Előfizetés

Békáknak építenek utat a Bükkben és a Mátrában

Publikálás dátuma
2014.04.03. 20:44
FOTÓ: THINKSTOCK
Elsősorban békáknak építenek utak alatt átvezető átjárókat, valamint terelőfalakat a Bükkben és a Mátrában, a Bükki Nemzeti Park (BNP) több mint 322 millió forintot költ erre a célra uniós és állami pénzből - közölte a BNP igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

A tájékoztatás szerint évről évre több ezer kétéltűt gázolnak el a járművek a Bükkben és a Mátrában, miközben az állatok vermelőhelyük és peterakó helyük között vonulnak. A szaporodási lehetőségtől ily módon többé-kevésbé megfosztott, tömeges gázolásokat elszenvedő fajok állományainak gyors csökkenése, majd összeomlása egy idő után elkerülhetetlenné válik.

Ezt kívánja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megakadályozni azzal, hogy három új beruházást kezd, illetve egy már meglévő terelő- és átjáró rendszert egészít ki. A beruházások célja az állatok tömeges gázolásnak megakadályozása, a kétéltűek és populációik hosszú távú túlélésének biztosítása. 

A Bükki Nemzeti Park működési területén leginkább a barna varangy, az erdei béka, a gyepi béka, a zöld varangy kerül vándorlások során az autók kerekei alá, és pusztul el. Az évi több ezer elgázolt állat természetvédelmi értéke tízmilliós nagyságrendű.

A BNP igazgatósága a legkritikusabb útszakaszokon - a Varbói tó mentén, a mátrai Sas tónál, a hasznosi víztározónál - az állatok biztonságos átjutását lehetővé tevő különböző, a tájba illő terelőket és átjárókat épít, míg a bogácsi tónál a már lévő terelő- és átjáró rendszert újítják meg.  A beruházások várhatóan a jövő év március végéig befejeződnek.

Kemény alku elé állították Pintér Sándort

Egy, a községen áthaladó főút felújítását ígérte a befogadóállomás további fennmaradásáért Vámosszabadi képviselő-testületének a belügyminiszter. Pintér Sándor a hét elején tárgyalt a község vezetésével, miután a befogadóállomás azonnali bezárását kezdeményezték - értesült a HavariaPress.

A belügyminiszter hétfőn tárgyalt Vámosszabadi képviselőivel a településen kialakított átmeneti befogadóállomás további működtetéséről. Vámosszabadi képviselő-testülete - a község lakosságának nevében - az állomás azonnali bezárását kezdeményezte.

A miniszter a tárgyaláson leszögezte, Vámosszabadi közbiztonságát a befogadóállomás lakói nem veszélyeztették, bűncselekményt nem követtek el a község területén. A polgármester és a képviselők tájékoztatást kaptak Magyarország jelenlegi migrációs helyzetéről, és az országra háruló nemzetközi kötelezettségek változásáról.

Pintér Sándor a befogadóállomás ideiglenességét és átmeneti jelleggel történő üzemelését, az eddigi működési és biztonsági feltételek maradéktalan megtartását ígérte, továbbá az őszi önkormányzati választásokat követő időpontra szóló újbóli tárgyalás lehetőségét vetítette előre.

Réti Csaba polgármester és a képviselő-testület a tájékoztatást és a községre háruló kötelezettség tényét tudomásul vette. A társadalmi teherviselés kölcsönössége és viszonossága jegyében a polgármester támogatást kért egy, a község területén áthaladó állami főút felújítására.

A Belügyminisztérium csütörtöki közleménye azzal zárul, hogy a kormány a kérelmet indokoltnak tartotta, és intézkedett arról, hogy a Magyar Közút az útburkolat megújítását november 30-áig végezze el.

Politikai kifizetőhely a Magyar Villamos Művek?

Közérdekű adatigénylési pert nyert Szél Bernadett, az LMP társelnöke az MVM Magyar Villamos Művekkel szemben első fokon, nem jogerősen csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken - közölte Schiffer András, az LMP társelnöke, aki ügyvédként a felperest képviselte.

 A bíróság kötelezte a vállalatot, hogy adja ki reklámszerződéseit, köztük a Hung-Ister Zrt.-vel kötött megállapodásokat is - tette hozzá. A felperes néhány hónapja fordult az MVM-hez, hogy megtudja, valóban politikai kifizetőhelyként működik-e az állami vállalat a baráti cégek irányába, illetve azok a támogatásért cserébe végeznek-e az atomerőmű-bővítés lakossági elfogadtatása érdekében közvélemény-befolyásoló tevékenységet - közölte Schiffer András.

Az MVM azonban előbb megtagadta, majd hiányosan teljesítette a kérést, ezért fordult Szél Bernadett bírósághoz - tette hozzá. Schiffer András közölte: szeretnének tisztábban látni a nukleáris energia felhasználásával kapcsolatos "agymosás" kérdésében.

A csütörtöki elsőfokú döntés jogerőre emelkedése esetén többek között a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Hung-Ister MVM-mel kötött reklámszerződései is megismerhetővé válnak - tette hozzá.

A pártvezető hangsúlyozta: ha az április 6-i szavazáson megfelelő felhatalmazást kapnak, a jövőben nem fognak a versenytársak nélkül működő állami és önkormányzati cégek reklámra költeni. Az eddig erre fordított tízmilliárdokból jut majd energiahatékonyságra, hálózatfejlesztésre és rezsimegtakarításra is.