Előfizetés

MSZP: Zavar a választási rendszerben

A választópolgárok átjelentkezésének nagy száma immár a választási informatikai rendszer működését is akadályozza. Egy pécsi hiba miatt az egész országban pénteken  "vissza kellett tartani" a névjegyzékek zárását, jelentette be a Nemzeti Választási Iroda vezetője - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Ez az eset azt bizonyítja, hogy a választási rendszerek problémái immár a voksolások hatékony és tiszta lebonyolítását veszélyeztetik. A kormányzat és a kormányzó pártok által az utolsó pillanatig módosítgatott szabályok pedig a választási csalások lehetőségét sem zárják ki mindenki számára megnyugtató módon. A választókörzetek létszámában rövid idő alatt bekövetkező változások továbbra is a szavazók szervezett mozgatásának gyanúját vethetik fel.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy saját eszközeivel mindent tegyen meg a választások zavartalan és tiszta lebonyolításáért, érje el, hogy zavartalanul érvényesülhessen a választói akarat!

MSZP

Még tart a szavazóköri névjegyzékek nyomtatása

Jelenleg is tart a 10 386 szavazóköri névjegyzékek nyomtatása szerte az országban - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati, a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona elmondta, a korábbi választásoktól eltérően most az egyéni választókerületi választási irodák dönthettek arról, hogy hol nyomtassák ki a névjegyzékeket.

Az NVI vezetője a szombat kora délutáni adatokat ismertetve azt közölte, a 3176 magyarországi település közül - az egyes budapesti kerületek külön településnek számítanak - 2614 településen nyomtatták már ki a névjegyzékeket, és ezek közül 2251-et hitelesítettek, tehát ezeket a jegyző, azaz az egyéni választókerületi iroda vezetője alá is írta.

Tájékoztatása szerint Pest megyében - ahol a megyei önkormányzat vállalta valamennyi települési névjegyzék kinyomtatását - várhatóan lassabban végeznek a feladattal a választópolgárok nagyobb száma miatt.
A kinyomtatott szavazóköri névjegyzékek a szavazatszámláló bizottságokhoz fognak kerülni, és ezek alapján ellenőrzik majd, hogy a szavazókörben megjelent választópolgár szavazhat-e.

Szanyi: Orbán Ázsiát választotta Európa helyett

A szocialisták elnökségi tagja erről szombaton Kecskeméten, az MSZP családi napja keretében tartott rendezvényen beszélt. Véleménye szerint a magyar nemzeti választásoknak az a tétje, hogy Magyarország Európában marad, vagy nem. Leszögezte: "nem hagyhatjuk", hogy Orbán Viktor kivezesse az országot az európai nemzetek közösségéből.

Az a bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor Ázsiát választja Európa helyett, hogy a lehető legtöbb becsmérlő szót az Európai Közösségről mondta, a lehető legtöbb dicséretet pedig azokról a diktatúrákról és féldiktatúrákról, amelyekhez "ő egyébként szívvel és lélekkel csatlakozni akar" – fogalmazott a szocialista politikus. Mi, magyar szocialisták "azt üzenjük Orbán Viktornak, hogy nyugodtan mehet keletre, mi maradunk" – tette hozzá.
Az ellenzéki politikus a megjelenteket arra kérte, hogy menjenek el vasárnap szavazni és támogassák a baloldali összefogás jelöltjeit.
Szanyi Tibor, aki egyben a szocialisták európai parlamenti listavezetője, szólt arról is, hogy elindult az EP-választási kampány.
A vasárnapi választásról azt mondta, "aki otthon marad, az Orbán Viktor hatalomban maradására szavaz".