EL: a Juventus már az elődöntőre gondol

Vajon kik lesznek ott a négy között az Európa Liga elődöntőjében? A lapzártánk után kezdődő mérkőzések toronymagas favoritja, a Juventus számára sétagalopp lehet a Lyon elleni hazai visszavágó, a legszorosabb a Sevilla és a Porto összecsapása lehet.

A Sárkányok a csapatkapitány, az európai élklubok által körbeudvarolt védő, Eliaquim Mangala fejesével szereztek előnyt hazai környezetben a Sevilla ellen, de a középpályás Fernando és a csatár Jackson Martínez eltiltás miatt nem játszhatnak a visszavágón. Ráadásul a Sevilla a nyolcaddöntőben a hazai pályán elszenvedett 0-2-es vereség után fordította meg a Betis elleni párharcot, azaz a Portóra kemény visszavágó vár.

Európa Liga negyeddöntő, visszavágó

Sevilla-Porto 0-1
Benfica - AZ Alkmar 1-0
Sevilla - Basel 0-3
Juventus - Lyon 1-0

"Türelmesen kell játszanunk, és koncentrálnunk 90 percig. Bármi is történik, nekünk válaszolnunk kell arra.

Nagyon erősnek kell lennünk csapatként, helyzeteket kialakítanunk és kidolgoznunk a tervünket a védekezésre, ha nem mi birtokoljuk a labdát" - szögezte le Unai

Emery, a Sevilla vezetőedzője. "Gyorsan gólt kell rúgnunk. Ha ez sikerül, nagy előny lesz a birtokunkban - mondta Luís Castro, a Porto főnöke. Csapata az előző körben szintén 1-0-ra nyerte a hazai meccset a Napoli ellen, és ez elég volt a továbbjutáshoz. "Az egy másik találkozó volt. Domináltunk otthon a Sevilla ellen, mégis csak egy gólt szereztünk. A második mérkőzést is uralnunk kell. A Sevilla remek csapat, az ötödik helyen állnak a világ legerősebb bajnokságában."

A Portugáliában jókora előnnyel listavezető Benfica Eduardo Salvió pazar góljával nyert az AZ Alkmaar otthonában és ha kényelmesnek nem is nevezhető, de előnnyel készülhet a visszavágóra. A Sasok a Primeira Ligában nyomasztó fölényben vannak, 21 győzelem mellett négy döntetlent és hat vereséget számlálnak, és ugyan a BL-ben nem remekelnek, tavaly döntősök, 2011-ben elődöntősök voltak az EL-ben.

"Ez az eredmény nem döntött el semmit. A csapatok nagyon közel vannak egymáshoz, 1-0-nál még minden nyitott. Az előnyünk nem adhat lehetőséget nekünk nyugalomra. Ezen a szinten minden megtörténhet" - fogalmazott Jorge Jesus, a Benfica trénere.

"A nyomás a Benficán van. Otthon kikaptunk, azért jöttünk ide, hogy a saját játékunkat játsszuk, nincs vesztenivalónk. Hiszem, hogy gól tudunk rúgni. Nem félünk, nem állunk be védekezni" - hangsúlyozta Dick Advocaat , az AZ edzője. Az előző körben Gulácsi Péter klubját, a Red Bull Salzburgot búcsúztató Basel csatárhiánnyal küzdött az első meccsen, Marco Streller sérülés, Giovanni Sio eltiltás miatt volt maródi.

Ennek ellenére a svájci kirakatcsapat Matías Delgado duplájával és Valentin Stocker hosszabbításban lőtt góljával legyőzte a ziccereit a hajrában elpuskázó Valenciát, nem mellesleg zárt kapuk mögött, mivel a szurkolók tűzijátékot rendeztek a nyolcaddöntőben. Háromgólos hátrányt még egyetlen csapat sem dolgozott le az Európa Ligában, ami nem jó előjel a Denevéreknek.

"Tisztában vagyunk a helyzetünkkel, de senki sem foszthat meg minket a reménytől és az álomtól, hogy megfordíthatjuk az eredményt. Mindig is optimista ember voltam. Hiszem, hogy a jó dolgok megtörténnek, még ha nem is annak tűnnek. Van három okunk, amiért legyőzhetjük a Baselt: mert nagyon akarjuk a sikert, mert minőségi csapatunk van, és harmadszor, mert egyszerűen győznünk kell" - adta ki az utasítást Juan Antonio Pizzi, a Valencia szakvezetője.

"Nem fogunk a védekezésre koncentrálni. Megpróbálunk gólt szerezni és minél előbb eldönteni a továbbjutást " - mondta Murat Yakin, a Basel vezetőedzője.  A sorozat legnagyobb esélyese, a Juventus javarészt unalmas meccset vívott a Lyonnal a múlt héten. A franciák még csak-csak próbálkoztak, de a vendég Zebrákon látszott, hogy nekik megfelel a döntetlen, végül a hajrában Leonardo Bonucci talált be a kapuba, a Juve 1-0-ra nyert a Stade de Gerlandban.

A Juventus nyílegyenesen száguld zsinórban harmadik bajnoki címe felé, de Antonio Conte leszögezte, a Serie A most nem létezik. "Erre a meccsre fókuszálunk, az elődöntő nagy tekintélyt jelentene a Juventusnak. Már hat éve nem jutott a négy közé olasz csapat" - mondta a Zebrák vezetőedzője.

Szerző
Frissítve: 2014.04.10. 22:48

Kizárták a robbanást

Donald Tusk lengyel kormányfő és Hanna Gronkiewicz-Waltz, a főváros polgármestere is fejet hajtott tegnap a varsói katonai temetőben a négy évvel ezelőtti repülőgép-szerencsétlenség áldozatai előtt. Lengyelország-szerte megemlékezéseket tartottak, pontban 8 óra 41 perckor, amikor az oroszországi Szmolenszknél lezuhant a lengyel elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczynski köztársasági elnökkel, feleségével és kíséretével.

Kormánytagok, magasrangú katonák, egyházi vezetők, összesen 96-an veszítették életüket a tragédiában. A küldöttség egy katyni megemlékezésre tartott. Varsóban az évforduló előtt hivatalosan ismét igyekeztek cáfolni a továbbra is burjánzó összeesküvés-elméleteket.

A varsói katonai főügyész kizárta annak lehetőségét, hogy robbanás történt volna az elnöki gépen. Ireneusz Szelag ezredes hét eleji sajtóértekezletén mintegy 1300 oldalas dokumentációt mutatott be, a rendőrség törvényszéki laboratóriuma szakértőinek összefoglaló jelentését.

Mint elmondta, a laboratórium több mint 700 mintát vizsgált meg, s semmiféle nyomát nem találta robbanóanyagnak a TU-154-es gép maradványain. "Szakértőink korlátlan hozzáférést kaptak a katasztrófa helyszínéhez, s a raktárhoz, ahol a roncs összegyűjtött darabjait tárolták" - emelte ki a katonai ügyész.

Megerősítette, hogy sem a roncsokon, sem az áldozatok tetemén, sem a zuhanás helyszínén, sem az ott talált tárgyakon nem tudtak kimutatni robbanóanyag-maradványokat. 

Máig nem hajlandó a hivatalos verziót elfogadni az elhunyt elnök ikertestvére. Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke nem is ment el a kormány által szervezett megemlékezésre, hanem misén vett részt, majd az elnöki palota előtt rótta le kegyeletét.

Az ellenzéki párt helyettes vezetője, Antoni Macierewicz tegnap nyilatkozatban kérdőjelezte meg a "megbízhaatlan" törvényszéki jelentést, állítva, hogy robbanás történt az elnöki különgépen.

Korábban az oroszországi vizsgálat eredményeit sem fogadták el. Kaczynskinak meggyőződése, hogy az orosz és a lengyel hatóságok takargatják a teljes igazságot. Macierewicz szerint előről kell kezdeni a nyomozást.

Táplálja a találgatásokat, hogy Oroszország négy év elteltével sem adta át Lengyelországnak a gép fekete dobozait. A vizsgálat hivatalosan továbbra sem zárult le.

Valószínűsítik, hogy a rossz időjárás, a kivilágítatlan repülőtér, a pilóta hibája, az irányítótorony elégtelen információi, a lengyel elnök környezetéből a pilótára gyakorolt nyomás ( a vezetők nem akartak elkésni a katyni megemlékezésről) egyaránt hozzájárulhatott a tragédiához.

A Gazeta Wyborcza friss felmérése szerint minden negyedik lengyelnek (23 százalék) meggyőződése, hogy Kaczynski halála gyilkosság volt. Egy éve még csak 6 százalék vélte ugyanezt.

Szerző
Frissítve: 2014.04.10. 23:01

Csöndes fiú a késelő ámokfutó

Két nagy konyhakéssel támadt társaira egy tizenéves fiú, aki 21 diákot és egy biztonsági őrt összekaszabolt a pennsylvaniai Murrysville Franklin középiskolájában. Négyen súlyos sérüléseket szenvedtek, egyikük állapota válságos. A késelőt a Franklin középiskola igazgatóhelyettese fékezte meg, Sam Kinget az iskola megmentőjeként ünneplik, maga is kórházba került. A húszezres települést megrázta a vérengzés.

Thomas Seefeld rendőrfőnök bejelentette, hogy Alex Hribalt őrizetbe vették, az ámokfutó támadás mögöttes okait vizsgálják. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a gyanúsított csöndes, visszahúzódó, kedves fiú volt, nem utalt semmi arra, hogy erőszakcselekményre készült volna. Társai kedvelték, tanárai szerint jól tudott közösségben együtt dolgozni, átlagos diák volt.

Csak egy osztálytársnője mondta azt, mindig érezte, hogy Hribalt félreértik, s van egy másik, sötét oldala. Két éves kora óta laktak a településen, családja rendezett, a szülők értetlenül állnak a történtek előtt. A diákot, mivel elmúlt 16 éves, nem kiskorúként kezelik, felnőttként emeltek vádat ellene négyrendbeli gyilkossági kísérletért, 18 rendbeli garázdaságért, illetve azért, mert az iskola területére fegyvert vitt be.

A legsúlyosabb sérülteket mentőhelikopterrel vitték Pittsburghbe, a többi sérültet több közeli kórház látta el, a támadó maga is megsérült, összevagdosta a kezét. Timothy VanFleet, a pittsburghi egyetemi kórház orvosa hat sérültet is kezelt, egy fiú arcát 15 öltéssel kellett összevarrni. Egy sérült fiú kritikus állapotban van, a máját érte a szúrás, az orvos szerint a késelő éppencsak nem vágta át az aortáját.

Az orvos a betegek beszámolói alapján elmondta, páciensei észre sem vették, mi történik. Gyanútlanul álldogáltak az iskola előcsarnokában, majd hirtelen éles fájdalmat éreztek és elborította őket a vér. A késelő fiú üres, merev arckifejezéssel először a zsúfolt előcsarnokban kezdte szurkálni a körülötte levőket, utána osztályról osztályra járt. Egy biztonsági őrt hason szúrt a diák.

A Sandy Hook-i általános iskolában 2012 decemberében történt mészárlás után az amerikai iskolák őrzését megszigorították. Ott egy húsz éves, labilis idegzetű fiú, Adam Lanza félautomata puskával 20 gyereket és hat felnőttet ölt meg. A közelmúltban két késeléses ámokfutás is volt, mindkettő Texas államban. Az egyik esetben egy főiskolán 14 diákot szúrtak meg, a másiknál egy diákot megölt, három másikat megsebesített a támadó egy középiskolában.

Szerző