Halálos gázolás a HÉV vonalán

Halálra gázolt a HÉV egy embert kedd reggel Budapesten, a XVI. kerületben az Imre utca és a Veres Péter út kereszteződésénél - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Már teljes vonalon közlekedik a H8-as (gödöllői) és a H9-es (csömöri) HÉV .

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a XVI. kerületben, az Imre utca és a Veres Péter út kereszteződésénél reggel gázolt halálra egy embert a HÉV. A baleset miatt a H8-as és a H9-es HÉV korábban az Örs vezér tere és Cinkota között átmenetileg nem közlekedett, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal lehetett utazni.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a mentők a helyszínen már csak egy 40 év körüli férfi halálát tudták megállapítani.

Szerző

Harckocsik indultak az ukrajnai Szlovjanszk felé!

Publikálás dátuma
2014.04.15. 09:51

Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé - jelentette reggel gyorshírben az ukrán média a helyi "önvédelmi erőkre" hivatkozva.

Az önvédelmi erők egyik koordinátora, Mikola - aki családi nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni - elmondta, hogy a Szlovjanszk szomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak. A férfi közlése szerint támadás érte a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők néhány posztját. Rendszámtábla nélküli gépkocsival közlekedő, fekete egyenruhás emberek nyitották rájuk tüzet. Mikola azt feltételezi, hogy a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók - írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen. Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi "önvédelmi dandár" parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni - tette hozzá.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfő reggelig adott időt a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak, hogy távozzanak az általuk megszállt középületekből, ellenkező esetben átfogó terrorizmusellenes hatósági fellépés kezdődik ellenük a hadsereg bevetésével. A kijevi fenyegetés ellenére a szakadárok továbbra is megszállva tartanak kormányzati épületeket több kelet-ukrajnai városban.

Szerző
Frissítve: 2014.04.15. 10:58

Obama: Putyin szólítsa fel fegyverletételre az oroszbarát csoportokat!

Barack Obama amerikai elnök sürgette orosz partnerét, Vlagyimir Putyint; vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportok hagyják el az általuk elfoglalt épületeket és tegyék le a fegyvert - közölte helyi idő szerint hétfő este a Fehér Ház. A Washingtonban kiadott kommüniké szerint az amerikai elnök a telefonban súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány támogatja a fegyveres, oroszbarát szakadárok akcióit, akik az ukrajnai kormány aláásásával és destabilizálásával fenyegetnek.

"Az országban minden irreguláris erőnek le kell tennie a fegyvert" - hangsúlyozta Barack Obama.

Az elnök emellett ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország a feszültség csökkentésének érdekében vonja vissza csapatait Ukrajna határáról. Obama megjegyezte, hogy az orosz hivatalos személyek által használt retorika ellenére az ukrán kormány "figyelemreméltó visszafogottságot" tanúsított, és elismeréssel szólt Kijev arra irányuló erőfeszítéseiről is, hogy egyesítse az országot a május 25-i szabad és tisztességes elnökválasztás megtartásával, egy befogadó jellegű alkotmányos reform elfogadásával, valamint a hatalom decentralizálását célzó konkrét lépések előterjesztésével.

Az amerikai elnök megjegyezte, hogy ukrajnai fellépése következtében Oroszország egyre jobban elszigetelődik, és egyértelművé tette, hogy ennek Moszkvát terhelő "költségei" csak tovább nőnek majd, ha ezek az ukrajnai akciók folytatódnak. Az amerikai elnök a fehér házi közlemény szerint kitért a kontaktcsoport csütörtökre tervezett genfi tanácskozására, kijelentve, hogy noha továbbra is hisz a diplomáciai megoldás lehetőségében, az nem érvényesülhet egy olyan környezetben, amelyben az orosz hadsereg megfélemlítést alkalmaz az ukrán határokon, Ukrajnában fegyveres provokációk történnek, a kremlbeli hivatalos személyek pedig a feszültséget fokozó retorikával élnek.

A Kreml néhány órával korábban egész más beállításban számolt be Obama és Putyin megbeszéléséről. Moszkva szerint Putyin a telefonban azt hangoztatta, hogy Oroszországot "alaptalanul", puszta spekulációk alapján "vádolják azzal, hogy beavatkozik az Ukrajna keleti részében zajló eseményekbe".  A nap folyamán Jack Lew amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy aláírta az Ukrajnának szóló és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformprogramját kiegészítő, 1 milliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. A közlést megelőzően Lew fogadta Washingtonban Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminisztert.

Szerző