Előfizetés

Üldözik az utcán élőket

Barna L. Norbert
Publikálás dátuma
2014.04.14. 07:15
A belvárosi Ferenciek terén FOTÓ: K2 PRESS
Különösen a főváros, azon belül is Rogán Antal kerülete jár az élen a hajléktalanok vegzálásában. Február-márciusban, négy hét alatt, kétszer annyi utcán élőt állítottak elő, mint a megelőző két hónapban.

Mind erősebben üldözi a hatóság a hajléktalan embereket - legalábbis ez tűnik ki A Város Mindenkié (AVM) csoport által a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kikért közérdekű adatokból. A rendőrök a legtöbb esetben előállítás helyett eljárást indítanak a hontalanok ellen, de négy hét alatt, február és március között még így is kétszer annyi utcán élőt vittek be, mint a megelőző két hónapban.

Közbeszólt a választás?
Az újpesti erdőben még a helyükön vannak azok a kunyhók, amelyeknek az eltávolítását február végén helyi rendőrök március első hetére helyezték kilátásba. Hogy erre melyik hivatal adott, ha adott engedélyt, senki nem közölte az ott lakókkal. A civil ellenállás, az ügy keltette botrány és a választás egyszerre akadályozhatta meg a jogellenes bontást, hiszen előzőleg hivatalos értesítést az ott élő 20 férfi és 15 nő nem kapott. Az is lehet, hogy csak elhalasztották a dózerolást, mert a BM olyan törvénymódosítást kezdeményezett február végén, amely gyakorlatilag meggyorsítaná és legalizálná a hasonló bontásokat. Azt, hogy a tárcának van-e információja arról, a javaslat mikor kerülhet az újonnan felálló parlament elé, kérdésünkre nem árulták el.

A BRFK még márciusban közölte, hogy az "életvitelszerű tartózkodást" a világörökségi és más forgalmas közterületeken megtiltó - tavaly decemberben hatályba lépett - fővárosi határozat alapján 39 embert állítottak elő. Az utcán alvókat nem az illetékes rendőrkapitányságra, hanem a még decemberben létrehozott járási hivatalba, a Budaörsi útra viszik.

Itt, az egykori Márton Áron Kollégium területén, ahol a Mátrai Szeretetszolgálat krízisszálláshelyet is üzemeltet, foglalkoznak a nap 24 órájában az előállítottakkal. Január 15-ig 13 hajléktalan hozott ide a rendőrség, március 10-re már a duplájára nőtt a számuk.

A rendőrök korántsem állítanak elő mindenkit, a legtöbb esetben megelégszenek azzal, hogy felszólítják az utcán élőket a közterület elhagyására - ezt márciusig összesen 390 embernél tették meg. Vagyis, mint az AVM reagált, beigazolódott, amit már a törvény

elfogadásakor sejteni lehetett: a rendőrség a szabálysértést főként "nem a konkrét büntetés foganatosítására, hanem az utcán élő emberek zaklatásának legalizálására" használja.

A hatóság él a konkrét büntetés lehetőségével is: a kikért adatok szerint október 15-e és február vége között 98 esetben indult szabálysértési eljárás utcán élők ellen. Különösen a főváros jár az élen, leginkább a Rogán Antal vezette V. kerület, ahol októberben mindössze két hét alatt 18 eljárás indult, november és december között pedig már 24, az összes 98-ból 53.

Ami azt mutatja: a Belvárosban a rendőrök nem csak gyakrabban találkozhatnak hajléktalanokkal, de szigorúbbak is velük szemben, mint másutt. Ellenpélda a IX. kerület, ahol még egyetlen eljárás sem indult, pedig az AVM beszámolója szerint a rendőrök gyakran egymás után, váltásban igazoltatják a hajléktalanokat, legtöbbször a Kálvin téren.

Olykor csak rendet tetetnek velük a környezetükben, aztán a következő váltás megint igazoltatja őket, de a hatóság nem szaporítja a "papírmunkát". A XI. kerületben novemberben kezdődtek az eljárások, akkor még csak egy, de a következő hónapban már hat, február 1. és 28. között pedig már 21 szabálysértést rögzítettek. A fővárosi gyakorlatot átvevő vidéki városok közül csak Füzesabonyból és Várpalotáról érkezett adat, ahol egy-egy esetről tudni.

Az eljárások túlnyomó többsége kiszabott büntetés figyelmeztetéssel zárul, ami önmagában nem tűnik jelentősnek, pedig az: a törvény szerint, ha valakit kétszer jogerősen felelősségre vontak, mert az utcán aludt, harmadszorra már börtönbe is kerülhet.

Kósa ismét tilosban parkolt

Tilosban parkolt autójával Kósa Lajos Debrecenben - derült ki a vagy.hu által készített videófelvételből. A fideszes politikus, a város polgármestere a szombati Mangalicafesztiválra érkezve a főtér díszburkolatán állt meg, közvetlenül a Nagytemplom lépcsősora előtt. 

Bár a legközelebbi nyilvános parkoló száz méteren belül volt, a hírportál felvétele szerint Kósa Lajos azért parkolhatott közvetlenül a főtérre, mert ő és kísérői tömött nejlonszatyrokat pakoltak a csomagtartóba, amelyek valószínűleg a téren árult hústermékekkel tömtek meg.

Tavaly Kósa Debrecenben egyszer már lebukott: szabálytalanul, tilosban, a forgalommal szemben parkolt. "Aznap este hatkor a Szívtiprók Ultras Debrecen elnevezésű Loki-szurkolói klubbal volt egy találkozóm, eközben figyelmetlenségből tilosban parkoltam. Nagyon sajnálom (...)" - ismerte el akkor a szabálysértést.

Bajnai: vissza kell mennünk a kályhához

F. Á.
Publikálás dátuma
2014.04.14. 07:12
Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője beszédet mond a szövetség EP-választási kampánynyitó rendezvényén Budapesten. Fotó: Bruzák
Május végén európai szabályok szerint és kompromisszumok kényszere nélkül jön a szavazás második fordulója - fogalmazott Bajnai Gordon szombaton, az Együtt-PM európai parlamenti (EP) választási kampányának nyitórendezvényén. 

A kivetítőkön hatalmas Csakazértis! felirat fogadta a gyűlés vendégeit, Bajnai pedig arról beszélt, hogy az országgyűlési választáson elszenvedett vereség után az EP-választás az Együtt-PM-nek lehetőséget ad a szépítésre.

"Csak azért is csinálni fogjuk. Le is veszem a zakómat, lássunk neki a munkának" - kezdte a volt miniszterelnök, aki szerint nagy vereséget szenvedtek múlt vasárnap, de "Magyarország és Európa is veszített". Folytatódik ugyanis az a rossz kormányzás, amelynek következménye az elszegényedés, az elszigetelődés és az elbutulás lesz, de fennáll a veszélye, hogy az "orbánizmus fertőzésveszélyes, más országok is elkaphatják ezt a kórt".

A baloldali pártok összefogásáról azt mondta, abba felnőtt fejjel és nyitott szemmel mentek bele, ezért nincs okuk vagy alapjuk a sárdobálásra. A rájuk mért ítélet közös, a tanulságokat azonban külön kell levonni.

Bajnai szerint őszintén szembe kell nézni a vereség okaival, meg kell tenni a korrekciós lépéseket. "Vissza kell mennünk a kályhához, ami a mi esetünkben 2012. október 23." - jelentette ki, hozzátéve, hogy az összefogást az orbáni választási rendszer kényszerítette ki, az ugyancsak célul tűzött korszakváltást pedig a magyar politika állapota. Az "összefogás ugyan megtörtént, de a korszakváltás háttérbe szorult" - mondta az Együtt-PM vezetője.

A választási vereség egyik okának azt nevezte, hogy csak a szervezetek fogtak össze, a választók közül viszont sokan "nem jöttek el a kormányváltókhoz", mert nem érezték elég hitelesnek az együttműködést.

Arra figyelmeztetett, hogy Orbán Viktor öt évvel ezelőtti álma, a centrális erőtér létrejött. "Egy nagy narancssárga folt lett az ország, erős szélsőjobbal és megosztott baloldali ellenzékkel. Ebben a helyzetben nem elég többé azt mondani, hogy Orbán a hibás, a tiltakozó szavazatokból nem lesz kormányváltás". 

A volt kormányfő szerint új ajánlatot kell tenni Magyarországnak, egy vonzó és hihető történetet kell mesélni az országról. Új, hiteles és megalapozott programra, új szervezetre és új szövetségekre van szükség - mondta Bajnai.