Mindent vihet a két kiadó

Publikálás dátuma
2014.04.16. 07:00
A leköszönő államtitkár, Hoffmann Rózsa a kiküldött listával már „megágyazott” az állami tankönyvkiadóknak FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Nem sok jóra számíthatnak az Alkotmánybíróságtól a piacról lényegében kiszorított tankönyvkiadók, miután a taláros testület - az év elejétől hatályos új törvényre hivatkozva - "elkaszálta" a már tavaly tönkretett tankönyvterjesztő vállalkozók indítványát. Az új jogszabály ugyanis a teljes tankönyvellátást állami feladattá teszi, de nem rendelkezik a magáncégek és vállalkozók kártalanításáról.

Már több, mint nyolcszázan írták alá a 2014/15-ös tanévre vonatkozó, szűkített tankönyvválaszték ellen indított online petíciót. A kezdeményezés aláírói szerint a lista szembemegy a köznevelési törvénnyel, a tanár ugyanis nem dönthet szabadon arról, miből fog tanítani. Ezért a tankönyvválasztást az állami fenntartó jóváhagyásához kötő kormányrendelet visszavonását kérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Történelemtanárok Egylete és a Hajnal István Kör.

Mint megírtuk, a leköszönő Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár, és az állítólag szintén távozó Marekné Pintér Aranka, az állami iskolafenntartó, a Klik elnöke olyan levelet küldött az állami iskoláknak és a tankerületi igazgatóknak, amely szerint csak azon tankönyvek megrendelésére ad engedélyt a Klik, amelyek a levélhez mellékelt, "javasolt" tankönyvlistán szerepelnek. Ezek között legnagyobb részt a két, közelmúltban az állam által megvásárolt kiadó szerzeményei találhatók meg, de több olyan kísérleti tankönyv is bekerült a jegyzékbe, amelynek szerzői nem ismertek és mintafejezetekből sem tájékozódhatnak róluk a pedagógusok.

Ezek közül több kiadványból is jelentek meg "zavaros" részletek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján, amelyek az állami tankönyvek alacsony szakmai színvonalára engednek következtetni. A szövegek nyilvánosságra kerülése után azonban eltűntek a részletek az OFI weboldaláról. Az egyik ilyen könyvről - Bánhegyi Ferenc 8. osztályosoknak szóló történelemkönyvéről - a PDSZ elnöke az ATV-ben azt mondta: olyan szövegkörnyezetbe helyezik Hitlert, ami alapján akár szimpatikusnak is gondolhatják őt a diákok (lásd keretes írásunkat). Mendrey László szerint az irodalomkönyvekben is van ideológiai ráhatás, például az egyik 9. osztályos tankönyv a görögök többisten-hite és az egyistenhit között tesz különbséget, majd hozzáteszi, "ezt az európai isten nem engedi".

Eközben megszüntette az Alkotmánybíróság (Ab) a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény ellen benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében az eljárást, mert az a vizsgált jogszabály hatályon kívül helyezése miatt okafogyottá vált. 2014. január elsejével ugyanis új tankönyvtörvény lépett életbe, amely állami feladatként határozta meg a tankönyvterjesztést - tehát a kiadványok megrendelésének felvételét, azok megvásárlását a tankönyvkiadóktól, majd raktározását és kiszállítását az iskoláknak -, amelyet kizárólag az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) végezhet.

A terjesztés a korábbi tankönyvtörvény módosításával már 2013-ban a Kello monopóliuma lett - az előkészítetlen átállás pedig sorozatos szállítási késéseket okozott -, amellyel több, magyar tulajdonú tankönyvterjesztő vállalkozás is kiszorult a piacról. Akik közülük az Ab-hez fordultak, azzal érveltek, hogy a kifogásolt rendelkezések sértik a vállalkozáshoz való jogra, a vállalkozás szabadságára és a tisztességes gazdasági verseny feltételeinek biztosítására, valamint a foglalkozás szabad megválasztására vonatkozó alkotmányos követelményeket.

Az indítványozók nem vitatták, hogy az állam az alaptörvény alapján jogosult kijelölni a piacgazdaság kereteit, és jogosult szabályozni az egyes piaci tevékenységeket. Azonban szerintük ha az állami beavatkozás a tulajdon elvonásával vagy korlátozásával jár, akkor azt közérdeknek kell indokolnia, és a korlátozásnak meg kell felelnie a szükségesség-arányosság követelményének. Ráadásul a panaszosok szerint az új szabályozásnak rendelkeznie kellett volna a megélhetésüktől megfosztott tankönyvkereskedők megfelelő kártalanításáról.

Parragh kinézte magának a felsőoktatást?

Bár még mindig nem tudni, hogy a jelenlegi felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István folytathatja-e az új Orbán-kormány tagjaként, egyre több jel utal arra, hogy a Klinghammer-féle reformtervekkel tavaly látványosan egyet nem értő iparkamara-elnök államtitkárként folytatná. Parragh László tegnap közölte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége támogatja, hogy a felsőoktatásban is - a szakképzéshez hasonlóan - duális képzést vezessenek be minden olyan szakon, "amelynek gazdasági kimenete van". A duális képzés lényege, hogy az elméleti rész az oktatási intézményekben, a gyakorlati pedig magáncégeknél zajlik.

Hitler, a hős?

"Bécsben alakult ki benne az a meggyőződés, amely szerint minden politikai és társadalmi bajért a zsidók és a marxisták a felelősek (...) Szervezőkészsége és szuggesztív szónoklatai révén hamarosan a párt vezére azaz Führere lett (...) Börtönbe zárásából erkölcsi tőkét kovácsolt (...) Beszédei hitelesnek és meggyőzőnek tűntek (...) nem nyugodott bele a Németország számára megalázó versailles-i békébe."
(Részletek Bánhegyi Ferenc nyolcadikosoknak szóló történelemkönyvéből, forrás: Történelemtanárok Egylete)

Lemondott Szekeres Imre

 Facebook-oldalán jelentette be Szekeres Imre kedden, hogy lemondott a Magyar Szocialista Párt jászsági szervezetének vezetéséről.

Az Index hírportál által is közölt bejegyzés szerint azért döntött így, mert felelősnek tartja magát az eredménytelenségért. Mint írta: "a 800 ezer hiányzó szavazat nem magyarázható azzal, hogy lejtett a pálya, és azzal sem, hogy minden eszköz a kezükben volt az internet kivételével. Az MSZP ott tart, ahol négy éve".

Szekeres Imre álláspontja szerint működőképes központi kampányszervezetre, politikai súllyal rendelkező megszólalókra lett volna szükség, és arra, hogy kormányképesnek tartsák őket. Hangsúlyozta: elvesztegették az elmúlt négy évet, ezalatt Mesterházy Attila volt az elnök, "övé a felelősség".

A második Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány volt honvédelmi minisztere azt írta, új baloldali demokratikus pártot kell szervezni az MSZP bázisán, ez volt az MSZP jászsági vezetőinek véleménye. Ez teljesen más felfogást, megközelítést és eszközöket kíván az eddigieknél.     "Elengedhetetlen a magyar valóság megértése, és az állampolgárok millióinak megnyerése" - írta.

Szerző

Az USA egyetért az ukrán katonai fellépéssel

Az Egyesült Államok egyetért az oroszbarát szakadárok ellen indított ukrán katonai akcióval - derült ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője állásfoglalásából.

Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de szavai szerint az ukrán kormánynak válaszolnia kellett a "tarthatatlan"  helyzetre. Washington ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának.

Az amerikai külügyminisztérium kedden Oroszország ellen újabb szankciókat helyezett kilátásba, de jelezte, hogy elrendelésük nem valószínű a csütörtökre tervezett genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt.

Szerző