Homoerotikus rajzok finn bélyegeken

Az egykor Tom of Finland művésznéven alkotó Touko Laaksonen finn grafikus homoerotikus rajzaira épülő bélyegeket ad ki idén ősszel a finn posta, ezzel tisztelegve néhai finn művész (1920-1991) munkássága előtt.

A szeptember 8-én megjelenő bélyegeket Timo Berry garfikusművész tervezte a néhai alkotó két rajza alapján. "Tom of Finland-et a világ egyik legismertebb finn művészeként tartják számon" - húzta alá közleményében az Itella finn postaszolgálat az 1991-ben elhunyt Laaksonen munkásságát méltatva. 

Az egykor Finnország és Kalifornia közt ingázó művész férfiasságot túlhangsúlyozó homoerotikus rajzai a műfaj ikonikus darabjaivá váltak és erőteljes hatással voltak többek közt a popkultúrára és a divatra is. Munkáiban a művész előszeretettel felhasználta a szubkultúrára jellemző öniróniát és humort - olvasható a finn posta honlapján.

Pályafutása során Laaksonen több mint 3500 rajzot készített. Az ősszel megjelenő bélyegeken az alkotóra jellemző erős és magabiztos, nagyon maszkulin férfiak szerepelnek.

A bélyegek kiadásához igazítva nyílik meg szeptember 6-án a tamperei Postamúzeumban az alkotónak szentelt tárlat, amely a Sealed with a Secret - Correspondence of Tom of Finland (Titokkal lepecsételve - Tom of Finland levelezése) címet kapta. A finn posta összesen 33 új dizájnt kínáló hét új bélyegszettel rukkol elő szeptember és október folyamán. A Tom of Finland alkotásaira épülő darabok mellett akvarelleket, hidakat, a finnországi mindennapokat, az égbolt szépségeit és a karácsonyt ábrázoló bélyegek fogják gazdagítani a kollekciót.

Szerző

Hadbíróság elé kerülhetnek az ukrán katonák

Feloszlatják azt az egységet, a felelős katonákat pedig hadbíróság elé állítják, akik letették a fegyvert szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk városánál a szeparatisták előtt - jelentette be Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök, házelnök, a parlament csütörtöki plenáris ülésén.

Tájékoztatása szerint "a 25. dnyipropetrovszki légideszant dandárt - amelynek katonái gyáván viselkedtek, és hagyták, hogy a szeparatisták lefegyverezzék őket - feloszlatják, és a felelőseket bíróság elé állítják". Az ukrán védelmi minisztérium csütörtökön közleményt adott ki a történtekről, kiemelve: az ukrán fegyveres erők 15 páncélozott deszant harcjárműve (BMD) a teljes legénységgel együtt azért adta fel a továbbhaladást és fordult vissza, hogy megkíméljék a civileket.

A tárca megerősítette, hogy a menetoszlopot szerdán Moszkva-barát érzelmű civil helybeliek tartóztatták fel a Donyeck megye északi részén lévő Kramatorszk városa előtt. Az aktivistákkal, akik között - a minisztérium állítása szerint - voltak egyenruhás símaszkos fegyveresek is, Olekszandr Svec ezredes, az ukrán hadsereg gyorsreagálású deszant erőinek parancsnoka folytatott tárgyalásokat. "Ennek eredményeképpen az ukrán hadoszlopnak utat nyitottak a tüntetők, és a katonák harcjárműveiken - működésképtelenné tett - fegyverzetükkel együtt visszafordultak a Dnyipropetrovszk megyében lévő laktanyájuk irányába" - tudatta a tárca.

A közlemény szerint a parancsnok szavatolta, hogy a civilekre, akiket a minisztérium szerint a fegyveres szélsőségesek élő pajzsként használnak, nem nyitnak tüzet, ezért a katonák a fegyverek závárzatát átadták az útjukat elálló tüntetőknek. A védelmi tárca közölte, hogy az ukrán katonák és a helyi civil lakosok között nem történt összetűzés.

A helyi média munkatársai által a helyszínen készített videofelvételek tanúsága szerint a civilek barátságosan fogadták az ukrán katonákat, akik szintén megértéssel viszonyultak a helyi lakosokhoz. Utóbbiak a blokád alá vont katonáknak vizet és élelmiszereket vittek. Elmondták, hogy azért állták el a harcjárművek útját, mert félnek, és nem akarnak háborút.

Szerdán az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói azt jelentették, hogy egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban. Az AFP szerint a feltartóztatott hadoszlop katonáinak szét kellett szerelniük fegyvereiket, a závárzatokat egy jelzés nélküli egyenruhát viselő férfi begyűjtötte. Ez utóbbi a Moszkva-párti fegyveres csoportok térségbeli képviselőjeként mutatkozott be. Az ukrán egységnek a két fél közötti egyezség nyomán a lefegyverzést követően vissza kellett fordulnia.

Szerző

Összeírják a zsidókat Donyeckben

Félelmet keltett a donyecki zsidóságban az a hivatalosnak tűnő irat, amelyet felfegyverzett emberek "kézbesítettek" a Pészachot ünneplő közösség tagjainak. A Jediót Áhronót című izraeli lapban is közzétett felszólítás szerint minden 16 éven felüli zsidónak jelentkeznie kell a Donyecki Regionális Közigazgatás épületében, be kell jelentenie vagyonát, beleértve azt is, hogy rendelkezik-e gépjárművel.

A dokumentum - amelyen a donyecki ideiglenes, oroszbarát kormányzat vezetőjének aláírása szerepel - azzal fenyegeti az összeírást megtagadókat, hogy kitelepítik őket, elkobozzák vagyonukat és megfosztják őket állampolgárságuktól is.

Az orosz nyelven közzétett szöveg felett a donyecki címer mellett Oroszország nemzeti jelképei is szerepelnek. Mint olvasható: az összeíráshoz "szükség van a személyi igazolványra, útlevélre, a családtagok zsidóságát igazoló vallási dokumentumokra, valamint minden ingatlan vagyon tulajdonjogát igazoló okiratra, beleértve a gépjárműveket is."

A regisztrációért fizetni is kell: személyenként 50 dollárt.

A donyecki oroszbarát ideiglenes kormányzat elismerte, hogy ők terjesztették az iratokat, de hangsúlyozta, hogy annak tartalmához nincs közük.

Az Ukrajnához tartozó Donyeck tartományban 4,3 millió ember él - mindössze 10 százalékuk ukrán nemzetiségű - közülük 17.000 zsidó. A vidéken számos kormányzati épület került oroszbarát fegyveresek kezére az elmúlt héten.

A donyecki zsidók egyelőre nem tudják, hitelesnek tekinthető-e az összeírást elrendelő dokumentum, vagy provokációról van szó. Abban ugyanakkor mindenki egyetért, hogy olyan szélsőségesen antiszemita jelenségről van szó, amelyet utoljára a II. világháború idején éltek át a helyi zsidó közösség tagjai.

Szerző