Előfizetés

Elindult az Everestre Klein Dávid

Publikálás dátuma
2014.04.06. 14:55
Klein Dávid hegymászó sajtótájékoztatót tart a Liszt Ferenc-repülőtéren az expedíció indulása előtt. Fotó: Mohai Balázs/MTI
Óvatos mászónak tartja magát Klein Dávid, ugyanakkor nagyon szeretne feljutni a Mount Everest 8848 méteres csúcsára oxigénpalack nélkül - a hegymászó ezt vasárnap, a ferihegyi repülőtéren, a SPAR Everest Expedíció indulása előtt nyilatkozta az MTI-nek.

Klein Dávid korábban hétszer próbálta elérni ilyen módon a Föld legmagasabb pontját, a legközelebb 2007-ben járt a sikerhez, akkor kétszáz méterrel a cél előtt kellett visszafordulnia. Ha az idén feljut, akkor ő lesz az első magyar hegymászó, aki ezt oxigénpalack nélkül eléri. Ez a világon eddig összesen csak 200 embernek sikerült.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy rajta kívül még egy magyar mászó, korábbi mászótársa, a 2010-ben közös expedíciójukon elhunyt Várkonyi László (Konyi) próbált meg ennyiszer feljutni oxigénpalack nélkül a Mount Everestre. "Konyi erősen jelen lesz most is, ahogy mindig, ha ott vagyok a hegyen. Sokat tanultam tőle, a közös expedíciók beépültek a hegymászásomba" - mondta egykori mászótársa emlékét felidézve Klein Dávid.

Elmondta, hogy nagyon szeretné elérni a csúcsot, de ennek esélyét azzal akarja maximalizálni, hogy alaposan felkészült, akklimatizálódik, tanult a korábbi hibáiból, nem pedig azzal, hogy növeli a kockázatvállalás mértékét.

Úgy vélte, nagyon fontos a csúcs, arra kell törekedni, hogy feljusson az ember, de csak bizonyos megszorításokkal érvényes ez: ilyen megszorítás az, hogy szeretne palack nélkül feljutni, de ugyanúgy az is, hogy szeretne visszatérni. "Fel kell menni a csúcsra és le kell jönni onnan" - összegezte célkitűzését.

Az expedíció menetéről Klein Dávid elmondta, hogy hétfőn reggel érkezik meg Katmanduba, ahonnan a különböző engedélyek megszerzése után indul tovább Tibetbe. A felszerelése már az előző napokban odaért a nepáli fővárosba, a 6-8 darab, hatvan literes műanyaghordóba csomagolt holmit egy héttel ezelőtt adta fel a bécsi repülőtéren. A mintegy 200 kilogrammnyi "csomag" tartalma egyebek mellett két havi élelmiszer, több sátor, a teljes technikai felszerelés, a szükséges elektronikai berendezések, az alaptábori holmik és természetesen a magashegyi létezéshez szükséges réteges és nagyon meleg ruházat.

Klein Dávid oxigénpalack nélkül szeretne feljutni a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. Fotó: Mohai Balázs/MTI

Klein Dávid oxigénpalack nélkül szeretne feljutni a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. Fotó: Mohai Balázs/MTI

A SPAR Everest Expedíció a tervek szerint néhány nap múlva - a szükséges engedélyek és a még hiányzó holmik, így például a repülőgépen nem szállítható főzőgáz - beszerzése után indul útnak az 5200 méteres magasságban lévő alaptáborba, ahová április 15-én vagy 16-án érkezik meg.

Klein Dávid ez után néhány nappal feljebb költözik a 6400 méter magasan található előretolt alaptáborba. Mint a neve is mutatja, ez a tábor az alaptáborhoz hasonló kiépítettségű - tehát például van konyhasátor nepáli szakáccsal - és ide még jakkaravánnal viszik fel a felszerelést - tette hozzá.

A magashegyi táborokat április közepétől május közepéig építi ki - 7050, 7800 és 8300 méteren -, a csúcstámadás május végén, legkésőbb június elején várható.

Klein Dávid elmondta, hogy útja nem nevezhető szóló mászásnak, a köteleket ugyanis kínai hegymászók rögzítették és valószínűleg együtt fog dolgozni egy nepáli mászóval. Vele az úton megosztják majd a terheket, de mindenki a maga holmiját viszi. "Minden segítséget örömmel veszek majd igénybe, csak az oxigénpalackot nem" - tette hozzá.

Az expedíció financiális hátterét a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. biztosítja, ami kiterjed az útiköltségekre, a felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai és az adminisztrációs díjakra, emellett a cég által forgalmazott élelmiszerek is kerültek a hegymászó csomagjába. Klein Dávid pedig a cég legújabb, a Hegymánia nevet viselő matricás albumának arca lesz.

Ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: vállalhatónak tartja, hogy egy élelmiszercég kampányában vegyen részt, különösen azért, mert támogatható a matricás album ismeretterjesztő szerepe. Az albumban egyébként az általa korábban a Himalájában készített fotók is szerepelnek.

Minden eseményt jegyzőkönyvezni kell

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét.

A rendkívüli eseményeket közzé kell tenni a Nemzeti Választási Iroda honlapján is.

A szavazatszámláló bizottság elnökének a rend fenntartása érdekében hozott intézkedése mindenkire kötelező.

A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki, áramszünet következik be a szavazóhelyiségben.

Rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, vagy inzultálja az szszb tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni: az egyik körbe azok tartoznak, amelyek az szszb elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik.

Vannak azonban olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottságnak a szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik, vagy ha bombariadó van.

Ilyen esetekben a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget és értesíteni kell a rendőrséget.

Gyurcsány 68 százalék feletti részvételt vár - Videó

Publikálás dátuma
2014.04.06. 14:36
Fotó: Vajda József/Népszava
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 68 százalék feletti részvételre számít a vasárnapi országgyűlési képviselőválasztáson.

A volt miniszterelnök  vasárnap, az Áldás Utcai Általános Iskola előtt nyilatkozott újságíróknak azután,  hogy feleségével, Dobrev Klárával együtt nem sokkal fél 12 után leadta szavazatát. Gyurcsány Ferenc hozzáfűzte: álláspontjuk szerint a magas részvétel inkább a "kormányváltóknak", az alacsony pedig a kormánynak kedvez. Hozzáfűzte: az eddigi adatokból átlagos részvételre lehet következtetni. A DK elnöke közölte: este a New Orleans Pubban várják az eredményeket, majd átmennek az MSZP Jókai utcai székházába, és ott értékelik a választást.

"Szavaztam. Hatalmas tömeg a szavazókörben. Negyed órát várakozunk. Idős ember mondja: mintha 1951-ben lennénk. Sokan gratulálnak, sikert kívánnak. Rengeteg kamera. Valaki bekiabál: hajrá DK!" - írta Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán.

DK-s matricával borított Trabanttal érkezett a Margitszigetre Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba egy "kormányváltó" futásra. Elmondásuk szerint a Trabant pont olyan régi korokat idéz, amilyen réginek Orbán politikáját tartják.

Forrás: Facebook