A szuperemlékezet szindrómája

Publikálás dátuma
2014.04.17. 07:40
Fotó: Thinkstock, Gettyimages
Van, aki semmire sem emlékszik, minden fel kell írnia. Van, viszont aki semmit sem felejt, pontosan emlékezik életének minden pillanatára, valamint arra is, ami ugyan nem vele történt,de valamiért fontosnak tartotta a maga számára. A szindróma tudományos neve hipertimézia.

James McGaugh, az University of California Irvine tanára, amerikai bioneurológus, a jelenség egyik legnagyobb szakértője, aki részt vett a római Sapienzának a témában megtartott konferenciáján, a La Repubblicának beszélt a ritka szindrómáról.

”Azt kell megértenünk, hogy mi történt az ilyen képességű emberek agyában, hogyan rögzíti a dolgokat. Sokat haladtunk ugyan előre, de azt még nem tudjuk, hogyan hatnak egymásra az agy különböző területei. A stressz hormonjai kétségtelenül szerepet kapnak egy-egy történésnek az agyban való rögzítésében. Ezek a hormonok aktivizálják az agy különböző zónáit az emlékek kodifikálására” - magyarázta.

A szindróma, amelyet tudományosan 2006-an határoztak meg, nagyon kevés embert érint. Olaszországban, például, talán csak 20 embernek van ilyen szupermemóriája. Ilyen lehetett Pico della Mirandola filozófus, aki kívülről fújta Dante Isteni színjátékát és visszafelé is el tudta mondani.

McGaugh 2010-ben részt vett az amerikai televízió egyik programjában, amelyben a hipertimézia volt a téma. Az adás után több száz e-mail-t kapott olyanoktól, akik azt gondolták, hogy ebbe a kategóriába tartoznak. Gondos kiválasztás után a tudós jelenleg 55 amerikai, kanadai és ausztrál pácienssel foglalkozik.

„Az átlagosnál jobb memória sok előnyt biztosit birtoklójának, a munkában, a tanulásban, versenyekben, de vannak hátrányai is - mondja McGaugh - Főként, ha az illetőnek vannak olyan kellemetlen emlékei, amelyektől inkább meg szeretne szabadulni.” 

McGaugh-nak volt egy olyan páciense, aki 12 éves koráig visszamenően életének minden részletére pontosan emlékezett és mindent megadott volna, hogy egy részüket elfelejtse. “Elmesélte, hogy agyában állandóan áramlanak az emlékek, szinte agyonnyomják, úgy érzi, hogy az emlékei rabszolgája. Analizáltuk a memóriáját neurológiai, pszichológiai tesztekkel, diagnosztikai scannerrel. Valóban szupermemóriája volt “ - mondta a bioneurológus.

Jill Price “A nő,aki nem tud felejteni” című önéletrajzi könyvében meg is írta ‚ milyen a szupermemória negatív oldala.

Vannak olyan agykontroll-módszerek, amelyek segítenek abban, hogy az ember megszabaduljon „felesleges” emlékeitől. Csak az a kérdés, hogy honnan tudja az ember, hogy mi a „felesleges”, mi az az emlék, amire egészen biztosan soha többé nem lesz szüksége az életben?

Szerző
Témák
agy emlékezet

Minőségi éhezések

Továbbgyűrűzik a nagy port felvert törökbálinti menzabotrány. Információnk szerint a kecskeméti közgyűlés következő, április 24-i ülésén újból napirendre tűzi Kohajda László független képviselő indítványára a megoldandó kérdést, mi legyen a helyi menza sorsa. A Sodexo által a gyermekeknek tálalt ebéd ugyanis minőségen aluli, amit a gyerekek gyakran megenni sem hajlandók.

Januárban Törökbálinton tört ki a menzaháború: a már-már ehetetlen menza miatt tehetősebb gyermekek szülei máshonnan hozatták az ebédet az iskolába, a többiek kénytelenek voltak beérni azzal, hogy kritizálták a menzáért felelős Sodexot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága ugyan tiltakozik a felvetés ellen, hogy gyakori jelenségről lenne szó, amikor csapnivaló ételt szolgálnak fel a menzán, az élet máris tálcán kínálja a következő példát.

Sokan meghökkentek a kecskeméti közgyűlésen, amikor Kohajda László független képviselő kitálalt. Szó szerint: egyebek mellett egy tál tökfőzeléket vitt magával, hogy képviselőtársai ne sokat rágódjanak a kérdésen.Ami azt illeti, nem nagyon támadt gusztusuk, hogy megkóstolják a tökfőzeléket, mert abban már első ránézésre több volt a liszt, a csiriz, mint a tök.

Az önkormányzati képviselőnek arra panaszkodtak a gyerekek és szüleik, hogy - az iskolai osztályozás alapján - legfeljebb elégségest érdemel az koszt, annak ellenére, hogy az élelmiszerbiztonsági hatóság közepesre értékelte azt.

- Tudom, hogy kemény szavak, de vállalom: minőségi éhezés az, amit Kecskeméten el kell szenvedniük a gyerekeknek. Önmagában ugyanis édeskevés, ha elég kalóriát kapnak, ám az elvárhatónál kevesebb tápérték, vitamin és ásványi anyag van az ételekben - összegezte tapasztalatait Kohajda László.

A képviselő a város közgyűlésén azt indítványozta, hogy laboratóriumban vizsgálják a menza fogásait, s ha azok újból rossznak, minőségen alulinak találtatnak, jogi szakértőktől várják a segítséget, hogyan mondható fel rendkívüli hatállyal a Sodexo vezette konzorciummal kötött szerződés.

Információink szerint a következő, jövő csütörtöki közgyűlésre a vizsgálatnak ugyan még nem várható eredménye, de - részben Kohajda indítványát "meglovagolva" - a polgármester még márciusban aláírt a "Menza minta - mintamenza" elnevezésű országos programhoz, melynek célja az ételek minőségi javítása.

Ennek fejleményeiről Zombor Gábor minden bizonnyal beszámol majd az ülésen. Kohajda szerint azonban legalábbis visszatetsző, hogy míg ő kiállt a gyerekek és a menza javítása mellett, amikor a program sajtónyilvános aláírását tartották, még csak meg sem hívták a független képviselőt.

Szerző

Verhetetlen a sárga csekk

Publikálás dátuma
2014.04.17. 07:15
A csekkes fizetés azok számára szimpatikusabb, akik nem tudják minden hónapban, napra pontosan rendezni a számláikat FOTÓ: VAJDA
A lakosság 75 százaléka mind a mai napig csekken fizeti be számláit - derült ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. A sárga, illetve ma már fehér csekkek töretlen népszerűsége nemcsak a "megszokásnak" köszönhető, sokan a látszólagos ingyenesség miatt választják, szakértők szerint a legfőbb ok azonban mégis az, hogy az emberek szeretik személyesen maguk kezelni kiadásaikat.

A csekkes fizetés mellett ma már több kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb módszer is létezik számláink rendezésére, az emberek többsége mégis ragaszkodik a megszokott, "jól bejáratott" fizetési módhoz - annak ellenére, hogy a készpénzmentes fizetés mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók szempontjából kedvezőbb lenne.

Az online vagy más elektronikus fizetéssel például nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatunk, ráadásul banki utalás esetében limitet is megadhatunk elkerülendő, hogy túlszámlázás esetén túl magas összeggel terheljék meg számlánkat. 

A Magyar Posta Zrt. szerint ügyfeleik körében azért népszerűbb továbbra is a készpénz átutalási megbízás - vagyis a sárga csekk - használata, mert a Magyar Posta nem számít fel díjat a csekkel történő befizetés után, valamint 2700 postafiókjával a legjelentősebb pénzforgalmi szolgáltató, így a kisebb településeken élők is könnyen hozzáférhetnek szolgáltatásaikhoz - írja a pénzcentrum.hu.

Az E.ON Hungária Zrt. lapunknak úgy nyilatkozott, hogy - feltételezéseik szerint - az ügyfelek többsége még ma is bizalmatlan a csoportos beszedéssel, de még a banki átutalással kapcsolatban is.

"Egyes ügyfelek szeretik a bizonylatot a kezükbe fogni és eltenni bizonyítékként, valamint sokaknak az is számít, hogy így maguk vezérelhetik befizetéseiket, fizetési nehézségeiket át tudják hidalni" - tájékoztatott az E.ON szóvivője. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a vállalathoz a befizetések 71 százaléka postán, vagyis sárga csekken érkezik.

Lovas Judit, azenpenzem.hu felelős szerkesztője úgy véli: a csekkel való fizetés népszerűsége mindig nagy lesz. Az emberek szeretik "kézben tartani" saját jövedelmeiket és kiadásaikat, hiszen az utóbbit így jól tudják kontrollálni.

"Ha éppen nincs pénze és nem tudja befizetni a csekkeket, akkor egész egyszerűen később fizeti be, áttolja egy másik időpontra. Intézhetnék bankon keresztül, csoportos beszedési megbízással - viszont így nem akkor fizetnek, amikor tudnak, illetve amikor szeretnének".

A szakértő azt is elmondta, hogy még ma sem tapasztalható semmiféle ösztönzés, ami a banki utalás népszerűsítésére törekedne: a tranzakciós illeték miatt jelentős mértékben drágultak a banki átutalások, az ingyenes készpénzfelvét pedig még inkább a készpénzes fizetés irányába tereli a lakosságot - annak ellenére, hogy a készpénzforgalomnak nagy költségei vannak, a csekkel történő fizetés is csak látszólag ingyenes, a befizetés díját ebben az esetben viszont a szolgáltató fizeti.

A pénzcentrum.hu információi szerint azonban előfordulhat, hogy "a számlán szereplő összegbe már a papíralapú befizetések többletköltsége is be van építve".

Dr. Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója lapunk megkeresésére arra is rávilágított, hogy a fizetési módokkal kapcsolatban szembetűnő különbségek figyelhetőek meg mind Budapest, mind Pest megye, illetve más megyék tekintetében.

A szegényebb északi régiókban például az emberek nagy részének nincs is bankszámlája. A helyzet azonban még Budapesten sem túl rózsás, ugyanis az emberek anyagi helyzete nagy szerepet játszik abban, mely fizetési eszközt választják. A fővárosban az ügyfelek csaknem 40 százaléka bankon keresztül rendezi a számláit, Észak-Magyarországon ez az arány 20 százalék körül mozog.

A csekkes fizetés mindenképpen szimpatikusabb azok számára, akik nem tudják minden hónapban, napra pontosan rendezni a számláikat, akik kénytelenek "játszani a fizetésükkel", számláikat aktuális gazdasági helyzetüktől függően egyik vagy másik hónapban rendezik.

"Fontos tényező a bankszámlával való ellátottság - ahogy az is, hogy a bankszámlán pénzünk is legyen" - mondta Boross Norbert, kiemelve, hogy a fejlett európai országokban mindenhol a banki átutalás, a fiatalabbak körében pedig az online ügyintézés és befizetés áll az első helyen.

Mindkét szakértő egyetért abban, hogy a csoportos beszedési megbízással, banki, illetve online átutalással történő számlarendezés mindenképpen kényelmesebb, ráadásul az automatikus utalás miatt az a veszély sem áll fenn, hogy elfelejtkezünk róla.

Az átutalás minden tekintetben biztonságosabb: nem egyszer hallhattunk már arról, hogy idős embereket raboltak ki, miközben jelentős mennyiségű készpénzzel a tárcájukban igyekeztek a postára, hogy befizessék csekkjeiket, "a bűnözőknek ez egy paradicsom" - figyelmeztet Lovas Judit, aki azt is elmondta: az elmúlt évben rekordot döntött a készpénz befizetés.

Az alacsony kamatszint, valamint a tranzakciós illeték duplájára emelése sokaknak nagy teher, ezért megszüntették bankszámlájukat. "Jelen pillanatban minden az ésszerűség ellen megy. Nem jó, hogy a világot ebbe az irányba terelik" - figyelmeztetnek a szakértők.