Elhunyt Henni Géza

Életének nyolcvannyolcadik évében Floridában elhunyt Henni Géza, a Ferencváros és az Újpest labdarúgócsapatának korábbi kapusa.

A zöld-fehérek szurkolói honlapjának keddi beszámolója szerint a 16-szoros válogatott hálóőr a klub történetének egyik legkiválóbb kapusa volt, szerepelt az 1948/49-es bajnokcsapatban. Henni 1945 és 1950 között játszott a Ferencvárosban, majd az Újpesthez került, az 1956-os forradalmat követően pedig elhagyta az országot.

Henni ezt követően az Egyesült Államokban évtizedeken keresztül edzőként tevékenykedett sikeresen, 1965 és 1967 között a szövetségi kapitányi posztot is betöltötte. Később húsz éven át a Rhodes Island-i egyetem futballcsapatának edzője és az iskola professzora is volt. Tavaly beavatták a New England-i Hírességek Csarnokába - írja a honlap.

Henni Gézát pénteken búcsúztatják a sarasotai Saint Martha Katolikus templomban.

Szerző
2014.04.08 16:49

222 órás idővel nyerte magyar sportoló a tízszeres ironmant

Publikálás dátuma
2018.11.16 10:47

Fotó: Szőnyi Ferenc - versenynapló/
Úszva 38, tekerve 1800, futva 422 kilométert tett meg ez alatt Szőnyi Ferenc, a sportág sokszoros bajnoka.
Szőnyi Ferenc nyerte meg a New Orleans-i tízszeres ironmat - adja hírül a sportoló közösségi oldala. Szőnyi 222 óra 10 perc alatt teljesítette a versenyt.
A verseny során
  • 21 órán keresztül úszott, a vízben megtett 38 kilométert;
  • 107 óra alatt letekert biciklivel 1800 kilométert;
  • 422 kilométert lefutott 94 óra alatt.
Szőnyi tavaly még ennél is jobb eredménnyel, 213 óra alatt teljesítette az akkor Svájcban megrendezett ultratriatlont - akkor volt 53 éves. Első alkalommal 2008-ban állt rajthoz, egy kétszeres ironman versenyen. A sportág megdöbbenésére még abban az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezett 10-szeres ironmanon, 2010-ben pedig már a húszsoros versenyen lett világbajnok.
2018.11.16 10:47

Vendéglátóként hibátlanul a Rossi-érában

Publikálás dátuma
2018.11.15 22:51

Fotó: / Illyés Tibor
A nemzeti csapatban először eredményes Willi Orbán és Szalai Ádám góljaival Magyarország 2-0-ra legyőzte Észtországot csütörtökön Budapesten, Nemzetek Ligája-meccsen.
Kádár Tamás lesz a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám is kimarad? – találgatta mindenki a mérkőzés napján, miután délelőtt a Magyar Labdarúgó-szövetség a Twitter-csatornáján a 12-es és a 4-es mezt ábrázoló kép kíséretében közölte: a nemzeti tizenegy hagyományos hazai összeállításában fogadja az észteket. A négyes Kádár száma, azon a trikón hevert a kapitányi karszalag is – az elméletek gyártását éppen ez indította el, hiszen a gárda olasz edzőpárosa, Marco Rossi és a korábbi viselkedése miatt egy mérkőzésről eltiltott szakembert a kispadnál „helyettesítő” másodedző, Cosimo Inguscio a héten többször is elmondta: ha kezd, Dzsudzsák lesz a kapitány, ha nem, akkor pedig Szalai.
Végül Szalai viselhette a szalagot, a Rossi által mostanáig mellőzött, sokáig csapat nélkül tengődő, végül szeptemberben az arab emírségekbeli Al-Ittihad Kalbához szerződő Dzsudzsák viszont tényleg kimaradt a kezdőcsapatból, csakúgy, mint a Groupama Aréna C szektorában található Madocsa-feliratú zászló mögött helyet foglalók legnagyobb bánatára Böde Dániel, akit a névsorolvasásnál azért így is üdvrivalgás fogadott. A kapuban Király Gábor visszavonulása óta először nem Gulácsi Péter kezdett: a telki edzőközpontból szerdán betegség miatt távozó kapuvédő helyére Dibusz Dénes került.
Vegyes kép fogadta a csapatokat: a két kapu mögötti „mag”, azaz az ultrák és a gyermekek lelkesedése határtalan volt, az oldallelátós közönség egy része viszont feltűnően otthon maradt. Körülbelül 8000-en lehettek, persze, egy győzelem után feltehetően többen lennének vasárnap, amikor Finnországot fogadja az együttes.
Nos, a csapat egy félidő alatt sokat tett azért, hogy legközelebb nagyobb közönsége legyen: a 8. minutumban egy szöglet utáni fejessel a harmadik válogatottsága alkalmával először eredményes Willi Orbán szerzett vezetést a válogatottnak, amely az első 45 perc során több helyzetet kialakítva gólra törőbben játszott, mint ellenfele. Amint az hazai pályán elvárható egy alacsonyabban jegyzett rivális ellen.
A térfélcserét követően először a 65. percben hördült fel a közönség, Nagy Dominik helyére akkor állt be Dzsudzsák, akit a szurkolók barátságosan fogadtak. Néggyel később Szalai eldöntötte a három pont sorsát (a támadó Orbánhoz hasonlóan fejjel volt eredményes), így aztán a 75. percben elégedetten hagyhatta el a pályát – átadva a napokban sokat emlegetett szalagot Dzsudzsáknak.
A végén még beszaladt a pályára egy észt drukker, de a lényegen ez már nem változtatott: sikerével a vasárnapi, utolsó forduló előtt őrzi esélyét a csoport-második pozíció megszerzésére a válogatott, amely a Rossi-érában második hazai párharcát is megnyerte.

NL, C divízió, 2. csoport

Az állás 1. Finnország 5 4 0 1 5:1 12 2. Görögország 5 3 0 2 4:4 9 3. Magyarország 5 2 1 2 7:6 7 4. Észtország 5 0 1 4 3:8 1

2018.11.15 22:51
Frissítve: 2018.11.16 09:24