Előfizetés

Virágba borultak a gyümölcsösök, nem örülnek a gazdák

Publikálás dátuma
2014.04.10. 21:33
Virágzó meggyfák az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Nonprpfit Közhasznú Kft. gyümölcsösében, Újfehértón
Az átlagosnál jóval enyhébb időjárás miatt a megszokottól két-három héttel hamarabb virágba borultak a termő gyümölcsfák Magyarországon. 

A gyümölcstermesztők folyamatosan vizsgálják, hogy a hajnali -1, -2 fok okoz-e kárt a virágokban, de egyelőre nem tapasztaltak fagykárokat. 

A szakemberek szerint a fiatal virágok még nagyon sérülékenyek, a hajnali hidegek pedig komoly veszélyt jelenthetnek, és a méhek sem olyan intenzívek még, így nem indult be a beporzás.

Takács Ferenc, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke vizsgálja, hogy a hajnali mínusz másfél fok okozott e kárt a meggyfa virágaiban Újfehértón. Fotó: Balázs Attila/MTI

Takács Ferenc, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke vizsgálja, hogy a hajnali mínusz másfél fok okozott e kárt a meggyfa virágaiban Újfehértón. Fotó: Balázs Attila/MTI

Financiális gondok a pálinkából

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.04.10. 20:48
Nem lehet egyszerre adómentes és az uniós jognak is megfelelő a pálinkafőzés FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Felháborodott, és provokációnak nevezte Fazekas Sándor agrárminiszter az EU bíróságának azt a döntését, amely a közösségi joggal ellentétesnek ítélte az adómentes otthoni pálinkafőzést. A szaktárca vezetője kijelentette, a kormány "megvédi a pálinkafőzés értékes hagyományát". A miniszter azonban keverte a fogalmakat.

"A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Szerinte a magyar pálinka elleni támadással az unió egyes bürokratái a most kezdődő uniós választási kampányt, a választásokat akarják befolyásolni. "Megtaláljuk majd azt a jogi megoldást, hogy a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen" - tette hozzá a szaktárca első embere.

Sokan viszont úgy vélik, hogy éppenséggel nagyon is jókor jött a Fidesznek a döntés az uniós parlamenti választások előtt, hiszen ismét lehet Brüsszelre mutogatni, mint a "magyar emberek" ellenségére. Ez ismét jelentős szavazatmennyiséget hozhat a kormánypárt konyhájára, így Fazekas felháborodása csak álca.

Szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy Fazekas keveri a fogalmakat. Háznál például nem is lehet pálinkát főzni a hatályos jogszabályok szerint, csak párlatot. Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere a Népszavának azt is elmondta, Brüsszel nem a háznál főzött párlat adómentessége miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, hanem a bérfőzdékben a törvény szerint 50 fokkal számolva 86 liter párlat nulla adókulcsa miatt.

A szakember közölte, az Európai Bizottság (EB) nem mérlegelhet, hanem a bíróság ítéletének kézhezvételét követően felszólítja Budapestet a kötelezettségszegés megszüntetésére. A kormánynak vissza kell állítania a korábbi állapotot, amikor a 86 liter bérfőzött ital után a jövedéki adó 50 százalékát kellett befizetni. Ráadásul az uniós szabályozás szerint a kedvezményes bérfőzetés nem állampolgári jog, hanem kizárólag a gyümölcstermelő háztartások vehetik igénybe. A magyar szabályozás szerint a gyümölcstulajdonos főzethet, vagyis vásárolt alapanyagot is fölhasználhatnak.

Az ítélet nem meglepő, Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY adószakértője szerint nincs olyan megoldás, amellyel egyszerre lehetne jövedékiadó-mentesen és egyben az európai uniós jognak is megfelelve pálinkát főzni Magyarországon - írja az MTI. A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy eleget tegyen a felszólításnak. Ha fittyet hány Brüsszel felszólítására, akár a hazánknak járó támogatások felfüggesztését is elrendelhetik.

"Biztos vagyok abban, hogy egy precíz jogi munkával át lehet hidalni a különbségeket" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy az unióban talán a szlovén pálinkafőzési szabályozás áll a legközelebb a magyarhoz. Ezzel csak az a baj, hogy Szlovéniában, Ausztriában, Bajoorországban és máshol is Európában lehet otthon párlatot készíteni, de azt előre be kell jelenteni a hatóságnál, a berendezést nem különben, és a hatóság bármikor ellenőrizheti is a főzést - jegyezte meg Piros László. Ezekben az országokban azonban legföljebb 15-30 literig nem kell adót fizetni. Ha a párlatból több hiányzik, mint az adómentes mennyiség, akkor 100 százalékos adót kell fizetni.

A lovagrend nagymestere hangsúlyozta, az adómentesség, illetve a nulla adókulcs okozta költségvetési kiesést valamennyi adófizetőnek kell pótolnia, persze más jogcímeken. Csupán a nulla adókulcs miatt évente átlagosan 10-12 milliárd forint hiányzik a büdzséből. Ez négy évre számolva 45-50 milliárd forint. A bérfőzdékben lepárolt szeszes ital nagyjából 20 százaléka kerülhet illegálisan kereskedelmi fogalomba, és ekkora lehet az otthoni főzetből értékesített párlat aránya is. Ennek tudható be, hogy az elmúlt négy évben a kereskedelemben, vendéglátásban eladott 50 alkoholfokkal számolt 3 millió liter pálinka mára 1,5 millióra csökkent. Emiatt mintegy száz családi vállalkozás ment tönkre 2010 óta.

Szabadságharc helyett szabad főzést

Az EU bírósága szerint nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékadó-mentesen lehessen főzni, főzetni Magyarországon. Ebből kiderült, Orbán Viktor és kormánya vagy nem ismerte az uniós jogot, vagy képtelen volt elérni, hogy azt megváltoztassák - írta közleményében Gőgös Zoltán.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke hozzátette, Orbán Viktornak kétharmaddal a háta mögött el kell tudnia intézni az unióban, hogy Magyarország lehetőséget kapjon az otthoni pálinkafőzésre! Ezzel az esettel bebizonyíthatja, mennyire tudja Magyarország érdekeit képviselni Európában. Szabadságharc helyett a szabad pálinkafőzésért kellene harcolni, de még jobb lenne, ha megegyezne és nem háborúzna - vélte a szakpolitikus.

Kerítésszaggató privilégium

A háznál, ellenőrzés nélkül főzött párlat minőségét gyakorlatilag senki sem ellenőrzi. A jogszabály értelmében pálinkát kizárólag Magyarországon termett, hibátlan gyümölcsből lehet főzni. A kereskedelmi pálinkafőzdékben megfelelő szaktudással rendelkező pálinkamesterek, de legalábbis szaktudással rendelkező emberek végzik a kényes műveleteket. A házi főzésnél a mérgező anyagokat is tartalmazó úgynevezett "rézelejét" is elfogyaszthatják akár a háziak, akár a vendégeik.

Gyakori, hogy bögrecsárdákban, természetesen az áfa megfizetése nélkül mérik az ismeretlen eredetű és összetételű "pálinkát".A köznyelvben "kerítésszaggatónak" is nevezett rossz minőségű, de akár magas alkoholfokú párlat károsíthatja az egészséget, de legalább ilyen veszélyes a házilag barkácsolt, vagy gyenge minőségű berendezés is. Több esetben is előfordult, hogy ezek az eszközök felrobbantak, illetve tüzet okoztak.

Nem volt nagyobb mozgás a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,95 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 18 126,26 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője az MTI-nek elmondta: a csütörtöki kereskedés végére nem lett nagy elmozdulás az előző napi záróárakhoz képest, a forgalom sem volt túl magas a BÉT-en.

A nemzetközi hangulat kissé negatív, jelentős piacmozgató hírek nem érkeztek, a piacok továbbra is keresik az irányt - közölte.

A Mol 55 forinttal, 0,42 százalékkal 13 150 forintra csökkent, 757,3 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,22 százalékkal 4440 forintra esett, forgalmuk 6,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,33 százalékkal 305 forintra erősödött, forgalma 322,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 1 forinttal, 0,02 százalékkal 4009 forintra nőtt, a részvények forgalma 555,2 millió forintot ért el.

A BUMIX 1525,41 ponton zárt csütörtökön, ez 10,01 pontos, 0,66 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.