Braille-írásos szavazólap: csak, ha előre igényelték

A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe a voksoláson annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát.Ilyen sablon azonban csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár azt előzetesen igényelte péntek délutánig. Az NVI összesítése szerint körülbelül másfélszáz választópolgár igényelt ilyen sablont.

A Braille-szavazósablon olyan kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, a sablon ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, oly módon, úgy, hogy a sablon kivágásai sorban illeszkedjenek a szavazólapon feltüntetett, a szavazat elhelyezésére szolgáló körökhöz. Emellett a bizottság átadja a választópolgárnak a jelöltek, illetve listák felsorolását tartalmazó, Braille-írással készült tájékoztatót is.

A látássérült választópolgár a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, illetve sorszámát és - az általa választott jelölt neve melletti kivágáson keresztül - a szavazólapon berajzolja az X-et. A szavazást követően a választópolgár a szavazólapokat kiveszi a szavazósablonokból, borítékba helyezi (a boríték használata ebben az esetben sem kötelező, de a látássérült választópolgár esetében nagyobb a veszélye, hogy véletlenül úgy hajtogatja a szavazólapot, hogy boríték használata nélkül a szavazat láthatóvá válik), majd az urnába dobja, a szavazósablonokat és a tájékoztatót pedig visszaadja a bizottságnak.

Szerző

Schiffer: ha van erős LMP, akkor nem lesz kétharmad

Ha van erős LMP, akkor nem lesz kétharmad az Országgyűlésben, akkor "meg lehet állítani Orbán Viktor önkényuralmi törekvéseit" – mondta vasárnap újságíróknak a párt társelnöke, miután Budapesten leadta szavazatát.

Schiffer András, aki két unokaöccsével érkezett voksolni, a Fővám térnél szavazott, majd a tér túlsó oldalán, a Corvinus Egyetem előtt nyilatkozott.
A politikus úgy fogalmazott: ha van egy erős LMP, akkor nem lesz kétharmados többség a parlamentben. Csak egy erős LMP lehet olyan hiteles és megbízható ellenzéke a következő kormánynak, amely "rá tud tapintani a törvénytelenségekre a visszaélésekre". Szavai szerint senki nem gondolhatja hiteles ellenzéknek azt, amelynek tagjairól "bármikor bankszámlakivonatokat és külföldi útleveleket elő lehet rántani".
 "Beigazolódni látszik, hogy nem lesz kormányváltás - folytatta -, és a "Gyurcsány-Bajnai-Fodor-Kuncze vezette társaság" sem most, sem 2018-ban nem lesz kihívója Orbán Viktornak. Hozzátette, hogy a magyar társadalomban viszont rendkívüli a düh és az elkeseredettség, ezért "benne van a levegőben", hogy a mostani választások kimenetelétől függetlenül "Orbán Viktort előbb-utóbb el fogják zavarni az emberek". Ezek után az lesz a tét, hogy 2018-ban vagy akár még előbb a választók a Jobbik felé fordulnak vagy lesz egy erőszakmentes, demokratikus alternatíva, ami az LMP" – jelentette ki.
Schiffer András az LMP-nek nincs reálisan esélye az egyéni választókerületekben, de az egyfordulós rendszerben benne rejlik egy bombameglepetés is, ezért azok a jelöltjeik, akik egyébként is erősek a választókerületeikben, képesek lehetnek meglepetést okozni.
 Szél Bernadett, a párt másik társelnöke békés szavazást kívánt mindenkinek, miközben arra kért minden pártot, hogy tanúsítson önmérsékletet, még akkor is, ha vasárnap sincsen kampánycsend. Elmondta, számítanak a szavazóikra, cserébe ők is számíthatnak rájuk a következő négy évben.

Szerző

Mesterházy már szavazott

Leadta szavazatát Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában voksolt.

Mesterházy Attila fél tizenkettő előtt érkezett az általános iskolához feleségével és két gyermekével. Az MSZP elnöke voksolás után gyermekeinek megmutatta az iskolát, ahol diákéveit töltötte, majd távozott, újságíróknak nem nyilatkozott.

Szerző