Száz nap múlva rajtol a póló Eb Budapesten

Noha béka lesz a száz nap múlva kezdődő budapesti vízilabda Európa-bajnokság kabalafigurája, a sportág magyar vezetői nem a béka perspektívájából tekintenek az idei nyár legjelentősebb hazai sporteseményére.

Sőt, mint Benedek Tibor, a világbajnoki címvédő férfi válogatott szövetségi kapitánya elmondta: nagy a felelősség, hogy jól szerepeljenek a fiúk a július 14. és 27. közötti tornán. Jó, vagy rossz játékkal, szinte mindegy is, csak nyerjük meg minden meccsünket, kezdve a spanyolok elleni nyitómeccsel.

A felkészülés - tette hozzá Benedek - voltaképpen már megkezdődött, méghozzá a válogatott Világliga-szereplésével. Ennek sorába illik a jövő keddi, pécsi mérkőzés az olimpiai bajnok horvátok ellen, noha ennek tétje már nem élet-halál kérdés, hiszen e nélkül is megvan a csoportelsőség, s ezzel a jog a dubai Vl-döntőre.

Merész András, a vb-bronzérmes női válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta, éremért akarnak játszani a Margitszigeten, ehhez már a hollandok elleni nyitómeccsen is győzni kell. A női csapat május 19-én kezdi a felkészülést, előtte még ugyancsak játszik Világliga-meccset, méghozzá április 22-én a görögökkel.

Kilenc góllal kellene nyerni ellenük, aminek nincs realitása, miként a Vl oroszországi szuperdöntőjében való szereplésnek sincs. Lehet legalább az Eb-re koncentrálni.

Szerző

Kézilabda - A németek az első meccsen legyőzték a magyar csapatot

 Négy góllal alulmaradt a magyar férfi kézilabda-válogatott a német csapattal szemben az Oldenburgban rendezett pénteki barátságos mérkőzésen.

Eredmény:
Németország-Magyarország 28-24 (12-12)
--------------------------------------

A szlovének elleni, júniusi világbajnoki selejtezőre készülő magyar nemzeti együttes jól kezdte a találkozót, tíz perc után 4-2-re, húsz perc múltán pedig 8-6-ra vezetett, a szünetig azonban utolérte a házigazda gárda Mocsai Lajos legénységét.
A második félórában hol itt, hol ott volt az előny, 20-18-at követően egyenlített (21-21), majd át is vette a vezetést a magyar válogatott (22-24), a hajrában azonban a németek voltak minden szempontból "otthon", és sorozatban szerzett hat találattal 28-24-re győztek a végén már kevésbé összpontosító magyarokkal szemben.
A két válogatott szombaton Lingenben is összecsap.

Szerző

Kedvezményezett a felcsúti utánpótlás

Publikálás dátuma
2014.04.04. 22:20
Fotó: Vajda József/Népszava
Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi interjújában arról beszélt: büszke arra, hogy a felcsúti stadion csak magánadományokból épül, nem vettek hozzá igénybe állami támogatást. Tévedett. A Felcsúti Utánpótlásnevelési Alapítványhoz a labdarúgásba befolyt összes adókedvezményes támogatás mintegy egyötöde került - több mint a Debrecenhez vagy az Újpesthez. A TAO pedig közjogi értelemben közpénz: állami támogatás, engedélyeztetni kellett az Európai Bizottsággal. A TAO-pénzek felhasználásának ellenőrzését a Nemzeti Sportintézet végzi. Lapunk interjút kért Tamás Henriette-től, az intézmény főigazgató-helyettesétől.

- A tavalyi évben az érintett öt látvány csapatsportágba (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, jégkorong és vízilabda) mennyi TAO-pénz folyt be?

- A 2012/2013-as támogatási időszakban 118,9 milliárd forint összegben igényeltek támogatást, amelyből 58,5 milliárd forint került jóváhagyásra. A kiállított támogatási igazolások alapján 43 milliárd forint lehívása történt meg.

- Ebben az esztendőben mennyivel számolhatnak az érintettek?

- A 2014-es támogatás mértékére vonatkozóan jelenleg nem tudunk adattal szolgálni. A donorok támogatási hajlandósága előzetesen nem prognosztizálható.

- Arról van adatuk, hogy a 43 milliárdból mennyi jutott az utánpótlás- és tömegsportra, s mennyi az infrastruktúra fejlesztésére?

- Az infrastruktúra-fejlesztések közösségi közcélú kötelező hasznosítása pénzben egyelőre nehezen kifejezhető. Nagy részük még csak most realizálódik. A 2012/2013-as támogatási időszakban az építési beruházásokra fordított támogatás összege 26,7 milliárd forint volt, míg utánpótlás-nevelésre 16 milliárd forintot fordítottak.

- Egy korábbi felmérés szerint a kis- és közepes vállalkozások több mint 30 százaléka vett részt a TAO-programban. Mitől ennyire kedvelt a program? A cégek tisztában vannak a kedvező adózási lehetőséggel?

- Tekintettel arra, hogy az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium felel az adópolitikáért, adózással kapcsolatos kérdésekben forduljanak a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

- Azt viszont csak megmondhatja, miért volt szükség tavaly törvénymódosítással változtatni a TAO-szabályokon?

- Több módosításra is sor került. Ennek részeként a vállalkozások - a TAO-támogatás mellett - az általuk igénybe vehető adókedvezményért cserébe immár úgynevezett kiegészítő sportfejlesztési támogatást is nyújtanak. Aztán a szakszövetségek lehetőséget kaptak, hogy döntéseik során esélyegyenlőségi, kompenzációs tételeket is figyelembe vegyenek az elosztási elvek meghatározásakor. Ezzel a kisegyesületek helyzetének javítása volt a cél. Az ellenőrzésben, illetve az ehhez kapcsolódó szakmai munkában pedig nagyobb hatáskört kaptak a látvány-csapatsportok támogatásában érintett sportági szakszövetségek.

- És mégis a legtöbb pénz a labdarúgásba folyik be...

- Való igaz, a futball a végösszeg csaknem felében részesül. A 2012/2013-as támogatási időszakban kiállított igazolások alapján az összesen lehívott 43 milliárd forintos összeghez képest 21,3 milliárd forintban részesült. Ez 49 százalékot jelent! Azonban ez az arány még mindig messze elmarad az igazolt sportolók számarányától. A látvány-csapatsportok sportolóinak 75 százaléka labdarúgó...

- Rendben, de ez még mindig nem magyarázat arra, hogy a támogatások egyértelmű nyertese a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány legyen. Az Orbán Viktor miniszterelnök által gründolt intézményhez az összes focitámogatás egyötöde került.

- A felcsúti programok szakmai bírálata, valamint a támogatás nagyságának megítélése a Magyar Labdarúgó Szövetség hatáskörébe tartozik.

- Minthogy az NSI végzi a TAO-pénzek elköltésének ellenőrzését: Felcsúton vagy másutt találkoztak-e kirívó szabálytalansággal az elmúlt 3 évben?

- A források felhasználását szigorú protokoll alapján végrehajtott, szakmai és pénzügyi megvalósíthatósági vizsgálat és ellenőrzési mechanizmus követi. A sportfejlesztési programot mindenekelőtt jóvá kell hagyatni. Aztán negyedévente előrehaladási jelentéseket kell benyújtani, az NSI ezeket is folyamatosan figyeli, ráadásul a megvalósítás fázisában a szövetségek is fontos szerepet kapnak. A sportfejlesztési programok támogatási időszakot követő lezárása után - 20 millió Forint fölötti támogatás esetén - független könyvvizsgáló által hitelesített záró elszámolás benyújtására és vizsgálatára kerül sor. A háromfordulós ellenőrzés keretében az NSI folyamatosan végezte az ellenőrzésé és a megújuló, vagy újonnan épülő létesítmények helyszíni szemléjét. Kérdésére a rövid válasz: ilyet nem tapasztaltunk.

Kiemelt sportágak, kiemelt dotációja

16 kiemelt sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpársport, korcsolyasport, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás és vívás) 2020-ig 135 milliárd forintos támogatásban részesül majd, tavaly 12,5 milliárdot már szétosztottak közöttük. Ezek a sportágak nem jutnak hozzá a társasági adókedvezményből befolyó összegekhez, amelyeket az öt látvány-csapatsportág, a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a jégkorong és a vízilabda használhat fel.

Milliárdok, a profiktól távol?

A 2012/13-es szezonban a megelőző évi 19,1 milliárdról 23,3 milliárd forintra emelkedett a labdarúgó-egyesületek számára jóváhagyott TAO-támogatási összeg. Két év alatt tehát a végösszeg 42,4 milliárd. Az MLSZ szerint ebből a pénzből a klubok egyetlen forint támogatást sem költhettek profi futballisták fizetésére. A pénzek túlnyomó többsége tárgyi feltételek megteremtését és az utánpótlás-nevelés megfelelő hátterének biztosítását szolgálta.

A TAO-támogatások több mint 80 százaléka az utánpótlás- és tömegsport fejlesztését, tömegek futballozását szolgálta. A fennmaradó 20 százalék is csak olyan módon jut a professzionális klubokhoz, hogy azt a nézők kulturált szórakozását szolgáló infrastruktúra fejlesztésére, illetve utánpótláscsapataik működésére költhetik - olvasható az MLSZ honlapján.

Szerző
Frissítve: 2014.04.04. 23:26