Jogsértő rögtön rendőrt hívni

Az országos tisztifőorvos szerint is jogsértő automatikusan rendőrt hívnia egy kórháznak a drogfogyasztó pácienshez - ez az adatvédelmi szabályokat sérti.

Paller Judithoz még a Társaság A Szabadságjogokért fordult panasszal egy január 24-én a mosónmagyaróvári Karolina Kórházban történt eset miatt: egy 16 éves fiú kábítószer-fogyasztás után eszméletét vesztette, a személyzet pedig rendőrt hívott. Ám nem kérték a szülők írásos engedélyét, a fiú ellen kábítószerrel való visszaélés  gyanújával eljárás indult.

Az intézmény igazgatója, Bertalan István azt mondta, náluk ez a gyakorlat, ha a drogfogyasztóknál gyorstesztjük pozitív eredményt mutat, és amúgy is a fiú szülei kérték, hogy értesítsék a rendőrséget.

Korábban az adatvédelmi ombudsman is úgy foglalt állást, ez az eljárás az orvosi titoktartás kötelezettségét sérti, másrészt elrettenti a fiatalokat attól, hogy hasonló esetben orvoshoz forduljanak. A doktor csak akkor hívhat rendőrt, ha a 18 éven aluli pácienst bántalmazták, elhanyagolták, vagy ha bűncselekmény következményeként nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Szerző
2014.04.15 07:17

Halálos baleset – Fának csapódott egy autó Szigetmonostoron

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:39
Illusztráció
Fotó: / Shutterstock
A baleset egy földúton történt. A jármű vezetője súlyosan megsérült, utasa életét vesztette.
Egy személygépkocsi lehajtott az útról és egy fának ütközött Szigetmonostor külterületén, egy földúton – írja a police.hu. A gépjármű vezetője súlyos sérülést szenvedett, utasa a helyszínen életét vesztette.
2018.11.20 16:39
Frissítve: 2018.11.20 16:39

Pisztollyal rabolt rágót, 15 évvel fizethet érte

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szerb férfi lövöldözött, autót állított meg, és fegyverrel „vásárolt be” egy benzinkúton. Nem igazán érte meg vitézkednie.
Letartóztatná a győri járási ügyészség azt a szerb férfit, aki november 18-án reggel fegyverrel duhajkodott a városban. Közleményük szerint a gyanúsított az út közepén gyalogolt, és megállásra kényszerített egy autót – aztán pisztolyával kétszer a levegőbe lőtt. 
 A férfi ezután egy közeli benzinkúthoz ment, ahol rágógumit és energiaitalt markolt fel. Mikor a termékek árát kérték tőle, a szerb gyanúsított megmutatta pisztolyát az üzlet dolgozóinak. A keménykedő külföldit aztán még a helyszínen elfogták, majd őrizetbe vették a rendőrök.
A vádhatóság a szökés és a bűnismétlés veszélyére hivatkozva kérte a férfi letartóztatását. Mint írják, gyanúsítottnak az eljárás során három bűncselekményről kell számot adnia: minősített rablásról, minősített garázdaságról és lőfegyverrel visszaélésről. A büntetési tétel – a halmazati szabályokra tekintettel – eléri a tizenöt évet.
2018.11.20 16:28