Bankfiók helyén képtár

Publikálás dátuma
2014.04.08. 21:17
Fotó: Getty Images
Állandó képtárat nyitott Vincent van Gogh alkotásainak a holland posztimpresszionista festőművész hagyatékát ápoló helyi alapítvány Arles-ban, abban a dél-franciaországi városban, ahol Van Gogh leghíresebb műveit festette.

Egy kibővített 15. századi épületben, ahol korábban bankfiók volt, hétfőn nyílt meg a képtárat felavató Colours of the North, Colours of the South című kiállítás, amelyen a holland mester kilenc festményét és kortársainak 21 alkotását mutatják be augusztus 31-ig. A kiállítás egyik központi eleme a festő híres Önarcképe, amelyet az amszterdami Van Gogh-múzeum kölcsönzött a képtárnak jövő év tavaszáig - adta hírül a The Art Newspaper honlapja. 

Ugyancsak az amszterdami intézmény adta kölcsön a La Maison et son entourage, La Rue (1888) című képet, amelyen azt a sárga arles-i házat festette le a művész, ahol négy szobát bérelt 1888 májusában. Itt élt vele, és alkotott két hónapon át Paul Gauguin 1888 őszén. A ház 1944-ben a szövetségesek bombázásai során részben megsemmisült, majd később lebontották.
Az arles-i alapítvány új állandó képtára részben ezt a házat akarja megidézni. A projektet Luc Hoffmann-nak, a bázeli székhelyű Hoffman-la Roche gyógyszergyártó cég alapítójának unokája finanszírozta. A Hoffman-család 12 millió eurót áldozott az épület átalakítására és öt éven át biztosítja anyagilag az intézmény működését.

A képtár kortárs kiállításoknak is otthont ad. A hétfőn megnyílt Van Gogh Live című tárlat azokra a képzőművészekre összpontosít, akikre nagy hatással volt a holland festő munkássága. Az alapítvány azt tervezi, hogy jövőre Van Gogh rajzait mutatja be, a következő évben pedig egy nagyszabású festménykiállítást rendeznek.

Szerző

Elhunyt az Elfújta a szél sztárja

Élete 97. évében elhunyt Mary Anderson amerikai színésznő, aki az Elfújta a szél című filmklasszikusban Maybelle Merriwethert játszotta - számolt be a Nők Lapja Café.

Los Angeles Times című lap hétfői száma szerint a színésznő vasárnap halt meg a kaliforniai Burbankben.

Anderson tulajdonképpen Scarlett O'Hara szerepére jelentkezett az 1939-ben forgatott film válogatásakor, a főszerepet végül Vivien Leigh kapta meg. 

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző

Ian Fleming viharos első szerelme

Publikálás dátuma
2014.04.08. 09:30
Fotó: Gettyimages
Ian Fleming (1908-1964) úgy került a történelembe, mint James Bond, a legkeményebb ügynök megalkotója, aki valaha tevékenykedett Őfelsége titkos szolgálatában.  Egy sor levél azonban, amely a közelmúltban napvilágra került, azt mutatja, hogy az írónak romantikus és meggyötört lelke volt, amikor szerelmes érzelmeket táplált Edith Morpurgo, egy salzburgi üzletember leánya iránt.

A levélgyűjtemény, amelynek darabjait az író a 30-as évek elején küldte szerelmének, hamarosan árverésre kerül a New-York-i antik könyvek vásárán – írja a madridi ABC

 A németül írt levelek hitelesen tanúsítják, hogy a pár közötti viharos kapcsolat odáig fajult,  hogy Fleming  egyik levelét ezer darabra tépte a címzett, de később ragasztószalaggal illette össze.  Ebben a dátum nélküli levelében Fleming így ír: „Nem mondok neked semmi mást, csak azt akarom, hogy boldog légy. Néha szeretnélek elverni, mert megérdemled, amiatt hogy úgy alkalmazkodsz, mint egy kiskutya . Úgyhogy vigyázz” Ugyanebben a levélben kapcsolatuk romantikusabb oldala is megmutatkozik: „Szeretnék egyszer úgy aludni veled, hogy semmit sem csinálok  csak egyszerűen betakarlak a karjaimmal, erősen átölellek és így találkozunk, amikor felébredsz.”

 Nem sokkal később ugyanabban a széttépett levélben arról ír, hogy nem tetszenek neki Morpurgo barátai, mivel „egy kicsit féltékeny vagyok rájuk, és nem szeretem, hogy jól érzed magad velük” majd hozzáteszi: „tudom, hogy nem tarthatlak kalitkában bezárva, mint egy madarat”. Azok a levelek, amelyeken szerepel keltezés, arról tanúskodnak, hogy kapcsolatuk 1934-35-ben tetőzött.

 Peter Harrington, aki New-Yorkban árulja a leveleket, egy árverésen vásárolta meg a gyűjteményt és úgy gondolja, hogy azokat a Morpurgo-család valamely leszármazottja adta el. Edith, aki négy évvel fiatalabb volt, mint Ian Fleming, 1939-ben hozzáment Julius Jacob David Essingerhez. A házaspár, két kisfiukkal együtt, az auschwitz-i koncentrációs táborban halt meg

 

 

Szerző
Frissítve: 2014.04.08. 11:48