Előfizetés

NVI: az összes szavazókör bezárása után közlik az első eredményeket

A Nemzeti Választási Iroda csak az összes szavazókör bezárása után kezdi közölni a választás előzetes, tájékoztató részeredményeit.

A 10 386 szavazókörből néhány fővárosit - az átjelentkezéssel szavazók nagy száma miatt - még mindig nem zárhattak be, várhatóan ez este fél 9 körül történhet meg.

Azokban a szavazókörökben, amelyeket sikerült este 7 órakor bezárni, már megkezdték a szavazatok összeszámlálását, és ezeket fel is töltik a választási informatikai rendszerbe.  Az adatok azonban addig nem jelenhetnek meg www.valasztas.hu honlapon, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt. Akkor közzéteszik azokat is, így nem "a nulláról" kezdik a tájékoztató adatok közlését.

 

Bajnai Gordon: elfogult volt a közmédia

Publikálás dátuma
2014.04.06. 22:17
Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője beszél az Együtt-PM szövetség országgyűlési képviselő-választás eredményváró közp
Elfogultan működött, nem sajtómunkát végzett, hanem propagandát folytatott a közszolgálati televízió és rádió a választási kampányban - jelentette ki Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap este Budapesten, a szövetség választási eredményváró rendezvényén.

A volt miniszterelnök szavai szerint a közmédia elfogultsága nagyon súlyos baj, akadálya a demokráciának, "gátolja a választások tisztességes lebonyolítását". Hozzátette: szeretné, ha a jövőben nem ilyen közmédia lenne Magyarországon, ehhez persze választásokat kell nyerni, mert a Fidesztől nem várhatnak jobbat.

Bajnai Gordon megjegyezte, "a magyar sajtó függetlennek megmaradt kicsi szeletét kizárták" a Fidesz rendezvényéről. Szavai szerint ez nem sok jót ígér arra az esetre, ha marad a jelenlegi kormány.

Az ellenzéki politikus elmondta: az Együtt-PM által működtetett "demokráciavonalra" több mint 250 bejelentés érkezett a választások során észlelt szabálytalanságokról. Ezek közül több érdemi, komoly szabálysértésre hívta fel a figyelmet, ezeket ki kell majd vizsgálni, de ítélkezni nem szeretnénk - mondta Bajnai Gordon.

MSZP: tévedhet az exit poll

Az MSZP szóvivője abban bízik, hogy a 2002-höz hasonlóan most is téved az exit poll kutatás. Erről Veres Gábor vasárnap este negyed nyolc után beszélt az MTI-nek.

A szóvivő a Nézőpont Intézet által közölt adatokról szólva azt mondta, az intézet kutatásaival nem szoktak foglalkozni, most sem tenné. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a 19 órakor nyilvánosságra hozott exit poll alapján a Fidesz magasan megnyerte a választást, az eredmények viszont megcáfolták ezt, a Fidesz veszített. Mint mondta, most is ebben bíznak.

Az MSZP szóvivője a részvételi adatokat értékelve beszélt arról, hogy Budapesten kiugróan magas a részvétel, a kisebb városokban, megyékben viszont kevesebben mentek el szavazni.

Veres Gábor szerint azt senki sem tudja eldönteni, hogy a 2010-eshez hasonló-e a helyzet, amikor a szocialista párt szavazói nem mentek el voksolni, ezzel büntették az MSZP-t. Könnyen előfordulhat, hogy most a Fidesz járt ugyanígy - tette hozzá.
Lendvai Ildikó korábbi MSZP-elnök - aki az idei választáson már nem indult - újságíróknak azt mondta: a reméltnél kisebb, és a várhatóan a négy évvel ezelőttinél is alacsonyabb részvétel a Fidesz politikai kultúrájának "gyászos eredménye". Ide vezetett, hogy nem volt vita, hogy korlátozták a kampánylehetőségeket, az embereket pedig majdhogynem lebeszélték a szavazásról - nyilatkozta. Hozzátette: a baloldal feladata az eredménytől függetlenül az lesz, hogy bátorítsa a nagyobb közéleti aktivitást, és civilekkel együtt "pezsgést vigyen" a politikába, mert az a közöny legjobb ellenszere.

Lendvai Ildikó nem kommentálta a nagy arányú Fidesz-győzelmet előrejelző Nézőpont-kutatást. Kérdésre azt mondta: Mesterházy Attila pártelnök minden tőle telhetőt megtett a kampányban, ezért egy esetleges vereség sem személyi kérdés lenne. A parlamenti politizálástól visszavonuló korábbi pártelnök fontosnak nevezte, hogy a baloldali pártok a következő időszakban megtalálják a legjobb formáját a további együttműködésnek.

A Nézőpont exit-pollja a korábbi közvélemény-kutatások tendenciáját látszik igazolni, de a konkrét eredményekkel még óvatosan kell bánni – állapította meg a Népszava kérdésére Antal Attila, az IDEA intézet elemzője. A szakértő szerint a nyilvánosságra hozott előrejelzés  már csak azért sem tekinthető mérvadónak, mert még nem zárt be valamennyi  szavazó helyiség. Ugyanakkor ezek a számok (Fidesz-KDNP 48, Kormányváltó Erő 27, Jobbik 18, LMP 6 százalék) a kormánypárti szavazókat erősíthetik. A végleges eredmények pedig csak kb. egy hét múlva várhatók.