Előfizetés

Pert vesztett Budaörsön a rezsibiztos

Pert nyert a Budaörsi Településgazdálkodási (BTG) Kft., miután fellebbezett az állítólag rosszul kiállított közüzemi számlák miatt rá kirótt 101 millió forintos büntetés ellen – közölte az MTI-vel a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője szerdán.

Koszta János elmondta, hogy a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (BKKMB) kedden hozta meg ítéletét, amely szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság jogszabálysértő módon kötelezte a BTG Kft.-t kötbér megfizetésére. Hozzátette: a cég nem sértette meg a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényt, a jogszabályban foglalt tájékoztatási kötelezettségének maradéktalanul eleget tett. 

Budaörs önkormányzatának sajtóreferense szerdán az MTI-t arról tájékoztatta, hogy pert nyert a BTG Kft., miután fellebbezett a közigazgatási bíróságnál. 

Nagy Ildikó Emese felidézte: tavaly szeptemberben jelentette be Németh Szilárd fideszes parlamenti képviselő, rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. Az ok az volt, hogy az általuk kiállított számlakép állítólag nem felelt meg tökéletesen az előírtaknak, ezért a szolgáltatások előfizetői nem tudhatták meg pontosan, hogy mennyi rezsimegtakarítást értek el. 

Pest megyében négy szolgáltatónál állapítottak meg jogszabálysértést, köztük a BTG-nél, és számlánként 10 ezer forint megfizetésére kötelezték – idézte fel a kommunikációs vezető. A város polgármestere, Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) azonnal nyilatkozatban tiltakozott az eljárás miatt, hangsúlyozva: a tetemes bírsággal egy jól működő szolgáltatót kergetnének csődhelyzetbe a 30 ezres lélekszámú Budaörsön. A büntetés mértékével kapcsolatban kitért arra is, hogy a jelentősebb, országos és regionális energiaszolgáltatókat 3-10 millió forint közötti bírságokkal sújtották. Emlékeztetett arra is, hogy négy hónapon át rendre beküldték a számlamintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, és onnan nem jeleztek semmiféle hibát.

A keddi ítélet egyértelműen Budaörsnek adott igazat, a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs – közölte Nagy Ildikó Emese.

Új szavazatok Kunhalmi Ágnes javára - marad a végeredmény

Publikálás dátuma
2014.04.16. 20:45
MTI Fotó: Beliczay László
Átvizsgálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a budapesti 15-ös egyéni választókerület 10. és 40. számú szavazóköreiben a szavazatokat szerdán. Az újraszámlálás után nem változott a választás választókerületi eredménye, mivel a Kunhalmi Ágnesre (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP) leadott szavazatok száma kettővel nőtt ugyan, de továbbra is 56-tal kevesebb a voksa, mint a mandátumot elnyerő Kucsák Lászlónak (Fidesz-KDNP).

A 10. számú szavazókörben az érvénytelen szavazatokat vizsgálták át, és találtak közöttük két érvényes, Kunhalmi Ágnesre leadott szavazatot. A 40. szavazókörben az érvényes szavazatokat vizsgálták meg újra, és két, a szavazókörben érvényesnek minősített, Kucsák Lászlóra leadott szavazatról állapította meg a bizottság az újraszámlálásnál, hogy érvénytelen. Kunhalmi Ágnes szavazatainak száma így kettővel nőtt, Kucsák Lászlóé kettővel csökkent.

Orbán: a zsidóság a jövőben is számíthat a kormány védelmére

Publikálás dátuma
2014.04.16. 20:11
Pápai Gábor grafikája.
A nemzet közös fájdalmának és veszteségének nevezte a holokausztot Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) írt levelében.

A Heisler András Mazsihisz-elnöknek címzett levélben - amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el szerdán az MTI-hez - a kormányfő azt írta: az emléknapon "új alkotmányunk szavaival valljuk, hogy a XX. század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra". A miniszterelnök szerint itt az idő a megújulásra, eljött az ideje annak, hogy a magyar nemzet történelmét végre egészben lássuk.

"A magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma. Bár a holokauszt borzalma zsidó honfitársainkra méretett, az ő életüket, javaikat pusztította el, a nemzet közös fájdalma és vesztesége volt. Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad" - fejtette ki.

Orbán Viktor biztosította a Mazsihisz elnökét, hogy a magyar zsidók közössége a most alakulófélben lévő kormány tiszteletére, barátságára és védelmére a jövőben is számíthat. "A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából kérem, fogadja együttérzésemet, és engedje meg, hogy kifejezzem a magyarországi zsidó közösség iránti nagyrabecsülésemet" - zárta levelét a miniszterelnök.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.