Előfizetés

Tűzpárbaj halálos áldozattal egy ukrajnai kaszárnyánál

Egy ember meghalt és tucatnyian megsebesültek szerda este a kelet-ukrajnai Mariupol belügyi laktanyájánál, amelyet álarcos oroszbarát aktivisták támadtak meg - írja az Index a távirati iroda, illetve az ITAR-TASZSZ hírei alapján. A helyi média beszámolói szerint az Azovi-tenger északi partján fekvő város laktanyájához helyi idő szerint este nyolc körül mintegy ötszáz álarcos oroszbarát aktivista érkezett, és körbevették a laktanyát.

A beszámolókat ismertető dpa hírügynökség szerint a támadók azt követelték az ukrán belügyi laktanya katonáitól, hogy adják át minden fegyverüket, és álljanak át a lázadók oldalára. Az ITAR-TASZSZ azt jelentette, hogy mikrobuszokkal a helyszínre érkező, szürke egyenruhás ismeretlenek Molotov-koktélokat kezdtek el bedobálni a kaszárnya területére, amire válaszul bentről lövések dördültek és tűzpárbaj alakult ki. Egy ember meghalt további 12 megsebesült. 

Obama újabb szankciókkal fenyegeti Moszkvát

Oroszországnak további szankciókkal kell számolnia, ha fokozza a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatását - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán, a CBS televíziónak nyilatkozva. "Következetesen azt mondjuk, hogy minden esetben következményei lesznek annak, amikor Oroszország olyan lépéseket tesz, amelyek célja Ukrajna destabilizálása és szuverenitásának megsértése" - jelentette ki az elnök.

Obama egy nappal azelőtt adott tévéinterjút, hogy Genfben találkozik az amerikai, az orosz és az ukrán külügyminiszter, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, hogy az ukrán válság megoldásáról tárgyaljon. A négyoldalú tanácskozás kudarca esetére névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek újabb Oroszország elleni szankciókat helyeztek kilátásba, és jelezték azt is, hogy az Egyesült Államok egészségügyi felszerelést és felső ruházatot (kabátokat) szándékozik küldeni az ukrán hadsereg számára.

Az amerikai elnök Moszkvát okolta az ukrajnai krízis miatt. Mint mondta, Oroszország már most is megérzi a Krím félsziget márciusban történt elcsatolása miatt ellene bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket. "Putyin úr döntései nemcsak Ukrajnának ártanak, hanem hosszú távon Oroszországnak is" - hangoztatta Barack Obama. Hangot adott meggyőződésének miszerint Oroszország nem érdekelt abban, hogy konfrontálódjon az Egyesült Államokkal.

"Nincs szükségünk háborúra" - szögezte le az amerikai elnök.

Sertéstetemek a folyóban

Legkevesebb 170 sertéstetemet halásztak ki Kína északnyugati részén, Csinghaj tartományban - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a kínai média. Az állatokat a Sárga folyó mellékfolyójaként ismert Huangsujnak a Hszining városi szakaszán fedezték fel a környéken lakók még a múlt héten. Ez a tartományi székhely egyik vízforrásának területe.

Az állategészségügyi hatóság szakemberei az eddigi boncolási eredmények alapján kizárják, hogy az elhullás oka a zoonózis nevű állatról emberre is terjedő fertőző megbetegedés lenne. Egyelőre sem az állatpusztulás pontos okát, sem a folyóba dobott sertéshullák eredetét nem tudták megállapítani.

A múlt hónapban több mint 130 sertéstetemet találtak Kelet-Kína egyik nagy folyójában, Csianghszi tartomány székvárosának ivóvízgyűjtő területén. Egy évvel ezelőtt, 2013 márciusában elhullott sertések ezreit találták Sanghaj Huangpu folyójában, ami pánikot keltett a metropolisz lakóinak körében. Mint kiderült, a betegségben elhullott állatok a sertéstelepeiről ismert Csöcsiang tartományi Csiahszing városban kerültek a folyóba.

A kínai média akkoriban feltárta, hogy az elpusztult állatoktól bevett gyakorlatként szabadulnak meg úgy a gazdák, hogy a folyóba dobják őket. Akkoriban sertések tízezrei pusztultak el a tenyésztés és tartás hiányosságai, betegségek és a rossz időjárás miatt. Az esetet követően a hatóságok közölték, hogy megszigorították az állategészségügyi ellenőrzéseket és az elhullott állatok kezelésének rendjét.