Előfizetés

Eladó a világ legnagyobb tökéletes kék gyémántja

Eladó a világ legnagyobb tökéletes csiszolt kék gyémántja, a páratlan drágakő a Christie's aukciósház május 14-i genfi árverésén kerül kalapács alá, a várakozások szerint 21-25 millió dolláros (4,66-5,54 milliárd forintos) összegért.

A The Blue (A kék) nevű, körte alakú gyémánt 13,22 karátos, tisztaságát tekintve tökéletes - lupe tiszta -, színének besorolása pedig szintén a legértékesebb, élénk fantázia kék - sorolta a Christie's. A ház nem fedte fel az eladó kilétét, és inkább azt hangsúlyozta, hogy a The Blue a legnagyobb élénk fantázia kék gyémánt, amely valaha árverésre került. A kő minden bizonnyal Dél-Afrikából származik.

A kék gyémántok mindössze két százalékát adják a világ gyémánttermelésének - emelte ki Rahul Kadakia, az aukciósház amerikai és svájci ékszerrészlegének vezetője, aki a kék gyémántok Rolls-Royce-ának nevezte az árverésre váró drágakövet. Mint mondta, szinte lehetetlen, hogy ilyen minőségű és méretű kék gyémánt létezzen. Hozzátette, a The Blue-hoz fogható színű gyémánt akad, ilyen tisztaságú azonban nem. A szakember a szürkéskék, nagyon apró zárványokkal rendelkező Hope-gyémánttal hasonlította össze a The Blue-t, megjegyezte azonban, hogy a Hope-gyémánt nem eladó, azt a drágakövet ugyanis múzeumban őrzik.

Alacsonyabb árat, 7,5-9,5 millió dollárt adhatnak a The Ocean Dream nevű gyémántért. Az 5,51 karátos, mély - más források szerint élénk - fantázia kék-zöld drágakövet Közép-Afrikában találták, és különleges, a természetben gyakorlatilag nem létező árnyalata miatt az egyik legritkább a világon. 

Elárverezik májusban a The Rajah, vagyis A rádzsa (király) nevű, vélhetően Indiából származó gyémántot is. A 26,14 karátos színtelen követ, amely egy gyűrűt díszít, az 1800-as években ajándékozta feleségének, Mary Jane-nek Charles Morgan mágnás, aki kapcsolatban állt a Kelet-indiai Társasággal. Az 1880-as években a Tiffany vette meg, majd eladta Isabella Stewart Gardner műgyűjtőnek és filantrópnak. A Christie's 1997-ben árverezte el először a gyémántot, amelyért most 3-5 millió dollárt remél.

A gyémántok mellett nyakékek, brossok és fülbevalók is szerepelnek a genfi aukción. Kiemelkedik a kínálatból egy gyémánt Cartier-melltű a századforduló idejéből, amelyért 7-12 millió dollárt várnak, valamint egy zafír és gyémánt nyaklánc Harry Winstontól. Utóbbi 1,1-1,8 millió dollárért kelhet el.

A Christie's százmillió dolláros bevételre számít a genfi aukción.
    
http://www.bloomberg.com/video/the-25m-blue-diamond-set-for-auction-yzycAQLcTieVY00uPEM5Ig.html
http://www.geo.tv/article-144350-Largest-flawless-vivid-blue-diamond-up-for-auction-
http://news.sky.com/story/1241365/christies-to-auction-dazzling-blue-diamond