Jogsértő rögtön rendőrt hívni

Az országos tisztifőorvos szerint is jogsértő automatikusan rendőrt hívnia egy kórháznak a drogfogyasztó pácienshez - ez az adatvédelmi szabályokat sérti.

Paller Judithoz még a Társaság A Szabadságjogokért fordult panasszal egy január 24-én a mosónmagyaróvári Karolina Kórházban történt eset miatt: egy 16 éves fiú kábítószer-fogyasztás után eszméletét vesztette, a személyzet pedig rendőrt hívott. Ám nem kérték a szülők írásos engedélyét, a fiú ellen kábítószerrel való visszaélés  gyanújával eljárás indult.

Az intézmény igazgatója, Bertalan István azt mondta, náluk ez a gyakorlat, ha a drogfogyasztóknál gyorstesztjük pozitív eredményt mutat, és amúgy is a fiú szülei kérték, hogy értesítsék a rendőrséget.

Korábban az adatvédelmi ombudsman is úgy foglalt állást, ez az eljárás az orvosi titoktartás kötelezettségét sérti, másrészt elrettenti a fiatalokat attól, hogy hasonló esetben orvoshoz forduljanak. A doktor csak akkor hívhat rendőrt, ha a 18 éven aluli pácienst bántalmazták, elhanyagolták, vagy ha bűncselekmény következményeként nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Szerző
2014.04.15 07:17

Zebrán, kislányával együtt gázolták el Párbeszéd képviselőjét

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:39
Kovács Márton nyilatkozik a baleset után (jobbra), mellette Őrsi Gergely a kerületi ellenzéki szövetség frakcióvezetője
Fotó: Facebook/Szövetség a II. kerületért/
Kovács Mártont fényes nappal, gyerekével együtt sodorta el egy autó a Hűvösvölgyi úton. A kerületi ellenzéki szövetség követeli a leromlott állapotú gyalogátkelők felújítását.
Lehorzsolt arccal állt kamera elé Kovács Márton, a Párbeszéd II. kerületi képviselője: helyi politikust pénteken kislányával együtt sodorta el egy autó, miközben a Hűvösvölgyi út Akadémia előtti zebráján keltek át – mindezt fényes nappal, reggel kilenc körül.
A baleset a rossz látási viszonyok mellett annak is betudható, hogy a zebra katasztrofális állapotban van, festése teljesen megkopott – mondta Kovács, aki a Szövetség a II. kerületért tagjaként is javasolja a helyi gyalogátkelők felújítását.
Ennél keményebben fogalmazott Őrsi Gergely (MSZP), a szövetség frakcióvezetője. Mint elmondta, a szervezet eddig más, lepusztult zebránál is tett ki átkelő zászlót, amivel a gyalogos jobban felkeltheti a sofőrök figyelmét – most viszont már követelik a BKK-tól a tarthatatlan állapotú zebrák felújítását. Ha pedig a BKK nem tesz semmit, akkor a kerülettől várják ugyanezt – folytatta Őrsi.
Az ellenzéki képviselőket tömörítő szervezet azért is küzd, hogy jelzőlámpát tegyenek ki az átkelőbe, ahol Kovácsot elütötték; nem konkrétan az eset miatt, hanem azért, mert a környéken több iskola, bölcsőde is található. Míg lámpa nem kerül a zebra mellé, az ellenzéki képviselők az Akadémia előtti helyszínre is zászlókat tettek. 

Olcsó, és életet ment

Azt Őrsiék is elismerik, hogy a zászlózás nem lehet végleges megoldás, de a Nyugat-Európából átvett, filléres módszer már máshol is bevált. A hvg.hu tavaly januári cikkében arról írt, hogy Magyarországon 15 településen, 33 átkelőben használnak zászlós rendszert, a szám pedig azóta emelkedhetett is. Bagon az önkormányzat támogatta a gyalogosok biztonságát fokozó zászlós átkelést  - ellenpélda lehet Szentendr, ahol viszont titokban, az éj leple alatt szereltették le azokat a zászlókat, amiket a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái helyeztek ki.
2019.02.16 14:39

Meghalt egy égő házban talált ember Nagyszakácsiban

Publikálás dátuma
2019.02.16 12:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Meghalt egy ember, akit égő házból hoztak ki a tűzoltók Nagyszakácsiban szombaton - tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Mint írták, a férfira egy Vörösmarty utcai hetven négyzetméteres házban találtak rá a tüzet oltó marcali tűzoltók, kivitték az épületből, a mentők próbálták újraéleszteni, de nem tudták megmenteni az életét.
Szerző
2019.02.16 12:17