Hoffmann Rózsa már februárban megmondta...

Hoffmann Rózsa már februárban jelezte az emberi erőforrások miniszterének, hogy nem szeretné köznevelési államtitkárként folytatni munkáját. Erről maga az érintett beszélt egy más témában rendezett fővárosi sajtótájékoztatón beszélt. 

Hoffmann Rózsa szerint az elmúlt négy évben minden elemében megújították a köznevelés rendszerét, így ebben az összefüggésben, hogy éppen ki az a személy, aki folytatja a munkát, másodlagos.

Szavai szerint, már februárban közölte azt a szándékát az emberi erőforrások miniszterével, hogy ne ő folytassa. Azt mondta, mivel hivatalos választ még nem kapott, nem illő arra a kérdésre választ adnia, hogy milyen formában és hol dolgozik tovább.

Szerző

A magyar társadalomnak mese kell

Publikálás dátuma
2014.04.10. 16:14
Fotó: K2 Press/Népszava
Április 6-án a magyar választók érzelmi alapon szavaztak, nem az észérvek szerint, mert a magyar társadalomnak szüksége van „mesére” – ez csengett ki abból a beszélgetésből, amely csütörtökön zajlott le a Republikon Intézet szervezésében az A38 hajón.

A vitában, amelyet Baló György moderált, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti szervezetének vezetője és Schiffer András, az LMP társelnöke vett részt. Mint Horn Gábor, a Republikon kuratóriumának elnöke bevezetőjében elmondta, várták, de a Fidesz képviselőjét is (jelenlévő újságírók szerint Gulyás Gergely volt a kiszemelt), aki azonban végül nem tudott eljönni, a Jobbik képviselőjét pedig az intézet eddig sem, és a jövőben sem kívánja rendezvényeire meghívni.

A beszélgetés éppen a Jobbik megítélésével kezdődött. Molnár Zsolt szerint nem lehet nem tudomást venni arról, hogy a Jobbik a választásokon tért nyert olyan körzetekben, ahol eddig nem, és a társadalom egy része nem tartja a pártot „szélsőségesnek”, Schiffer András  pedig emlékeztetett arra, hogy az LMP az ellenzéki pártok közül „vette fel a kesztyűt” a Jobbikkal szemben és vállalta jelöltjeivel a nyílt vitát. „Ideje lenne már, hogy az úgynevezett demokratikus ellenzék és a demokratáknak mondott gyűlölködők abban hagyják a nácizást, a fasisztázást” – mondta az LMP vezetője, némi morajt kiváltva hallgatóságban.

Molnár Zsolt a kormányváltó erők kampányát 10-es skálán 2-esre értékelte, csak azért nem egyesre, mert sikerült a szavazatok számát növelni, de ez érdemi kormányváltáshoz kevésnek bizonyult. Schiffer András viszont 6-7-es körüli osztályzatra taksálta az LMP-t, hozzátéve, hogy mérhetetlenül apatikus volt a választók hangulata és ez nem kis mértékben pártját sújtotta.

Az Összefogás kampánystratégiájáról szólva Molnár elmondta, hogy a szövetség úgy vélte: a magyar társadalom nagy része vesztes, egyre csökken a demokrácia és a magyar köztársaság nemzetközi tekintélye is romokban van. Bíztak a magas részvételben és abban, hogy az emberek nem érzelmi alapon, hanem inkább a racionális érvek figyelembe vételével szavaznak. Megemlítette ugyan a választási rendszer „torzításait”, de elismerte, hogy valószínűleg e „torzítás” nélkül sem győztek volna. Schiffer szavait újabb moraj fogadta, amikor „álbaloldali szövetséget” emlegetett és ezt a kifejezést többször is következetesen megismételte. Az LMP vezetője az ellenzék kudarcának okai között említette a pártja és személye elleni „álbaloldali” támadásokat, továbbá azt is, hogy Mesterházy Attila, az MSZP vezetője összeállt „azokkal az alakokkal”. Schiffer magyarázatot vár a szocialistáktól ezekre a döntésekre. Úgy vélekedett, hogy a „rendszerváltás posztkommunista nyertesei, akikkel megbukott az újkapitalista modell, történelmi tévedésből nevezik magukat baloldaliaknak, pedig tőről metszett jobboldaliak.”

Az ellenzéki vereség kapcsán szóba került a kormánypárt teljes médiafölénye. Baló Györgynek arra a kérdésére, hogy miért nem csináltak „brutális, mindent elsöprő internet-kampányt”, Molnár Zsolt azt felelte, hogy ezzel éppen azokat a bizonytalanokat nem tudták volna megszólítani, akiknek mindennapi kenyerük  a Kossuth rádió, a köztévé és a szintén kormánypárti megyei sajtó. Schiffer András megjegyezte, hogy „a médiafölény nem helyettesíti a tartalmat” és az összefogást azzal vádolta, hogy nem volt világos programjuk. „Demokratikus, szociális biztonságra alapuló balliberális kormányzást akartunk, de az emociális magyar mítosz kétmillió embernek fogódzót adott, a mi „mesénkre” nem voltak ennyire fogékonyak” – mondta a szocialista politikus. Schiffer is egyetértett, hogy fontos a „mese” a történelemmel, a miniszterelnökkel való azonosulás. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor már a 2002-es választási vereségből is jól jött ki. „Az új magyar kapitalizmussal, az Európával kapcsolatos csalódásra épült az Orbán-stratégia és ezzel szemben nem volt ajánlat” –  mondta.

Ami a jövőképet illeti, Molnár Zsolt elmondta, hogy eddig is megvolt a baloldali ellenzéknek az üzenete: társadalmi mobilitás, szociális biztonság, félelem nélküli társadalom. De vagy nem volt elég érthető ez az üzenet, vagy nem volt eléggé vonzó, vagy egyszerűen nem volt rá igény a társadalomban, hanem inkább a karizmatikus vezető volt a követendő példa. Schiffer András szerint a szocialistákat egy körülbelül 10 ezer főnyi „megmondó értelmiség” ejtette túszul és amíg ez a párt vezeti a demokratikus ellenzéket, addig Orbán fog uralkodni. Az LMP vezetője úgy vélte, hogy az ellenzék „Orbán-fóbiája” is a kormányfőt erősítette.

„A szocialisták 2018-ban az igazi hungarikumokra alapozzák jövőképüket, számtalan lehetőséget látnak a mezőgazdaságban, az idegenforgalomban, a kulturális értékekben, a korrekt külföldi befektetőkben. De ennek megvalósításához jogbiztonság, kiszámíthatóság és tolerancia kell” – mondta Molnár Zsolt. „Alkotóképesség felszabadítása, tudásgazdaság, szociális gazdaság, a megújuló energiák által teremtendő munkalehetőségek” – foglalta össze jövőbeli programját Schiffer András, és ígéretet tett arra, hogy visszateszik az oktatásba és a kutatásba azt a pénzt, amit az „Orbán-Bajnai kormány” (!) elvett. 

Az LMP-elnök még a végén is késztetést érzett, hogy beledöfjön legnagyobb ellenzéki pártba, amikor arról beszélt, hogy józan üzenetekkel lehet választást nyerni. „2006-ban a szocialisták józan, de hamis üzenettel győztek”. Az egyik újságíró megkérdezte Molnár Zsolttól, hogy miért hagyja, hogy Schiffer András folyamatosan szurkálja őt és pártját, mire a szocialista politikus azzal válaszolt: bár sok mindenben nem értenek egyet, a szocialista pártnak nem alapvetően az LMP-vel van ellentéte…

 

 

Szerző

Kitiltották a kutyákat a Kossuth térről, a politikus bemehet

Publikálás dátuma
2014.04.10. 15:55
Képünk illusztráció. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images
Rendeletben szabályozta a kormány a Parlament előtti Kossuth Lajos tér mint kiemelt nemzeti emlékhely használatának rendjét. Még a keddi Magyar Közlönyben megjelent szabályozás értelmében annak, aki például kereskedelmi tevékenységet akar folytatni, filmet akar forgatni vagy rendezvényt tartana a téren, szerződést kell kötnie a vagyonkezelővel, az Országgyűlés Hivatalával, és fizetnie kell érte. A környéken élő gazdái kutyák számára szomorú hír, hogy a kiemelt nemzeti emlékhely területére állatot bevinni tilos - írja az allatportal.hu

A rendeletben közzétett felsorolás szerint kivételt jelentenek a teret látogató turistákat kiszolgáló idegenforgalmi tevékenységek, a nemzeti és állami ünnepeken rendezett hivatalos állami, kormányzati rendezvények, a protokolláris események, a közút-, járda- és zöldterület-építéssel, -javítással és -fenntartással, valamint a közlekedésirányítási berendezésekkel, a közművekkel kapcsolatos és más, az emlékhely érdekében végzett felújítási munkák. Ezek esetében nem kell használati szerződést kötni.

A kiemelt nemzeti emlékhely területére állatot bevinni tilos, kivétel ez alól a fogyatékossággal élőket segítő kutya, valamint például a tűzszerészek kutyái.

Szerző