Előfizetés

Elhunyt Gabriel García Márquez

Publikálás dátuma
2014.04.18. 00:48
Gabriel Garcia Marquez 1982 január 1-én átveszi a Nobel-díjat. Fotó: Hulton Archive, Getty Images.
Hosszú betegség után 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, a mágikus realizmus atyja, Gabriel García Márquez. Már 1999 óta harcolt a rákkal, s Alzheimer-kórban szenvedett. Évek óta Mexikóban élt, végül tüdőgyulladás vitte el. 

Gabo, ahogy Latin-Amerika-szerte becézték, 1927. március 6-án született a kolumbiai Aracatacában. Ügyvédnek tanult, újságíróskodott. Európai utazások után 1957-ben tért vissza hazájába. A huszadik század egyik legnagyobb írójának főműve, a „Száz év magány” minden idők egyik legcsodálatosabb regénye, ez hozta meg számára a világhírt. Első kiadása 1967-ben  alig 8 ezer példányban jelent meg, leröpült a polcokról. Egy darabig Barcelonában élt, majd 1975-ben Mexikóban telepedett le. 

Könyveit az évek során világszerte 36 nyelven, több mint 40 millió példányban adták ki. Minden műve világsiker lett, köztük az „Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája”, „A pátriárka alkonya”, „Szerelem kolera idején”. S az utolsó kiadott műve: „Bánatos kurváim emlékezete”. Asztalfiókjában maradt még egy regény, amelyet már nem tudott befejezni. 

García Márquez munkásságát 1982-ben Nobel-díjjal ismerték el. A világ egyik legbefolyásosabb személyisége volt, jó barátságban volt írókkal, politikusokkal – Fidel Castrótól Bill Clintonig. 

Homoerotikus rajzok finn bélyegeken

Az egykor Tom of Finland művésznéven alkotó Touko Laaksonen finn grafikus homoerotikus rajzaira épülő bélyegeket ad ki idén ősszel a finn posta, ezzel tisztelegve néhai finn művész (1920-1991) munkássága előtt.

A szeptember 8-én megjelenő bélyegeket Timo Berry garfikusművész tervezte a néhai alkotó két rajza alapján. "Tom of Finland-et a világ egyik legismertebb finn művészeként tartják számon" - húzta alá közleményében az Itella finn postaszolgálat az 1991-ben elhunyt Laaksonen munkásságát méltatva. 

Az egykor Finnország és Kalifornia közt ingázó művész férfiasságot túlhangsúlyozó homoerotikus rajzai a műfaj ikonikus darabjaivá váltak és erőteljes hatással voltak többek közt a popkultúrára és a divatra is. Munkáiban a művész előszeretettel felhasználta a szubkultúrára jellemző öniróniát és humort - olvasható a finn posta honlapján.

Pályafutása során Laaksonen több mint 3500 rajzot készített. Az ősszel megjelenő bélyegeken az alkotóra jellemző erős és magabiztos, nagyon maszkulin férfiak szerepelnek.

A bélyegek kiadásához igazítva nyílik meg szeptember 6-án a tamperei Postamúzeumban az alkotónak szentelt tárlat, amely a Sealed with a Secret - Correspondence of Tom of Finland (Titokkal lepecsételve - Tom of Finland levelezése) címet kapta. A finn posta összesen 33 új dizájnt kínáló hét új bélyegszettel rukkol elő szeptember és október folyamán. A Tom of Finland alkotásaira épülő darabok mellett akvarelleket, hidakat, a finnországi mindennapokat, az égbolt szépségeit és a karácsonyt ábrázoló bélyegek fogják gazdagítani a kollekciót.

Tizennyolc film versenyez Cannes-ban a fődíjért

Publikálás dátuma
2014.04.17. 14:54
Tommy Lee Jones Fotó: Carlos Alvarez / Getty Images
Huszonnyolc országból 49 alkotást, köztük öt elsőfilmet választott be a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába Thierry Frémaux művészeti igazgató a közel 1750 nevezés közül, a filmek közül 18 versenyezhet a mustra fődíjáért, az Arany Pálmáért - jelentették be csütörtökön a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjének szervezői Párizsban.

A hivatalos versenyprogramban szerepel például a 84 éves Jean-Luc Godard Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől) című 3D-s filmje, a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne Két nap, egy éjszaka című alkotása az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral a főszerepben, Tommy Lee Jones amerikai színész második rendezése, a The Homesman című western és a brit Ken Loach a XX. század elején élt Jimmy Gralton ír kommunista vezető történetét feldolgozó Jimmy Hall című drámája.

A válogatás még nem végleges, a jövő hét folyamán további alkotásokkal bővülhet a verseny.