dohány;Légrádi Petra;trafikosok;Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.;British American Tobacco Hungary;és cigaretta áremelés;

2014-04-23 21:15:00

Brutális dohány-áremelés jön?

A szóbeszéd szerint a nyáron akár 50 százalékos dohány-, és cigaretta áremelés köszönhet Magyarországra. A Népszava által megkérdezett trafikosok zöme ugyan erről még nem hallott, de volt, aki úgy fogalmazott: „akkor mehetek munkanélküli segélyre, mert mindenki leszokik, vagy egyéb helyről szerzi majd be a füstölni valót”.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. szóvivője, Légrádi Petra sem hallott még az esetleges áremelkedésről. Véleménye szerint ezekről a gyártóknak kell dönteniük. Megkérdeztük a nagy dohánycégeket, illetve forgalmazókat, terveznek-e áremelést, s ha igen mikor, és milyen mértékben.

Lapzártánkig egyedül a British American Tobacco Hungary illetékese, dr. Tóth Attila válaszolt. Ő azonban csak ennyit közölt: „Ez sajnos üzleti titok, ezt az információt nem áll módomban kiadni. Mint ismert: a trafikrendszer bevezetésekor a kormány felemelte a dohányáruk kiskereskedelmi árrését a korábbi 2-4 százalékról 10 százalékra.

Akkor felröppent az a hír is, hogy több lépcsőben 20 százalékra akarja emelni a kormány az árrést. A két lépés együttes hatása hozhat 1500 forintos cigaretta árat.  Egy jövedéki adó emelése költségvetési szempontból is megbízható lépés: a dohányosok ugyanis akkor is megveszik a cigarettát, ha ugrásszerűen megdrágul.

Elemzők szerint ugyanis szükség lesz még idén költségvetési kiigazításra, s nem kizárt, hogy ennek fedezésére a jövedéki adó emelése is felvetődik. 

Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy egy 2011-ben elfogadott uniós irányelv alapján a tagállamok vállalták, hogy az uniós minimum értékekhez igazítják a dohánytermékek jövedéki adóját. Ilyenformán van még tere hazánkban a jövedéki adó emelésének, s ez akár hozhat 1500 forintos cigaretta árat is. A felzárkózás határideje 2018. január 1-je.

Két hét múlva kiírja az ötödik pályázatot trafikok működtetésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Szerdán jelent meg a nyilvános pályázati felhívás, és ettől számítva a 15. napon írják ki az újabb koncessziós pályázatokat. A kiírás megjelenésétől 30 nap áll majd a vállalkozók rendelkezésére, hogy benyújtsák a pályázatokat, ez a határidő 30 nappal meghosszabbítható.