Sorra eltűntek Welsz Tamás üzlettársai

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:13
Fotó: BIELIK ISTVÁN, Népszava
Nemcsak a több mint egy hónapja elhunyt Welsz Tamás halálának körülményei tisztázatlanok: az Index két, a Simon-ügy kulcsfigurájával üzletelő vállalkozó rejtélyes eltűnéséről számolt be. Egyikük, egy nagymegyeri borász februárban búcsúlevelet hagyott hátra, de a holtteste máig nem került elő, míg egy szlovákiai magyar vállalkozót március közepén áfacsalás miatt letartóztattak, de a vizsgálati fogságban állítólag meghalt. Az Index úgy tudja, ők ketten Welsz üzleti kapcsolatai voltak, és egy dunaszerdahelyi borozóban korábban többször találkoztak hármasban.

Egy nappal azután, hogy február elején a Magyar Nemzet megnevezte, hogy Simon Gábor 240 millió forintnyi devizát tart egy osztrák bankszámlán, a szlovákiai Nagymegyeren nyoma veszett az említett helyi vállalkozónak. A 43 éves Dömény Zoltán ismert borászt tavaly egyszer már elrabolták és összeverve elengedték, később pedig áfacsalásba keveredett. Három nappal eltűnése után a szlovákiai Izsán látták, ahogy leparkolja az autóját, majd - zaklatottan viselkedve - a Duna felé fut. Azóta Döménynek se híre, se hamva, csak annyit lehet tudni, hogy autójában egy búcsúlevelet hagyott hátra. Feleségének a rendőrség nem mond semmit, a holttestet azóta sem találták meg - írta az Index.

Döményről a portál úgy tudja, 2012-ben többször is találkozott egy dunaszerdahelyi borozóban a március 20-án elhunyt Welsz Tamással. Welsszel tartott ilyenkor egy másik szlovákiai vállalkozó, B. Gyula is. Őt idén március 17-én fogta el a szlovák rendőrség egy 1,6 millió eurós áfacsalási ügy nyomozásakor. A kapcsolódó házkutatásokkor bizonylatokat, iratokat, adathordozókat foglaltak le. B. Gyulát előzetes letartóztatásba helyezték, de néhány nappal később a vizsgálati fogságban elhunyt - számolt be az Index, hozzátéve: nem tudni, van-e összefüggés a Welsz ügy és a fenti esetek között, ám tény, hogy Welsz három nappal B. Gyula elfogása után halt meg, nem sokkal később pedig Dömény is eltűnt.

A Magyar Nemzet eközben arról számolt be, hogy Welsz korábbi felesége használja azt a Seat Alteát, amelyet Simon Gábor a letartóztatása előtt használt. A lap szerint egy érdi autókereskedésből származik a kocsi, amelyből be, illetve kiszállva többször lehetett látni az akkor még szabadlábon lévő volt politikust. A Magyar Nemzetnek az autókereskedő azt mondta, hogy a Seat a saját autója, és nem ismeri Welszt és Simont sem. Welsz korábbi felesége ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy fogalma sem volt arról, előtte ki használta az autót.

Újabb fideszes rontotta el a bevallását

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:12
Illés Zoltán Fotó: BIELIK ISTVÁN, Népszava
Már 2011 óta rosszul töltötte ki képviselői vagyonnyilatkozatát a fideszes Illés Zoltán - írta a Magyar Narancs. A hetilap szerint a környezetvédelmi államtitkárnak 2011-ben 12,2 millió forinttal kisebb, 2012-ben viszont 5,45 millió forinttal magasabb volt az összevont adóalapja, mint ami a vagyonnyilatkozataiban közölt jövedelmi adatokból kiszámolható.

 Illésnek a képviselői fizetését nem kellett feltüntetnie, viszont államtitkárként felvett járandóságát igen, ez az adat először mégis csak a 2013-ról szóló nyilatkozatban tűnik fel, és akkor is hibásan, mert a bruttó helyett a nettó összeget adja meg.

A lap kérdésére az államtitkár azt mondta, "nem tudja, hogy mennyi a fizetése", és "arra van a könyvelő, hogy az ismerje a részleteket".

Szerző

Nem volt garázdaság a Sándor-palotánál

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:12
Az Együtt–PM aktivistái a bíróságon FOTÓ: MTI/MARJAI JÁNOS
Részben megszüntette az eljárást a bíróság a Sándor-palotára felmászó Együtt-PM aktivistákkal szemben, a négy fiatal közül kettőt marasztaltak el jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt, amiért első felszólításra nem adták át a rendőröknek az oromzatról leszedett nemzetiszín és európai uniós lobogókat. A Budai Központi Kerületi Bíróság a két aktivistára 20-20 ezer forint szabálysértési bírságot szabott ki.

A fiatalokkal a helyszínen még azt közölték a rendőrök a tárgyaláson levetített videók szerint, hogy nemzeti jelképpel való visszaélés miatt vonják őket eljárás alá. A bíróság előtt azonban már jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szerepelt a rendőrség feljelentésében. A történtek miatt egyébként Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke is feljelentést tett. Szerinte felveti a terrorcselekmény elkövetésének gyanúját az, hogy az aktivisták a zászló visszaadását követelés teljesítéséhez kötötték. A feljelentés alapján a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség ugyan megtagadta, de az iratokat továbbította a bíróságra azzal, hogy a cselekmény a garázdaság szabálysértését vetheti fel.

A bíróság végül kimondta, hogy a garázdaság nem állapítható meg, a nemzeti jelképek megsértését pedig téves értelmezésnek nevezte. A bíróság szerint a fiatalok tette semmilyen kirívóan közösségellenes tevékenységet nem takart, és nem volt alkalmas arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkozást keltsen. A fiatalok egyébként a paksi bővítés ügyében tiltakoztak.