Már a főváros is vizsgálná a BKK-vezetés felelősségét

Publikálás dátuma
2014.04.12. 18:03
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerint jogszerűen folytatták le a trolibuszok vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást. Fot
Meg kell vizsgálni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetésének szerepét a járműtenderek lebonyolításában - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szombaton az MTI-vel.

A közleményben a Főpolgármesteri Hivatal arra reagált, hogy Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője felszólította a főpolgármestert, azonnali hatállyal menessze Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját.

Horváth Csaba szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a "fideszes dilettantizmus" most 3,4 milliárd forinttól és 24 új trolibusztól fosztotta meg a fővárosiakat, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság szabálytalanság miatt megsemmisítette a BKK trolibusztenderét.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, "Budapest már-már rutinszerűen bukja el uniós támogatások milliárdjait a városvezetés és a BKK vezetésének teljes alkalmatlansága miatt". Közölte, a BKK második nekifutásra sem volt képes a szabályoknak megfelelően kiírni a közbeszerzést, emiatt a főváros ismét kicsúszik az uniós támogatások felhasználhatóságának határidejéből.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint Tarlós István főpolgármester a járműtenderek ügyében belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött. Azt írják: "meg kell vizsgálni a BKK-vezetés szerepét a járműtenderek lebonyolításában. A főpolgármesternek is vannak kérdései e tekintetben".

"A szocialista vezető észrevételének kampányízű színezetétől függetlenül a kérdés felvetése jelen esetben nem nélkülöz minden alapot, így a főpolgármester a járműtenderek vonatkozásában a belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött" - áll a közleményben.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a BKK jogszerűen folytatta le a trolibuszok vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást; a BKK érthetetlennek és szakszerűtlennek tartja a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntését.

A BKK a 24 új alacsonypadlós trolibusz vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást jogszerűen, minden eljárási szabályt betartva folytatta le, a tender az uniós minőségbiztosító szervek szabályossági tanúsítványával rendelkezik - írta a BKK vezérigazgatója az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Közölte: a BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy az uniós források elvesztését elkerülhesse, ezért kérte a KDB-t döntése visszavonására, illetve, ha ez nem történik meg, a határozat bírósági felülvizsgálatát is kezdeményezni fogja.

Vitézy Dávid a közleményben kifejtette, hogy a KDB a tendert a Skoda beadványára semmisítette meg, holott ez a cég nem is adott be ajánlatot. A KDB a döntését egyetlen körülményre alapozta, szakmai megítélésük szerint ugyanis a trolibuszokra ajánlatokat nem csak akkumulátoros, hanem dízelmotoros önmeghajtással is el kellett volna fogadnia a BKK-nak.

A BKK vezetője szerint az akkumulátoros önjárásra vonatkozó elvárást az indokolta, hogy a BKK tervez olyan hálózatbővítéseket, ahol egyes szakaszokon felsővezeték nélkül közlekednének a trolibuszok. Ezek a szakaszok általában a történelmi városmagban - például az V. kerületi megújult Kossuth tér térségében - helyezkednek el, ezért dízelmotoros önjárás nem, csak elektromos megoldás volt elfogadható a BKK számára.

Hozzátette, hogy az önjárási képességet az erre alkalmas trolibuszok ma is alkalmazzák, például a XIII. kerületben, egy felsővezeték nélküli szakaszon jár a 79-es troli menetrendszerűen.

Kifejtette, hogy Budapesten és számos európai nagyvárosban is károsanyag-kibocsátás nélküli modern, akkumulátoros önmeghajtású trolibuszok közlekednek és a BKK több ajánlatot is kapott ilyen megoldásra, tehát a verseny biztosított volt.

A BKK jogi álláspontja és külső közbeszerzési szakértőik véleménye szerint a döntőbizottság nem járt el kellő körültekintéssel és nem is hatáskörébe tartozó műszaki kérdésben foglalt állást. A KDB tárgyalás nélkül úgy hozta meg döntését, hogy a BKK számára nem biztosított teljes körű esélyegyenlőséget az eljárás időszaka alatt.

Az előírásokkal ellentétben a Skoda beadványát a BKK időben nem kapta meg, csak egyhétnyi késéssel, a határozat kiadása előtt pár órával érkezett meg hozzájuk, így a döntés meghozatala előtt a BKK nem tudott a fenti érvekkel reagálni rá - áll a BKK vezetőjének közleményében.

Vitézy Dávid szerint Horváth Csaba szocialista frakcióvezető számos valótlan állítást fogalmazott meg ebben az ügyben. Közölte: 2010 óta a BKK több mint 100 milliárd forint értékű új, európai uniós forrásból megvalósuló közlekedésfejlesztési projektre kötött támogatási szerződést és folytatott le közbeszerzési eljárásokat. 

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: "Budapest már-már rutinszerűen bukja el uniós támogatások milliárdjait a városvezetés és a BKK vezetésének teljes alkalmatlansága miatt". Az MSZP felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal menessze Vitézy Dávidot. 

Szerző
Frissítve: 2014.04.12. 21:53

Semjén megköszönte a külhoniaknak

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes megköszönte a külhoni magyaroknak, hogy az országgyűlési választáson a csaknem 130 ezer szavazatuk 95,5 százalékával a Fidesz-KDNP szövetséget támogatták.

A miniszterelnök-helyettes az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben azt írta: a külhoni magyarok "szavazataikkal bizonyságát adták annak, ahogy ők is mindig számíthatnak ránk, úgy mi is számíthatunk rájuk".

Az áprilisi országgyűlési választás újdonsága volt, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhattak az országos pártlistára. Ehhez az kellett, hogy a választók felvetessék magukat a levélben szavazók névjegyzékére. 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint összesen 193 793-an szerepeltek a levélben szavazók névjegyzékén.

Az NVI-hez levélben érkezett szavazólapok feldolgozása csütörtökön fejeződött be, összesen 128 378 érvényes szavazólapot összesítettek. Az érvényes szavazatok 95,49 százalékát a Fidesz-KDNP pártszövetség kapta, összesen 122 588 voksot. A Jobbikra a levélben szavazók 2,28 százaléka szavazott (2926 voks), az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP listára 1,16 százalék (1495 voks).

Szerző

Maximálnák a napi betegszámot a háziorvosok

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) azt javasolja, hogy a háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el.

Fekete Imre, a FAKOOSZ alelnöke a szövetség balatonfüredi XXIII. országos gyűlésén tartott szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg akár napi 70-80 beteg is megfordul a háziorvosi rendelőkben. Ahhoz, hogy az orvosok több időt fordíthassanak egy-egy betegre, és így emelkedjen az ellátás színvonala, azt javasolják, hogy az előjegyzett, valamint előjegyzés nélkül érkező betegek száma összesen ne haladja meg a napi ötvenet.

Hozzátette: ezt és több, az alapellátás átalakítására tett javaslatot még megvitatják a szövetség tagjaival, azután terjesztik az egészségügyi kormányzat elé.

Tájékoztatása szerint a szövetség megvitatja azt az elképzelést is, hogy az ingyenes ellátást a biztosított negyedévente legfeljebb ötször vehesse igénybe. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a krónikus betegek három hónapra elegendő gyógyszerrel elláthatók, így az ő esetükben is elég lehet, ha az orvosi kontrollal egybekötött gyógyszerírás kívül négyszer keresi fel a beteg az orvosát.

Az alelnök kitért arra is, hogy a gyűlésen értékelték, hogy az elmúlt négy évben a szövetség javaslatai közül hány teljesült.

Azt mondta: nem emelkedett jelentősen az egy főre jutó egészségügyi kiadás összege, az alapellátás nem kapta meg az azonnali, 40 százalékos emelést, csak 26 százalékot, ugyanakkor a háziorvosok eszköztámogatása megvalósult.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is csaknem 180 háziorvosi praxis betöltetlen, és mindeddig sikertelenül kérték, hogy a háziorvosoknak ne kelljen iparűzési adót fizetniük.

A pénteken kezdődött gyűlés szombaton szakmai továbbképzést kínált, egészségpolitikai fórumot tartottak, vasárnap a tanácskozás szakmai előadásokkal folytatódik.

Szerző