Ukrajnában ismét terrorellenes akciókat indít az elnök

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedden újraindította a katonai műveleteket az oroszbarát lázadók ellen az ország keleti részén - jelentette a BBC hírtelevízió.

Turcsinov felszólította a biztonsági erőket, hogy hajtsanak végre sikeres terrorellenes lépéseket, "amelyeknek az a céljuk, hogy megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben".

Az ügyvivő államfő arra válaszul döntött így, hogy - mint sajtószolgálata közölte - kedden Szlovjanszk közelében két megkínzott férfi holttestére bukkantak. Az egyikben felismerték Volodimir Ribakot, a szintén Donyeck megyei Horlivka városi tanácsának Haza párti képviselőjét, akit előző nap raboltak el ismeretlenek.

"A terroristák, akik gyakorlatilag az egész donyecki régiót túszul ejtették, túlmentek minden határon azzal, hogy kínozni és gyilkolni kezdték az ukrán hazafiakat. Pimaszul kihívást intéztek nemcsak a mi államunkhoz, de az egész nemzetközi közösséghez azzal, hogy tüntetőleg meggyalázzák a genfi megállapodást" - húzta alá Turcsinov.

Hozzátette, hogy ezeket a bűncselekményeket Oroszország tudomásával és támogatásával követik el Ukrajna területén.
Az UNIAN ukrán hírügynökség arról jelentett, hogy ismeretlen fegyveresek automata gépkarabélyokkal rálőttek az ukrán védelmi minisztérium An-30-as légi felderítő repülőgépére kedden az ország keleti részében, a Donyeck megyei Szlovjanszk fölött.

Erről a hírügynökséget a védelmi tárcához közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás tájékoztatta. Mint elmondta, a támadás után a gép sikeresen leszállt Kijevben. Azt nem közölte, hogy milyen károkat szenvedett az An-30-as.

Szerző

Aleksandar Vucic alakíthat kormányt Szerbiában

Aleksandar Vucicot, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden Belgrádban Tomislav Nikolic köztársasági elnök.

A döntés senkit nem lepett meg, miután a március 16-i előre hozott parlamenti választásokon az SNS abszolút többséget szerzett, a 250 parlamenti mandátumból 158-at kapott.

A megbízást követő belgrádi sajtótájékoztatón Vucic ígéretet tett arra, hogy tisztességesen és szorgalmasan dolgozik majd, illetve igyekezni fog Szerbia számára jó döntéseket hozni. Megfogalmazása szerint az új kormány a következő 3-4 évben Szerbiából „egészséges és tisztességes államot” farag majd. Hozzáfűzte, hogy Szerbia nehéz és komoly reformok előtt áll, de nem a következő választásokért, hanem a jövő fiatalságáért fog dolgozni.

Nikolic pedig arról számolt be, hogy a leendő miniszterelnökkel a jövőbeni szoros együttműködésről állapodott meg, amely során nehéz és népszerűtlen döntéseket is kell majd hozniuk.

„Őszintén gratulálok Vucicnak az elért eredményért, és úgy döntöttem, a képviselőházat tájékoztatom arról, hogy Vucicot bíztam meg kormányalakítással. Őszintén szólva azonban nem lennék a helyében, mert Szerbia próbatétel előtt áll. A győzelem, a boldogság és az ünneplés akkor ért véget, amikor megszámolták a szavazatokat – ma megkezdődik a felelősséggel teli munka, amely a nyilvánosság figyelmének középpontjában áll majd, sokan pedig a kormány hibáit keresik és várják majd” - fogalmazott. Hozzátette azonban: biztos abban, hogy a kormány nem követ el hibákat, hanem fontos döntéseket hoz.

Aleksandar Vucic a hét végéig összeállítja kabinetjét. A várakozások szerint a haladó párti politikusok mellett szocialista és pártfüggetlen tagjai is lesznek a 17 fős kormánynak. A Vajdasági Magyar Szövetség a végrehajtó hatalomban államtitkári szinten vesz részt. A legnagyobb délvidéki magyar párt azt követően lépett koalícióra az SNS-szel, hogy programjuk bekerült Vucic kormányprogramjába is.

Szerző

Holokauszt-emlékév - Az Egyesült Államok párbeszédet szorgalmaz

Az Egyesült Államok továbbra is arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy nyíltan és tényszerűen értékelje a magyarországi holokausztot, ehhez hozzátartozik, hogy kérje ki és vegye figyelembe a társadalom véleményét - közölte a budapesti amerikai nagykövetség.

"Mint szintén demokratikus ország, továbbra is arra ösztönözzük a kormányt, hogy igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi holokausztot. Ehhez hozzátartozik, hogy kikéri és figyelembe veszi a magyar társadalom valamennyi rétegének véleményét, és különösen azokét, akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei" - olvasható a külképviselet közleményében.

A kommünikében felidézik: az Egyesült Államok támogatta a magyar kormány és a magyar társadalom azon óhaját, hogy megemlékezzék a hetven évvel ezelőtti eseményekről, "amikor náci erők és magyar szövetségeseik" magyar zsidókat, romákat és más kisebbségeket gyűjtöttek össze, majd deportáltak.

Mint írják, figyelmüket ugyanakkor nem kerülték el a magyar társadalmon belüli "jelentős aggodalmak a kormánynak az évfordulóra vonatkozó javaslatait illetően", közöttük egy új múzeum, valamint egy emlékmű terve ellen, amely, mint a kormány megfogalmazta, "Magyarország német megszállásának áldozatairól" emlékezik meg. Különféle társadalmi csoportokhoz tartozó magyarok, zsidó szervezetek, civil csoportok és Magyarország külföldi partnerei adtak hangot fenntartásuknak ezekkel a tervekkel kapcsolatban - tették hozzá.

A közlemény emlékeztet: a kormány februárban azt jelezte, hogy húsvét után folytatja a párbeszédet a holokauszt-emlékév tervei miatt aggódó szereplőkkel. A kormány azt is tudatta - folytatják -, hogy május 31-ig elhalasztja az emlékmű befejezését.
Egy kormány és állampolgárai közötti konstruktív eszmecsere "a demokratikus, jó kormányzás ismérve, és a párbeszéd ígérete bátorító reményt keltett bennünk" - olvasható a közleményben. Hangsúlyozzák: a kormány választási győzelme után "a valódi párbeszéd a kormány elkötelezettségét demonstrálná a mellett, hogy nyíltan és őszintén megbeszéli a fontos ügyeket azokkal is, akik alkalmasint nem értenek egyet a kormány álláspontjával".

A kormány tavaly, év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. A Józsefvárosi pályaudvaron Sorsok Háza elnevezéssel létesül emlékhely, oktatási központ a kormányzati tervek szerint.

A német megszállás áldozatainak emlékművét sokan azért bírálják, mert véleményük szerint összemossa az elkövetők és az áldozatok emlékét. Az április 6-i országgyűlési választás után munkálatok kezdődtek a Szabadság téren, azóta tüntetők többször is lebontották az építkezés miatt felállított kordont.
A Sorsok Háza helyett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a magyar-zsidó együttélést bemutató intézményt
hozna létre.

Szerző