Silvio lovagból Silvio nővér lesz

Publikálás dátuma
2014.04.15. 14:25
Fotó: Gettyimages
Egy év közhasznú munkavégzésre ítélte Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt kedden a milánói bíróság.

Az adócsalásért tavaly jogerősen elítélt 78 éves Berlusconi hetente egyszer 4 órában egy öregotthonban teheti hasznossá magát. Ő szíve szerint inkább olyan intézményt választott volna, ahol testi és szellemi fogyatékosokat kezelnek. "Új ösztönzéseket adnék nekik, hogy visszanyerjék a reményt" - írta kérelmében, amellyel a bírósághoz fordult a házi őrizetről szóló döntés megváltoztatása érdekében. E vágyát azonban nem teljesítették.

Ítélet született arról is, hogy a  volt Cavaliere csak engedéllyel hagyhatja el Lombardia tartományt, és csupán külön hatósági engedéllyel  tartózkodhat  Rómában keddtől csütörtökig, kijelölt lakhelyen.

Szerző

Martonyit meglepték az Ukrajnában történtek

Publikálás dátuma
2014.04.15. 14:24
Fotó: Népszava K2 PRESS
Az ukrán válság eseményei és az orosz fellépés, a "külső sokk" meglepetést okozott, és romba döntött egy 15-25 éves álmot, amely arról szólt, hogy a területi kérdéseknek már nincs jelentőségük, csak a verseny számít - fogalmazott egy brüsszeli panelbeszélgetésen Martonyi János külügyminiszter.

Jelenleg az Európai Unió (EU), bár igyekszik, sajnos nem irányítója az eseményeknek, csak reagál a történésekre - mondta az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által szervezett rendezvényen a magyar diplomácia vezetője. Martonyi János amellett foglalt állást, hogy az EU-nak ki kell állnia az elvei és az értékei mellett, és a jelenlegi helyzetben félre kell tennie a belső vitákat és nézeteltéréseket.

"Az államok területi egységét és szuverenitását tiszteletben kell tartani, a nemzetközi jognak meg kell felelni, ebből nem lehet engedményt tenni" - jelentette ki Martonyi János, aki szerint, ha az Európai Unió lefekteti, hogy meddig lehet elmenni, akkor e mellett a határvonal mellett következetesen ki kell tartani. A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy korábban elmosódtak a lefektetett határvonalak.

Ezzel összefüggésben a külügyminiszter abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajnának nagyobb támogatásra van szüksége, az Európai Unióban pedig meg kell teremteni a szolidaritás és a tehermegosztás szellemiségét, mert, ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor minden ország más mértékben fogja annak következményeit megszenvedni. Mint mondta, Magyarország kész vállalni az ebből fakadó terheket, eddig is támogatta és eztán is támogatni fogja a Moszkvával szembeni szankciókat, ám a szankciók lehetséges hatásainak felmérését is fontosnak tartja.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Unió Keleti Partnerség programja, amelyben hat volt szovjet tagköztársaság vesz részt, a jövőben is folytatódik, sőt a folyamatból a hosszú távú stratégiai elképzelések szerint Oroszország sincs kizárva. A hosszú távú uniós koncepció Oroszországot is Európa részének tekinti, ám Moszkva jelenleg egy "zéró összegű játéknak" tekinti a geopolitikát és a diplomáciát, emellett pedig sokak fejében él még az a téves elképzelés, hogy az EU a NATO meghosszabbított karja, és ahol az előbbi megjelenik, ott idővel az utóbbi is megveti majd a lábát - mondta a külügyminiszter.

Martonyi a Keleti Partnerségben részt vevő hat országról azt mondta, hogy ezeket egymással sem igazán lehet összehasonlítani. Fehéroroszország és Grúzia merőben eltér egymástól, valamint Azerbajdzsán és Ukrajna helyzete is teljesen más - magyarázta a külügyminiszter, aki rámutatott, hogy ez a laza országcsoport nem magától alakult ki, hanem az Európa Unió hozta létre.

Szerző

Vérhold Amerika felett

Publikálás dátuma
2014.04.15. 13:39
Fotó: Gettyimages
Közel másfél órára vérvörössé vált a Hold keddre virradóra Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália és Új-Zéland  felett. Itt volt ugyanis a legjobban látható az a teljes holdfogyatkozás, amely egy különleges, misztikus tulajdonságokkal felruházott ritka természeti jelenség, az úgynevezett „tetrád” első eseménye.

„Tetrádnak” nevezik ugyanis a rövid időn belül négyszer ismétlődő teljes holdfogyatkozást, amennyiben közöttük nincsen részleges árnyékba kerülés.  Márpedig a következő másfél évben négyszer takarja el teljesen a Holdat a Naptól a Föld. A keddi után az idén szeptemberben, jövő áprilisban és végül jövő szeptemberben áll bolygónk Luna és Héliosz közé.

 Mint a Nap és a Hold különleges alakváltozásai esetében, ezúttal felébredtek a végítélettel, nagy emberi katasztrófával kapcsolatos félelmek. Természetesen megtalálták hozzá a megfelelő próféciát. Az ószövetségi Joél könyvének 3. fejezetében olvashatók a következő sorok: „Csodás jeleket mutatok az égen és a földön: vért, tüzet és füstoszlopokat.  A nap elsötétül, a hold vérvörös lesz, mielőtt eljön az Úr nagy és félelmetes napja.” A motívum visszatér az Újszövetségben, a Jelenések könyvében is.

 Az elmúlt napokban sokat idéztek az angolszász portálok két amerikai keresztény lelkészt, Mark Blitzet és John Hagee-t a „Vérhold Prófécia-elmélet kapcsán”. Blitz úgy véli, hogy ez a jele Jézus Krisztus második eljövetelének, vagyis a végítéletnek, amely a negyedik holdfogyatkozáskor következik be.  Hagee ellenben azt állítja, hogy e tetrád megváltoztatja Izrael állam történetének menetét. Hagee elméletét arra alapozza, hogy mind a négy holdfogyatkozás fontos zsidó ünnepekre esik: a két tavaszi az egyiptomi szabadulás ünnepére, a Pészáhra, míg a két őszi a Sátorok Ünnepére, a Szukkotra. Megemlíti azt is, hogy az 1967-68-ban bekövetkezett tetrád időszakába esett bele az 1967-es „hatnapos háború”, amikor Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet. Ugyanakkor a mostani négy holdfogyatkozásból csak az utolsó lesz némileg látható Izraelben.

„Változóban van a világ, és Isten ezt természet feletti módon akarja a tudomásunkra hozni” – mondta Hagee a CBN amerikai keresztény tv-hálózatnak adott interjúban.

 A különleges égi látványból egyébként Európa és a Közel-Kelet, valamint Ázsia nagy része is kimaradt, csupán kontinensünk legnyugatibb tájai felett lehetett észlelni a „vérholdat”.

A csillagászok szerint a legközelebbi „tetrádra”  2032-ben kerül sor.

Szerző