Újra lehet pályázni a Malév-vagyonra

Újra kiírta a pályázatot a Malév egyes vagyontárgyaira a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. - derül ki a cégközlöny csütörtöki számából.

A felszámoló ezúttal egyben, egy pályázatban hirdette meg a vagyonelemeket, így a balatonlellei üdülőt és az abban lévő eszközöket, a Külügyminisztériummal szemben fennálló 87,4 milliós követelést, a HA-LNA lajstromú, csaknem 15 ezer órát repült Bombardier CRJ200ER típusú gépet, valamint a Next Generation 737-es Boeing és a Bombabrdier Q400-as gépek katalogizált alkatrészeit.

A lellei üdülőért 323 millió, a benne lévő tárgyakért 6,4 millió, a CRJ200-as gépért és az alkatrészekért összesen 1 millió 750 ezer dollárt (3385 millió forintot) kér a felszámoló.

A felszámoló a repülőgépet - amelyet jelenleg is a ferihegyi repülőtér műszaki előtéren tárolnak - legutóbb tizedszer hirdette meg sikertelenül, akkor még 3,6 millió dolláros (817 millió forintos) áron.

A Malév 2012. február 3-án reggel 6 órakor állt le 66 év működés után, felszámolásának határidejét a bíróság legutóbb az idén hosszabbította meg június végéig.

A légitársaság egykori munkavállalói március 29-én demonstrációt tartottak, mert az érdekvédelmi szervezetek szerint több mint ezer volt Malév dolgozó még mindig nem kapta meg jogos jussát.

Az NRN március végén közölte az MTI-vel, hogy a folyamatban lévő bírósági eljárások és a Bombardier CRJ200-as eladásának nehézségei is hátráltathatják a Malév felszámolásának menetrendjét, így a tervezett június 30-i határidőre nem biztos, hogy befejeződhet a felszámolás.

Korábbi pályázatokon személyautókat, speciálisan a repülőgépekre gyártott szőnyeget, fémdetektort, bankjegyvizsgáló berendezést, catering eszközöket, rakomány-ellenőrző röntgent, promóciós eszközöket hirdettek meg. Ezekre három érvényes pályázat érkezett, a nyertes végül egy konzorcium lett, a szerződést aláírták, a pénzt a pályázó kifizette, de az átadás-átvétel áprilisig is elhúzódhat, mivel a repülőtér teljes területén elszórva vannak az értékesített tárgyak.

Szerző

Drágább lesz a gabona - erre számítanak a termelők

 A felvásárlási árak növekedésére számít az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOV) - közölte a szervezet elnökségének besztereci kihelyezett ülésén a szövetség vezetője.

Vancsura József elnök elmondta: azt várják, hogy normalizálódnak az árak, s kilogrammonként legalább 50 forintra számíthatnak majd a termelők. Ennek alapján biztonsággal tervezhetnék a jövőt - mondta.
Tavaly a búza ára átlagban 40, míg a kukoricáé 42 forint volt kilogrammonként, s ez jelentős bevételkiesést okozott a termelőknek - tette hozzá. Idén a felvásárlási szerződéseket 50 forint körüli áron kezdték megkötni. A termelőknek előzetesen a várható termés 10-20 százalékát érdemes most lekötni, míg a további árat a minőség és a betakarított mennyiség dönti majd el később.

A GOV elnöke hozzáfűzte, hogy csakúgy mint a korábbi években, az idén is egymillió hektáron termelnek gabonafélét, míg a kukorica vetésterülete 1-1,2 millió hektár között lesz. A várható termést befolyásolja, lesz-e aszály, amitől tartanak. Eddig ugyanis 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről, de van olyan országrész is, ahol már 200 milliméternyiről beszélnek a termelők.

Vancsura József tájékoztatása szerint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen azért tartotta kihelyezett elnökségi ülését, hogy a helyi, Phylazonit baktériumtrágya gyárban tájékozódjanak a talajoltóanyag előállításáról, s döntsenek a termést növelő szer terjesztésének ajánlásáról.
A talajoltóanyagnak a nyíregyházi Szuro-Trade Kft. a kizárólagos gyártója, az Agrova Kft. a forgalmazója, míg a találmányként bejegyzett szer jogtulajdonosa a Phylazonit Kft.

Vajda Péter, az Agrova Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a besztereci gyárban évente 10-15 millió liter baktériumtrágya készül, amely a talajban a nitrogént megköti, a foszfort mobilizálja, a cellulózt pedig lebontja, visszaállítva a termőréteg úgynevezett életerejét.

A négy állandó és két eseti dolgozót, illetve egy külsős mikrobiológust foglalkoztató üzem tavaly mintegy 800 millió forint nettó árbevételt ért el. A hazai mezőgazdasági termelőknek már 150 ezer hektár föld kezeléséhez szállított a Phylazonit baktériumtrágyát.
Emellett Szlovákiába 50 ezer hektár földre exportálta a szert, valamint a terméket bevezették a horvát és a román piacra is. Az idén Szerbia szintén csatlakozott a megrendelő országokhoz, Fehér-Oroszországban pedig a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket kapták meg a szabolcsi gyártók és forgalmazók.

Szerző

Lassította a PC-eladások csökkenését a Windows XP cseréje

Publikálás dátuma
2014.04.10. 14:19
Képünk illusztráció. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images
Az első negyedévben a Windows XP operációs rendszer lecserélése miatt a korábban jelzett 5,3 százaléknál kisebb mértékben, 4,3 százalékkal csökkent a személyi számítógépek értékesítése a világpiacon - közölte csütörtökön az amerikai International Data Corporation (IDC) számítástechnikai és távközlési piackutató vállalat.

Az első negyedévben 73,4 millió személyi számítógépet (PC) értékesítettek a világpiacon. A lakossági és feltörekvő piaci PC-kereslet csökkenését némileg ellentételezte a telített fejlett piacokon a személyi számítógépek iránt jelentkező kissé megemelkedett vállalati kereslet.

A vállalatok személyi számítógépek iránti keresletének megnövekedése a Windows XP operációs rendszer gyártói támogatásának közelgő megszűnésével hozható összefüggésbe, mivel lecserélik a régi, XP-s gépeket. "A világpiaci PC eladások immár a nyolcadik egymást követő negyedévben csökkentek, részben a technológiai váltás, a táblagépek és az okostelefonok által támasztott konkurencia miatt" - mondta Loren Loverde alelnök, az IDC "Worldwide PC Trackers" elemzésének vezetője. Kifejtette: gazdasági oldalról már a stabilizálódás és a javulás jelei észlelhetők, bár a folyamat lassú és nem lehet arra számítani, hogy egyhamar megoldódna a szuverén adósságválság, vagy a kínai gazdasági növekedés üteme visszatérne a korábbi szintre.

Úgy vélte, nem valószínű, hogy megállna az átállási folyamat a mobil eszközökre. Igaz, a táblapiaci telítettség közeledtével a mobil eszközök PC-piaci eladása is lassulni fog, amint az a fejlett piacokon már látható is. Összességében a személyi számítógép piac stabilizálódására lehet számítani a növekedés elenyésző lehetőségével - fejtette ki az IDC szakembere.

Az első negyedévben a legtöbb személyi számítógépet a Lenovo értékesítette és ez a cég növelte az eladásait is a legnagyobb mértékben 2013 első negyedévéhez képest. Ezzel pedig átvette a piacvezető szerepét a Hewlett-Packardtól. A Lenovo 12,962 millió személyi számítógépet adott el az első negyedévben, 10,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban és ezzel 17,7 százalékos piaci részesedésre tett szert az egy évvel korábbi 15,3 százalék után. Az értékesítési rangsorban a második, a Hewlett-Packard 12,557 millió személyi számítógépet értékesített, 4,7 százalékkal többet, mint 2013 első negyedévében. Piaci részesedése 17,1 százalékra nőtt 15,6 százalékról.

A harmadik legtöbb készüléket 9,856 milliót a Dell értékesítette az idei első negyedévben és vele zárult be a gyártóknak az a hármas csoportja is, amely növelni tudta személyi számítógép eladásait. Az összes többi gyártó eladásai csökkentek. A Dell eladásainak 9,3 százalékos növelésével 13,4 százalékos piaci részesedésre tett szert az idei első negyedévben a tavalyi 11,7 százalék után. Az Acer eladásai 20,2 százalékkal, az ASUS eladásai 8,1 százalékkal, az összes többi gyártóé pedig együttesen 13,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a tavalyihoz képest.

Szerző