Nézze meg a kormányváltóerők voksrangsorát!

A 2014-es országgyűlési választás egyéni  és listás voksainak összehasonlítása hasznos adalékként szolgál a választás értelmezéséhez. A pártlistás szavazatok a választási rendszerben csak országos összesítésben eredményeznek mandátumot, egyéni választókerületi bontásban lehetővé tesznek olyan elemzéseket, amelyek azt vizsgálják, hogy az adott körzetben az egyéni jelölt, vagy a pártlista volt-e a húzóerő. Amennyiben az egyéni jelölt érdemben több voksot kapott, mint az őt jelölő pártlista egy választókerületben, az azt jelenti, hogy más pártok szavazóit is meg tudta szólítani - írja elemzésében az IDEA.

Az IDEA legújabb elemzése a „kormányváltó együttműködés” közös lista egyéni és listás eredményeit hasonlítja össze a 106 választókörzetben, és ez alapján egy rangsort állított fel. A rangsor eredményeit összegezve számos tendencia rajzolódik ki: az országosan ismert politikusok jó része valamivel jobban szerepelt, ám összességében az ismertségük önmagában minimális jelentőséggel bírt. Azt is túlzás lenne kijelenteni, hogy a tapasztalat sokat számított volna: az élmezőnyben sok olyan politikus van, aki először indult az adott körzetben, vagy akár teljes újonc volt egyéni jelöltként.

Vegyes a kép akkor is, ha jelölő pártonként végezzük el az összevetést: legtöbb jelöltet adó szocialisták tudhatják soraikban a legsikeresebb jelöltek közül az „éllovas” Hiszékeny Dezsőt, a második Fehér Lászlót (sárvári körzet), a 28 rivális jelölttel szemben is kiemelkedő Nagy Attilát (Szigetvár), ám az utolsó 10 jelölt közül is nyolcat a szocialisták állítottak csatasorba. A DK-ból Kuncze és Oláh Lajos hoztak egyéni plusz-szavazatokat (igaz, utóbbinak csak négy riválisa volt), ám a DK jelöltjeinek többsége a rangsor második felében található. 

Az IDEA által alkalmazott rangsorban az Együtt-PM jelöltjei szerepeltek a legjobban: az első harmincban tizenkettő, az utolsó harmincban viszont csak kettő jelöltjük akadt.

A teljes rangsort itt nézheti meg!

Szerző

Szanyi: "pofátlanság" a Jobbik indulása az EP-választáson

Publikálás dátuma
2014.04.18. 12:20
Fotó: K2 PRESS, Népszava
A Jobbiknak semmilyen politikai és legitimációs oka nincs arra, hogy részt vegyen az európai parlamenti választáson - mondta Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője pénteken Gyöngyösön sajtótájékoztatón.

Szanyi Tibor azt mondta: az a párt, amely rendszeresen meggyalázza, felgyújtja, kidobja a Parlament ablakán a nemzeti jelképek közé emelt európai zászlót, értékrendileg nem Európához tartozik, "és ilyen körülmények között abszolút pofátlanságnak tekintjük, hogy egyáltalán van arcuk elindulni az európai parlamenti választásokon". Ha valaki ki akar lépni az Európai Unióból, azt nem az Európai Parlamentben kell intézni - tette hozzá.

A szocialista politikus a gyöngyösi piacon tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, "van az emberekben csodálkozás, nem értik, miként győzhetett ez a mostani hatalom, alapvetően azt szoktam erre válaszolni, ami a tényeknek megfelel, hogy nyilván csalással". Azt mondta, az EP-választás ugyan nem arról szól, hogy ki gyakorolja Magyarországon a hatalmat, de egy "kiüresedő" magyar Országgyűléshez képest további politikai centrumot ad, az MSZP programjának pedig vannak olyan elemei, amelyeket európai segítséggel megvalósíthat.

Ilyennek nevezte Szanyi Tibor az élelmiszerárak csökkentését, vagyis a jelenlegi 27 százalékos áfa reményeik szerinti öt százalékosra csökkentését. Olyan szabályozást akarnak elérni, amely a tagországok számára nem csak minimum áfákat ír elő, de bizonyos termékkörökre, így az élelmiszerekre plafon is lenne - mondta, hozzátéve: az európai országok többségében egyszámjegyű, 7-8-9 százalékos az élelmiszerárakra rakódó áfa. Az Európai Parlament erejével szeretnénk megdönteni Orbán Viktoréknak azt a negatív vívmányát, hogy Magyarországon kerül legtöbbe az élelmiszer - fogalmazott Szanyi Tibor.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az alacsony választási részvétel nem kedvez a demokráciának, torzítja a választói akaratot, ezért kiemelkedően fontosnak tartják, hogy minél többen menjenek el választani május 25-én. Mint mondta, fájlalná, ha beigazolódnának a 30 százalék körüli becslések. De "mégiscsak menti a helyzetet", hogy az EP-választásokon többnyire tudatos, a közéleti kérdéseket szívvel és ésszel egyaránt áttekinteni képes választók vesznek részt, így itt a megtévesztés ereje kisebb - értékelte Szanyi Tibor.

Szerző
Frissítve: 2014.04.18. 12:46

Figyelem! Üvegdarabkák a fűszerkeverékben!

Visszavonja a TeutoMarkenvertrieb GmbH gyártó vállalat a "Timbu Színesborsfűszerkeverék, pikáns Egészbors, 35 g" terméket - közölte a cég pénteken az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a visszavonás azt a 2017 decemberéig használható terméket érinti, amely az L4069AA sorozatból származik és a Pennyben árusították. 

A visszavonás nem érinti a Penny által forgalmazott egyéb "Timbu" elnevezésű terméket - írja a gyártó a közleményében.

A Penny a gyártó felhívására kivonta a terméket a forgalmazásból, a megvásárolt terméket bármelyik üzletben vissza lehet váltani, az árat visszafizetik vásárlási bizonylat, a kasszaszalag nélkül is - tájékoztatott a TeutoMarkenvertrieb GmbH. A gyártó szerint nem lehet kizárni, hogy termelés közben üvegdarabkák hulltak a keverékbe a csípős vegyület hibás darálófejéből.

Szerző