Előfizetés

Vörös kolibrival jött el a Föld Napja

Publikálás dátuma
2014.04.22. 12:40
Fotó: Devonyu/Thinkstock/Getty Images
Vörös kolibrival, kék medúzával, színes virágokkal köszöntötte a Föld Napját a Google, hogy az internet barangolóit is emlékeztesse a 44 évvel ezelőtti kezdeményezésre, amelynek immár több száz millió híve és aktivistája van szerte a világon.

A Föld Napját 1970. április 22-én hirdette meg Gaylord Nelson amerikai szenátor (1916- 2005). A wisconsini politikus esetében érvényes a „nomen est omen” latin mondás, mivel  egy Clear Lake, azaz Tiszta Tó nevű településen jött a világra. Nelson egész pályafutása során az emberi és polgári jogok elkötelezett híve volt.

A 60-as években a vietnami háború ellenzői közé számított és akkoriban a háborúellenesség sokakat vezetett a természet, a hétköznapi környezet iránti felelősség érzéséhez. (Így született meg 1971-ben egy amerikai atomkísérlet elleni tiltakozásból a Greenpeace mozgalom is). 

Nelson a Föld Napját azzal a céllal indítványozta, hogy ezzel bátorítsa a diákokat különböző környezetvédelmi programok megvalósítására. Emlékezzünk meg azonban John McDonnell (1915-2012) amerikai pünkösdváró hittérítőről és békeharcosról is, aki már 1969-ben egy San Franciscói UNESCO-konferencián felvetette, hogy 1970. tavaszának első napja, március 21 legyen a Föld, a béke és a környezetvédelem napja. Végül azonban Nelson javaslata vált globálissá. 1990 óta számít világeseménynek – akkor csatlakozott hazánk is -  jelenleg a Föld 192 országában ünneplik meg.

Az idén a Föld Napja vezető témáját a „zöld városok” adják, és a hangsúly a megújuló energiáknak a városokban és falvakban való felhasználásának erősítésére kerül a fenntartható jövő érdekében. Azt sem szabad elfelejteni, hogy naponta 288 hektárnyi, azaz 400 futballpályányi termőterület tűnik el a Földről, ami napról napra súlyosbítja a bolygó élelmezési gondjait.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet honlapján közzétett  üzenetében emlékeztette a Föld lakóit, hogy „planétánk egyetlen otthonunk és meg kell óvnunk, hogy jó anyaként ugyanúgy tápláljon bennünket a jövőben, ahogyan  évezredeken át tette.”

A világnaphoz csatlakozott Természetvédelmi Világalap (WWF) is, amely közleményében hangsúlyozta: „Olyan alternatív és fenntartható üzleti modellekre van szükség, amely figyelembe veszi a természetes források egészséges állapotának megőrzését. Szükség van arra, hogy értéke legyen  a természetnek, mert annak lebecsülése a biosokféleség elvesztéséhez vezet.”

A NASA lírai hangulatú videóval köszöntötte a Föld Napját.

Az Apple reklámszpotjának narrátora maga Tim Cook, a cupertinói világcég főnöke volt, aki emlékeztetett az almás informatikai óriás környezetvédelmi elkötelezettségére.

Az elmúlt években épült adatbankjaik például mind nap- vagy szélenergiával működnek. A Föld Napjához kötődik az a bejelentés is, hogy mostantól kezdve a világ összes Apple-üzletében ingyenesen semmisítik meg vagy reciklálják régi, használt termékeiket.

 

Még biztosabb lett a kétharmad

Ma kap kormányalakítási megbízást Tomislav Nikolic elnöktől Aleksandar Vucic, a márciusi szerb parlamenti választáson győztes Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke. 

Előtte az elnök az új koalíció képviselőivel folytat megbeszéléseket. A kabinet tagja lesz az SNS mellett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), valamint a Szerb Szocialista Párt (SPS). A haladók szerdán írják alá a koalíciós megállapodást a szocialistákkal.

Nikolic elnök április 17-én kezdte meg a konzultációkat az új kormányról a voksoláson részt vett választási szövetségek vezetőivel. A múlt csütörtöki megbeszéléseket követően Pásztor István, a VMSZ elnöke közölte, tájékoztatta az államfőt arról, hogy a vajdasági magyarok pártja is a koalíció része akar lenni.

Ivica Dacic még hivatalban lévő miniszterelnök, az SPS elnöke szintén azt közölte, pártja is részt akar venni a kormányzati munkában. A március 16-án megrendezett parlamenti választáson a haladók 158, a szocialisták 44, a VMSZ hat mandátumot szerzett. Ez bőven elég a kétharmados mandátumtöbbséghez.

Egyre többen akarnak független skót államot

Ahogy közeledik a skót függetlenségi népszavazás szeptember 18-i időpontja, úgy jönnek föl folyamatosan a függetlenségpártiak. 

Az ICM iroda felmérése szerint már 39 százalékra nőtt az elszakadást pártolók aránya, ami minden eddiginél reményt keltőbb adat az önállóságpártiak számára, hiszen már csak három százalék választja el őket a közös brit államot akaróktól. Ha nem számítjuk bele a bizonytalanokat, úgy is csak 52-48 arányban vezetnek a status quót óhajtók.

A Sunday Post felmérése azonban teljesen más arányokat közöl. Eszerint az önállóságot elutasítók többsége még mindig jelentős: 46 százalék akar továbbra is közös brit államban élni, a függetlenségpártiak aránya ezzel szemben 38 százalék. Amennyiben a „nem tudom” választ adókat nem számítjuk be, 55-45 az arány az elszakadást ellenzők javára.

Alex Salmond skót miniszterelnök nagyon biztatónak nevezte a felmérések eredményét. Szerinte ez azt mutatja, hogy az elszakadást pártolók kampányát hitelesebbnek tartják az emberek.