Újrakezdett hadművelet

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:40
Lengyelországba érkezett az amerikai hadsereg 173. légiezrede, a közös hadgyakorlat erődemonstráció az ukrán válság margóján FO
Ismét aktív fázisba lépett a terrorellenes bevetés Kelet-Ukrajnában, melynek elsődleges célja az ottani állampolgárok védelme, az oroszbarát szakadárok által elfoglalt hivatalok visszaszerzése. Oroszország ugyanakkor azzal vádolja az új kijevi vezetést, lépései, így az akció újrakezdése mögött az Egyesült Államok áll.

Újrakezdődött a húsvéti ünnepek idejére leállított terrorellenes hadművelet Kelet-Ukrajnában. Ezt erősítette meg tegnap Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közleménye is, mely szerint újra “aktív fázisába lépett” a Kramatorszban, Szlovjanszkban és más Donyeck, illetve Luhanszk megyei településeken az ukrán lakosság védelmére, illetve az ott tevékenykedő "bűnbandák” felszámolására irányuló akció.

Agóódik az újságírók miatt az EBESZ
Amerikai újságírót tartanak fogva a több kelet-ukrajnai várost uraló oroszbarát fegyveresek. Simon Ostrovskyt Szlovjanszk városában, hétfőn ejtették túszul, ezt a település önjelölt polgármestere jelentette be. Az újságíró a Vice News amerikai magazint tudósította hetek óta az ukrajnai válságtól. A médium honlapján aggodalmát fejezte ki munkatársuk eltűnése miatt. Az EBESZ sajtószabadság-képviselője, Dunja Mijatovic az újságíró azonnali szabadon engedését követelte, s aggodalmát fejezte ki a tudósítókkal szembeni kelet-ukrajnai bánásmód miatt. Az EBESZ közlése szerint hétfőn francia, olasz és fehérorosz újságírót is őrizetbe vettek az oroszbarát erők.

Jarema azon reményének adott hangot, hogy az orosz agresszió további fokozódása esetén számíthat az Egyesült Államok támogatására. Mind Washington, mind Kijev úgy véli, Moszkva áll a kelet-ukrajnai épületfoglalások, s a több áldozatot követelő összetűzések mögött.

Kramatorszkban az összes stratégiailag fontos objektum a hadsereg ellenőrzése alatt áll, ezt már az ukrán védelmi miniszterérium helyi szóvivője jelentette be. Dmitro Horbunov alezredes közölte, a donyecki “önjelölt” védelmi erők erőfeszítése az ukrán katonák akadályoztatására inkább magamutogató, s nincs mögötte komolyabb idológiai töltet.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonbeszélgetésük során csak egy valamiben értettek egyet: nem tartják meg az ukrán feszültség enyhítését célzó genfi megállapodást. Abban azonban már

megoszlottak a vélemények, ki tehet erről. Kerry aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Kreml nem tett lépéseket a feszültség enyhítéséért.

Lavrov ugyan szintén a genfi megállapodás pontjainak megtartását követelte, ő azonban a kijevi vezetés lépéseit hiányolta, szerinte az ukrán kormánynak kell megfékeznie a nacionalistákat. Az orosz diplomata hangsúlyozta, Moszkva meg fogja torolni, ha állampolgárait támadás éri vagy veszélybe kerülnek Ukrajnában, s egy, a 2008-as grúziai válság során tapasztalt bevonulással fenyegetőzött.

Utalást tett az orosz-grúz villámháborúra, melynek során az orosz erők megszállták Grúzia egy részét, s független államként ismerték el a Grúziától korábban elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát. Az orosz külügyminiszter kifejtette, az új ukrán vezetés lépései mögött az Egyesült Államok áll.

Lavrov szerint árulkodó, hogy Kijev Joe Biden amerikai alelnök látogatása során kezdte újra terrorellenes műveletét, melyet John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatójának látogatása alatt indítottak útjára. “Ezt a show-műsort Washington irányítja” - mondta.

Szerző
Frissítve: 2014.04.23. 22:43

Újabb palesztin békülés

Miután az Izraellel való béketárgyalások egy héttel a kiszabott kilenc hónapos határidő előtt zátonyra futottak, a palesztin szervezetek felújították a belső megbékélést célzó erőfeszítéseiket. 

A Palesztin Hatóság területét irányító, Nyugat-barát Fatah, és a Gázai övezetet uraló, terrorszervezetként számon tartott Hamász tegnap közös sajtótájékoztatón jelentette be Gázában, békemegállapodást kötöttek.

A szerződés értelmében tárgyalásokat kezdenek egy egységkormány alakításáról. Mint közölték, a palesztin parlament bizalmi szavazását követően öt héten belül átmeneti kabinetet alakítanak, s fél éven belül közös választásokat tartanak.

A 2007-es erőszakos szakadás óta többször tettek kísérletet a közös fellépésre, azonban a szerződéseket sosem ültették át a gyakorlatba. Három éve Kairóban írtak alá megállapodást a két terület politikai megosztottságának felszámolásáról, azonban az sosem lépett életbe.

A szerda hajnalig tartó tárgyalásokon a házigazda, a Hamász első embere az AFP információi szerint úgy fogalmazott: “beszélgetésnek mostantól nincs helye, kizárólag cselekedni szabad, cselekedni kell”.

Ugyan a palesztinok közül is kevesen hisznek az áttörésben, elemzők megjegyzik: a megállapodás részint helyreállítaná a Fatah élén álló Mahmúd Abbász palesztin elnök tekintélyét a Gázai övezetben, s erősíthetné alkupozícióját a jövőbeni közel-keleti béketárgyalásokon.

Benjamin Netanjahu izraeli elnök azonban a kibékülés hírére úgy reagált: “Abbásznak döntenie kell, a Hamásszal akar kiegyezni, vagy békét akar Izraellel”.

Szerző
Frissítve: 2014.04.23. 22:51

Zavargás Brazíliában

Nem túl megnyugtató a biztonsági helyzet Rio de Janeiróban hat héttel a labdarúgó világbajnokság megkezdése előtt. Heves összecsapások törtek ki a rendőrség egységei és a helyiek között, melynek során lelőttek egy férfit.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy meghalt a népszerű táncos, Douglas Rafael da Silva Pereira, a Pavao-Pavaozinho nevű szegénynegyed (favela) sztárja, aki egy televíziós show-műsorban is rendszeresen szerepelt. Holttestét kedden találták meg egy iskolában. Barátai a rendőrséget tették felelőssé a 26 éves férfi haláláért. A biztonságiak ugyanis állítólag drogkereskedőnek tartották, s ezért ölték meg.

A dühös helybéliek válaszul barikádokat építettek. Két főútvonalat is lezártak. Amikor a rendőrök vissza akarták szorítani őket, lövések dördültek. Egy férfin halálos sebet ejtettek, s egy 12 éves gyermek is megsérült. Kérdés, ki lőtt, ki a felelős. A hatóságok azt állítják, hogy csak könnygázt és gumilövedékeket vetettek be, de szemtanúk szerint éles lőszert is használtak.

A feldühödött tömeg megtámadta a kerület "békéltető rendőrségének" székházát is. Összesen 38 ilyen őrsöt hoztak létre Rio de Janeiróban, hogy a futball vb közeledtével biztonságosabbá tegyék a brazil metropoliszt. A zavargások átterjedtek a szomszédos Ipanema kerületre is, ahol fosztogatások kezdődtek.

Pavao-Pavaozinho az úgynevezett "megszelídített favelák" közé tartozik. 2008-ban a hatóságok olyan biztonsági programot fogadtak el, amelynek értelmében ki akarták űzni a nyomornegyedekből a bűnözőket, drogkereskedőket. Sok rendőr vert tanyát a favelákban.

Bár a stratégia részben sikeres volt, az utóbbi időben egyre több vád éri a rendőrséget túlkapásai miatt. Egy ízben halálra kínoztak egy helybélit. Az Amnesty International adatai szerint évente mintegy kétezer ember esik áldozatul Brazíliában a rendőri erőszaknak.

Szerző