Előfizetés

Klein Dávid a tibeti vadnyugaton

Publikálás dátuma
2014.04.15. 12:18
Fotó: Népszava, Bielik István
Elérte a Mount Everest 5200 méteres magasságban fekvő alaptáborát Klein Dávid hegymászó, aki a SPAR Everest Expedíció keretében arra készül, hogy első magyarként oxigénpalack használata nélkül jut fel a világ legmagasabb csúcsára.

A Rongbuk-gleccser lábánál található tábor tulajdonképpen egy hatalmas sátorváros, ahol a tavaszi mászószezon kezdetén több expedíció időzik egyszerre, készülődve az út további részére. "Csúcsidőben" akár több százan is laknak itt, viszonylagos kényelmüket konyhasátrak (tibeti szakáccsal) és fürdősátrak biztosítják.

Az alaptáborban Klein Dávid először felkeresi a kínai kormányt képviselő összekötőtisztet, akinek feladata az expedíciók mozgását, tevékenységét ellenőrizni. Az egész szezont a hegyen töltő hivatalnok szívesen fogad - tulajdonképpen el is vár - kisebb-nagyobb ajándékokat jóindulata fejében.

Az alaptábor alatt pár kilométerrel minden évben kiépül egy szezonális sátorváros, egyfajta "tibeti vadnyugat" gyakorlatilag a semmi közepén és ez az idén sincs másképp. A tibetiek által működtetett sátrak mindegyike egy-egy "fogadó", ahol különböző helyi ételeket, például jaklábat, nudlilevest lehet kapni, de sört is mérnek. Az alaptábor lakói pihenőidejükben szívesen látogatnak el ide.

Klein Dávid a következő néhány napban  a táborba érkező helyiektől jakkaravánt bérel majd, amely továbbviszi felszerelését a 6400 méter magasan található előretolt alaptáborba.  A fennmaradó időt a többi expedícióval való ismerkedésre, akklimatizációra szánja. A magashegyi táborokat április közepétől május közepéig építi ki - 7050, 7800 és 8300 méteren -, a csúcstámadás május végén, legkésőbb június elején várható.

 

Phelps ismét fejest ugrik

Publikálás dátuma
2014.04.15. 11:16
Fotó: Gettyimages
„Csak szórakozásból teszem”. „Csak azért, hogy újra megtudjam, milyen érzés a vízben lenni”. Ilyen és hasonló mentegetőző álnyilatkozatokat tesz Michael Phelps, minden idők legeredményesebb úszója, aki április 24-én ismét rajtkőre áll.

A verseny az Arizona állambeli Mesában lesz, és az amerikai szuperbajnok, ha már ott van, mindjárt három számban is indul: ott lesz az 50 és 100 méteres gyorsúszás, valamint a 100 pillangó versenyében. Bár erről nem szólnak a hírek, könnyen lehet, hogy a 29 éves, 18-szoros olimpiai bajnoknál, két évvel visszavonulása után ismét emelkedik az adrenalin-szint, a következő ötkarikás játékok közeledtével - írja a La Stampa.

Bob Bowman edző mindenesetre igyekszik lehűteni a várakozásokat. Szerinte Phelps messze nincs olyan fizikai állapotban, hogy újrakezdje a versenyzést számára méltó szinten. Még az sem dőlt el, hogy indul-e az idei amerikai nemzeti bajnokságon, amely a 2015-ös világbajnokság válogatójának számít.

Phelps sikerei csúcsán is megosztotta az úszás rajongóit. Sokan kételkedtek abban, hogy hihetetlen győzelmeit csupán rendkívüli adottságainak és nagyszerű felkészülésének köszönheti, elvégre jó néhány bajnok bukott meg az elmúlt évtizedekben a különböző „csodaszerekkel”. Most pedig az a kérdés, hogy két év kihagyás után lehet-e újra a csúcsra jutni? Az ilyen esetekben is több a negatív, mint a pozitív példa. Elég csak Ian Thorpe-ra gondolni. Az ausztrál Torpedónak, az ötszörös olimpiai bajnoknak nem sikerült a 2012-es londoni olimpiára kijutnia, azóta többször depresszióba esett, drogproblémái is akadtak. Phelps, aki a London után másfél évet pihenéssel és golfozással töltött, a télen kezdett el újra úszóedzéseket tartani. Hogy ma mit tud, arra Arizonában aligha kapunk választ. Talán azonban ő maga, egy olyan versenyen, ahol semmilyen komoly tét nem nyomasztja, fel tudja mérni, hogy érdemes-e tovább küzdeni, hogy újra a csúcsra érjen.

 

 

Akár 10 000 euró vesztegetési pénzt is kaphattak a bundabotrány vádlottjai

Publikálás dátuma
2014.04.15. 10:00
MTI Fotó: Illyés Tibor
Újabb bundaügy tárgyalása kezdődött ma a Fővárosi Törvényszéken; a vád szerint K. Krisztián és 20 társa alkalmanként és személyenként 1000 és 10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar bajnoki és ligakupa-mérkőzések eredményét. K. Zoltán és L. Mátyás tagadta bűnösségét.

Az ügyészség szerint K. Zoltán, L. Mátyás és K. Zsolt labdarúgókkal állapodott meg 12 mérkőzés manipulálásáról, majd fogadóirodáknál ismeretlen összegekkel fogadott az elcsalt mérkőzésekre. A nemzetközi bundabotrány kapcsán 2013 májusában a magyar ügyészség összesen 45 fő ellen emelt vádat négy különböző vádirat alapján, ezek közül eddig kettő tárgyalása kezdődött el.

K. Zoltán és L. Mátyás első-, illetve másodrendű vádlott  tagadta bűnösségét. A vád szerint K. Zoltán és 20 társa alkalmanként és személyenként 1000-10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar labdarúgó bajnoki és ligakupa-mérkőzések eredményét 2008 és 2011 között. L. Mátyás vallomásában azt mondta, hogy a vádbeli időszakban 4-5 év alatt 100 millió forintos nagyságrendű jövedelemre tett szert, de  legális fogadásokból.

K. Zoltán nem kívánt nyilatkozni vagyoni helyzetéről, azt hangoztatta, hogy az "ügyészség boszorkányüldözésének áldozata". Mindkét vádlott ellen több eljárás van folyamatban, melyekben még több tucatnyi személyt vádolnak fogadási csalással.