Előfizetés

Aláaknázták a biztonsági szolgálat épületét az oroszbarátok

Aláaknázták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállva tartott épületét az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Luhanszkban - hozta nyilvánosságra kedden az SZBU. Az oroszbarát aktivisták tagadják a vádakat.

A biztonsági szolgálat közlése szerint a szeparatisták az épületben fegyverekkel és robbanóanyaggal fenyegetve mintegy hatvan embert tartanak erőszakkal fogva. Nem engedik, hogy elhagyják az épületet és hazatérjenek. "Tehát olyan eszközökhöz folyamodnak, amelyeket általában terroristák használnak" - szögezte le az SZBU. A szolgálat tájékoztatása szerint terrorizmusellenes csoportja - amely az épület felszabadítására tett lépéseket - állapította meg, hogy a hivatal helyiségeit aláaknázták.

Az SZBU felszólította a szakadárokat, hogy tegyék le fegyvereiket, aknamentesítsék az épületet és eresszék el túszaikat. Az oroszbarát aktivisták viszont tagadják a vádakat. "Nincs robbanóanyag, nincsenek túszok. Nincs szükségünk túszokra ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk" - mondta egyikőjük, aki az akció koordinátorának nevezte magát.

Luhanszkban az SZBU épületét vasárnap szállta meg a jelenlegi kijevi vezetés ellenzőinek egy radikális csoportja. Helyszíni jelentések szerint egy álarcos oroszbarát épületfoglaló kedden lapáttal leverte az ukrán címert az épület tetejéről. A hivatal elé a szakadárok barikádokat emeltek, amelyeket napközben erősítgettek. Néhány tucatnyian a járdát az úttesttől elválasztó fémkorlátot bontották, és annak darabjait is beépítették barikádjaikba. Néhány száz maszkot viselő, botokkal, baseball ütőkkel felfegyverzett tagjuk pedig az utat igyekezett eltorlaszolni a járművek előtt. Elterjedt ugyanis a híre, hogy a közeli Metalliszt faluból páncélozott járművek indulnak Luhanszk felé.

Kapcsolódó
Polgárháborúval riogatja az ukránokat Oroszország

Adó- és járulékcsökkentést ígér az új miniszterelnök

A munkára rakodó terhek csökkentésével a francia családok vásárlóerejének növelését ígérte kedden Manuel Valls új miniszterelnök a nemzetgyűlésben elmondott programadó beszédében.

Kilenc nappal a helyhatósági választások kormánypárti veresége után a múlt héten kinevezett 51 éves szocialista kormányfő háromnegyed órás szenvedélyes hangvételű beszédet tartott. Ebben arról próbálta meggyőzni a képviselőket és a közvéleményt, hogy a Francois Hollande államfő által meghatározott irányvonalnak megfelelően képes lesz beindítani a gazdasági növekedést és csökkenteni a közel 11 százalékon stagnáló munkanélküliséget. 

A parlament alsóháza kora este tartja a bizalmi szavazást az új kormányról. Miután a szocialisták abszolút többséggel rendelkeznek a nemzetgyűlésben, a szavazás jelképesnek tekinthető.

Polgárháborúval riogatja az ukránokat Oroszország

Publikálás dátuma
2014.04.08. 20:26
Fotó: Spencer Platt/Getty Images
Oroszország arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna keleti régiójában bármilyen erőszak alkalmazása az oroszbarát helyiekkel szemben, polgárháborúhoz vezethet – jelenti a CNN. Kijev közben arra törekszik, hogy a Moszkva-barát felkelések után a három érintett városban visszanyerje az ellenőrzést.

Kijev után Donyeck és Harkov és Luhanszk is Oroszországhoz csatlakozna. A donyecki megyei oroszpárti tüntetők „népi tanácsa“ tegnap délután nagy többséggel kikiáltotta Donyeck régió függetlenségét. Az ukrán hatóságok visszaszerezték a harkovi kormányépületek feletti irányítást  a kelet-ukrajnai városban, ahol a szakadárok előző nap kikiáltották a „harkovi népi köztársaságot”. A hatóságok közlése szerint Donyeck és Luhanszk kormányépületeit is megtisztítják az azokat elfoglaló oroszbarát tüntetőktől.

Eközben - nem hivatalos közlés szerint - az amerikai haditengerészet hadihajója, az USS Donald Cook a tervek szerint legkésőbb csütörtökig a Fekete-tengerhez érkezik, részeként azoknak a legújabb amerikai katonai demonstrációknak, amelyek az aggódó kelet-európai szövetségeseknek szólnak. Ezt egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő mondta.

Április 15-én találkoznak a NATO képviselői, akik megvitatják és potenciálisan jóvá is hagyhatják a NATO ajánlásokat a további katonai intézkedésekre. John Kerry szenátor szerint az Ukrajnában a napokban lezajlott  események mögött az orosz erők és különleges ügynökök állnak, az országban kaotikus a helyzet.