Bölcskei: Újra kell gondolni az egyházfinanszírozást

Újra kell gondolni az egyházfinanszírozási rendszert, és ehhez határozott szándék, világos politikai döntés kell - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a reformatus.hu honlapnak adott interjújában. Az egyházi vezető a következő parlamenti ciklusban nyugodtabb törvényalkotást szeretne, Hegedűs Loránt református lelkész ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott, "sok kritikával illethető, bonyolult folyamat", ahogyan az egyházi bíróságok működnek.

Bölcskei Gusztáv püspök interjújában azt mondta, az elmúlt négy év kormányzása alatt nyitva maradt az egyházfinanszírozás hosszú távon kiszámítható modelljének kérdése.
Közölte: nem tartják kiszámíthatónak és megnyugtatónak azt, hogy a személyi jövedelemadó felajánlásokra épül a finanszírozás, és ezt már 2010-ben is jelezték a kormánynak. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy legyen meg az újragondolásra a határozott szándék, a világos politikai döntés.
"Nem jó az, hogy minden évben megvárjuk a decembert, és a költségvetési vita során megmaradó összeget fordítjuk az egyházak támogatására, és ahhoz igazítjuk a rendszert" - mondta.
Álláspontja szerint a nagy átalakításokban nem mindig lehetett érezni, hogy olyan végeredmény születne, amelyben az egyházi intézmények nem kerülnek hátrányos helyzetbe, és a szaktárcákkal, államtitkárságokkal való kapcsolattartás sem volt mindig egyenlő színvonalú.

A választási eredménnyel kapcsolatban Bölcskei Gusztáv közölte: azt kívánja, az újabb mandátum "arra legyen alkalom", hogy "talán nyugodtabb körülmények között" elvégezzék a finomhangolásokat, amelyek "bizonyos területeken szükségesek ahhoz, hogy az elmúlt ciklusban elfogadott alapvető törvények valóban be is töltsék funkciójukat".

A kormány újabb kétharmados parlamenti többségére utalva a törvénykezéssel kapcsolatban annak a kívánságának adott továbbá hangot, hogy az "erőltetett tempó legyen kicsit nagyvonalúbb és türelmesebb a valódi párbeszédre való nyitottságban".
Elmondása szerint az egyház egyik nagy feladata az elkövetkezendő években az autonómia megőrzése és gyakorlása lesz.
Az egyházi iskolák fenntartói akarnak lenni és nem a működtetői - mondta, hangsúlyozva, a fenntartónak van autonómiája, és így gyakorolhatják azokat a jogosítványokat, amelyekkel kialakíthatják az egyházi intézmény sajátosságait. A Debreceni Református Kollégium felújítására kapott 10 milliárd forintos állami forrásra utalva azt mondta: nem sérti az egyház autonómiáját, ha ilyen cél megvalósításához állami támogatást kér és fogad el.

A kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás bevezetésével összefüggésben Bölcskei Gusztáv emlékeztetett arra, hogy sokukban "sok kérdőjel" volt. Ugyanakkor úgy látja, "a sok kezdeti bizonytalanság után" a református egyház szervezete és adminisztrációja egyre inkább felkészült arra a váltásra, hogy a fakultatív hittan helyét átveszi a hit- és erkölcstan.
Jó esély van arra, hogy "a jól szervezett, vonzó keresztyén személyiségek által tartott hit- és erkölcstanóra meghozza a maga gyümölcsét" - mutatott rá.

A holokauszt-emlékévvel kapcsolatban a püspök közölte: a Keresztyén-Zsidó Tanács ülése után közleményt juttattak el a kormánynak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a nemzetközi zsidó-keresztyén tanácsnak, amelyben arra kérték az érintetteket, hogy "az elkendőzést, bűnbakkeresést egyaránt félretéve" üljenek le egymással tárgyalni. Hozzátette: választ sehonnan nem kaptak.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a nagy megemlékezések és a közvéleményt foglalkoztató ügyek rendezése mellett (utóbbival, mint jelezte, a Szabadság téri német megszállás áldozatainak emlékművére és a Sorsok Házára utalt) - legyenek helyi szintű emlékezések és emlékeztetések, mert "ezt a feladatot helyettünk nem fogja elvégezni senki".

Hegedűs Loránt református lelkész ügyéről Bölcskei Gusztáv az interjúban azt mondta, a református egyház álláspontja világos: az antiszemitizmus olyan bűn, amely a keresztyén etikával, tanítással nem egyeztethető össze.
"Az már sok kritikával illethető, bonyolult folyamat", ahogy az egyházi bíróságok működnek. Néha elfelejtkeznek arról, hogy az egyházi bíráskodás célja nem lehet más, mint az egyház jó rendjének, az egyházi élet tisztaságának megőrzése, helyreállítása - jelentette ki, hozzátéve: felmerül az is, nem lenne-e egyszerűbb ezt olyan berendezkedéssel megvalósítani, amelyben ez gyorsan megtehető.

Hegedűs Loránt márciusban fegyelmi büntetésként, első fokon írásbeli figyelmeztetést kapott a Hazatérés templomában a Horthy-szobor november 3-ai avatásán történtek miatt a Budapest-Északi Református Egyházmegye bíróságától. A bíróság a lelkészi törvény azon pontja miatt marasztalta el a lelkipásztort, amelyik tiltja a közösség megosztását, a gyűlöletkeltést, valamint azt, hogy a lelkipásztor olyat tegyen, ami a tiszta erkölcsbe ütközik.

Szerző
2014.04.20 19:16

Az egész országot hó boríthatja szerda reggelre

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csütörtökön is havazni fog, de még jövő héten is folytatódni fog a "télies" időjárás.
Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Eleinte csak délen és keleten havazhat, ám szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is. Egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.
Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be.
A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék.
A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.
Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul. A hétvégén és a jövő héten is hasonlóan "télies" idő várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.
2019.01.22 18:40

Újabb köztévés felvétel szivároghatott ki: így vonszolták Hadházyt az MTVA-s biztonságiak

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:09
Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székházánál
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ez a harmadik szivárogtatás lehet az utóbbi időben: előbb Varju László bántalmazásáról, majd a nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán utasítgatásáról jelentek meg belsős képsorok.
Egy nappal azután, hogy a Főügyészség megállapította, az ellenzéki országgyűlési képviselőket az MTVA székházában bántalmazó biztonságiak jogszerűen jártak el, egy eddig nem látott felvétel került nyilvánosságra arról, ahogy Hadházy Ákost kivonszolják az épületből. A felvételt a hvg.hu tette közzé, és mint írják,
az új felvételen látszik, amint hat őr rángatja és cipeli Hadházyt, többüknél lőfegyver és gumibot van.
A képek alapján a felvételt az MTVA-hoz tartozó operatőr készíthette, mivel bárki is tartja a kamerát, a biztonságiak egyáltalán nem foglalkoznak vele, jelenlétét természetesnek veszik. Árulkodó továbbá a minőség is, az pedig tény, hogy két köztévés kamera is vette az eseményeket (látszik ez például Szél Bernadett felvételén, 49:30 körül). Ha valóban köztévés a forrás, akkor
az utóbbi időben ez lehet a harmadik kiszivárgott MTVA-s felvétel.
Előbb arról jelent meg a köztévé saját felvétele, amint fél tucatnyi biztonsági őr vonszolja a földön Varju Lászlót, miközben végtagjait facsarja. Majd olyan képsorok látták meg a napvilágot, melyek alapján ifj. Lomnici Zoltánnak felsőbb utasítás nyomán adták szájába a válaszokat az M1 Híradóba szánt interjúban.
2019.01.22 18:09
Frissítve: 2019.01.22 18:20