Van Gogh, vagy nincs? - Kétes eredetű képpel csábít a galéria

Publikálás dátuma
2014.04.15. 15:27
Foto: Popovaphoto/Thinkstock
A Firenzében szerdán megnyíló Van Gogh-kiállítás elhalasztását kérte Hollandia olaszországi nagykövete, mivel szerinte a bemutatott kép hamisítvány. 

A csűr titka. Van Gogh utolsó vászna címet kapta a firenzei Panciatichi palotában tervezett kiállítás, amely fölött Toszkána tartomány vállalt védnökséget. A szervezők azzal reklámozzák a kiállítást, hogy Vincent Van Gogh (1853-1890) utoljára festett művét mutatják be. A képen egy csűr látható a franciaországi Auvers-sur-Oise faluban, ahol a holland művész élete utolsó heteit töltötte. 

Alphonsus Stoelinga holland nagykövet szerint hamisítványról van szó. A diplomata hozzátette, a kiállítás rendezői megtévesztik a látogatókat. Az biztos, hogy nem Van Gogh festette a képet - jelentette ki az olasz sajtónak Antonio De Robertis, a Van Gogh festészetével foglalkozó olasz művészettörténész is.

A kiállítás szervezői között nem szerepel Van Gogh-szakértő. Ennek ellenére a tárlat felelősei azt mondták, biztosak a festmény eredetiségében, mivel a vásznon Vincent Van Gogh egy hajszálát és a festő vérnyomait is megtalálták.

Szerző