Putyin megfenyegette Kijevet

Publikálás dátuma
2014.04.24. 17:28
"Nem fenyegetés, ígéret." - A felvételen Putyin az elnökválasztáson elért győzelmét jelenti be. (Fotó: Oleg Nikishin/Epsilon/Get
Az orosz államfő azzal fenyegette meg a kijevi döntéshozókat, hogy következményei lesznek az "ukrán nép elleni akciónak", és azok érinteni fogják az orosz-ukrán állami kapcsolatokat is. Vlagyimir Putyin egy szentpétervári sajtófórumon csütörtökön a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleteket komoly bűncselekménynek, a kijevi hatalmat pedig juntának nevezte.

Az orosz elnök nem részletezte, milyen következményekkel járhat az ukrajnai akció. Azt mondta, hogy "amennyiben a jelenlegi kijevi rezsim a hadsereget kezdte bevetni Ukrajnán belül a lakosság ellen, akkor ez egy nagyon komoly bűncselekmény saját népe ellen". Hozzátette, hogy még Viktor Janukovics, - Moszkva álláspontja szerint - Ukrajna törvényes elnöke sem határozta el magát arra, hogy bevonja a hadsereget a kijevi tüntetések szétkergetésébe, bár erre neki volt felhatalmazása.

Vlagyimir Putyin szerint a jelenlegi kijevi hatalomnak nincs ilyen felhatalmazása, lépéseinek törvényessége pedig korlátozott. "Ez egy junta, egy bizonyos klikk" - mondta. Szerinte az Oroszországgal szomszédos Kelet-Ukrajnában folyó terrorellenes akció nem a konfliktus kiélezett szakasza, hanem "büntető művelet".

Az orosz elnök a függetlennek nevezett regionális és helyi sajtó képviselőivel szervezett szentpétervári találkozón közölte, hogy amennyiben a Krím nem vált volna az Oroszországi Föderáció részévé, a helyzet a félszigeten sokkal rosszabban alakult volna, mint Délkelet-Ukrajnában. "Ha nincs Oroszország valódi támogatása a Krímben élő embereknek, akkor ott nem lehetett volna megvalósítani az állampolgárok akaratnyilvánításának civilizált folyamatát" - fogalmazott az orosz államfő. Szerinte mindez azt bizonyítja, hogy Moszkva mindent helyesen és idejében tett meg.

Putyin az orosz fegyveresek biztosításával március 16-án megtartott krími népszavazásra utalt, amelyen a résztvevők csaknem 100 százaléka igent mondott a félsziget Oroszországhoz való csatlakozására. A szimferopoli parlamentben egyoldalúan kikiáltott Krími Köztársaságot és a félszigeten lévő különleges státuszú Szevasztopol várost március 21-én új jogi alanyként csatolták Oroszországhoz. 

Az orosz államfő nehezményezte, hogy a múlt csütörtöki genfi megállapodásban meghatározott feltételek nem teljesülnek: sem a Jobboldali Szektort, sem a többi ukrán radikális szervezet nem fegyverezték le, és a különböző csoportosulások nem hagyják el az általuk elfoglalt épületeket.  

Eközben az orosz külügyminiszter is élesen bírálta a kijevi hatalmat a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek miatt. Szergej Lavrov libanoni kollégájával folytatott moszkvai tárgyalása után kijelentette, hogy mindez annak a "felelőtlen politikának az eredménye, amely a szélsőségesen nacionalista, (...) nagyrészt neonáci csoportosulásokra támaszkodik, amelyeket a február 21-én Kijevben (Viktor Janukovics és az ukrán ellenzék között) létrejött megállapodás értelmében le kellett volna fegyverezni". 

Lavrov szerint a kijevi hatalom nyugati támogatása azt jelzi, hogy nem akarnak Ukrajnában nemzeti egységkormányt létrehozni.

"Terroristákat" öltek meg Szlovjanszknál

Az ukrán biztonsági erők öt "terroristát" megöltek csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszknál, az ország keleti részében folyó terrorellenes művelet keretében - közölte az ukrán belügyminisztérium. A szűkszavú közlemény szerint a hadsereg és a belügyminisztérium alá tartozó egységek az illegális oroszbarát fegyveres csoportok három útzárát semmisítették meg a város északkeleti részén. A harcok közben a biztonsági erők egyik tagja megsebesült.

Orosz hadgyakorlat kezdődött

 Hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön. A tárcavezető azt mondta, hogy az erőszak alkalmazása Délkelet-Ukrajnában aggodalomra ad okot, és Oroszország "kénytelen reagálni" ezekre az eseményekre.   

Az Ukrajnával határos régiókban Oroszország Déli és a Nyugati Katonai Körzeteinek összfegyvernemi harcászati zászlóaljai kezdtek gyakorlatot. Szergej Sojgu nem ismertette azok létszámát, de arról beszámolt, hogy adataik szerint "a délkelet-ukrajnai békés lakosság ellen több mint 11 ezer fős, automata fegyverekkel felszerelt ukrán csapatok veszek részt".

 Zeman: Ukrajnát külföldi beavatkozás vagy polgárháború fenyegeti

Ukrajnát ma külföldi katonai beavatkozás vagy polgárháború, esetleg mindkettő egyszerre fenyegeti - vélekedett Milos Zeman cseh államfő csütörtökön Prágában, amikor megnyitotta az Európai Unió keleti partnerségi programja elindításának 5. évfordulója alkalmából megrendezett konferenciát.

"A Keleti Partnerség nem feltétlenül előkészítés az EU-tagságra, de mindenképpen törekvés arra, hogy az EU-nak jó szomszédai legyenek, s azoknak pedig az EU legyen a jó szomszédja" - jelentette ki Zeman. Az ukrajnai fejleményekre való tekintettel szerinte érdemes lenne megfontolni, mivel járulhatnak hozzá a partnerségi program résztvevői a konfliktus megoldásához. Úgy vélte, hogy az egykori szovjet tagköztársaságok közvetíthetnek a felek között.

Tart az orosz hadsereg támadásától Ukrajna

Az ukrán biztonsági erők leállították a Donyeck megyei Szlovjanszk városában a terrorellenes műveletet, miután az orosz csapatok létszáma megnövekedett az ország keleti határánál. Az ukrán elhárítás szerint jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy az orosz hadsereg betör Ukrajna területére. A Kyiv Post című angol nyelvű ukrán kiadvány hírportáljának egy név nélküli forrás a biztonsági erőktől megerősítette, hogy a művelet közben már hét oroszbarát szeparatista fegyveres vesztette életét.

Szerző
Témák
Ukrajna Putyin Kijev
Frissítve: 2014.04.24. 21:31

Pár nap, és csúcsot támad Klein Dávid

Publikálás dátuma
2014.04.24. 17:17
Klein Dávid hegymászó naplóját lapozza a Mount Everest tibeti alaptáborában 2014. április 18-án. MTI Fotó: Török Éva
A tervek szerint két nap múlva, április 26-án indul Klein Dávid a következő akklimatizációs körre a Mount Everesten. A program szerint az egyes táborban, 7000 méteren alszik, majd onnan eléri a 7800 méteren fekvő kettes tábort - közölte a SPAR Everest Expedíció.

A Mount Everestre oxigénpalack nélkül feljutni készülő hegymászó oda- és visszafelé is minden nap egy-egy tábort érint majd, így a "kör" öt napig fog tartani. Ez után már csak egyetlen akklimatizációs kör lesz hátra, és ha minden olyan ütemben halad, mint eddig és az időjárás sem húzza keresztül a számításokat, akkor újabb néhány nap pihenés után következhet a csúcstámadás. 

A közlemény felidézi, hogy a hegymászó az előre eltervezett időpont előtt, már első akklimatizációs túráján elérte az előretolt alaptáborból a 7000 méter magasan fekvő északi nyerget, ezzel nemcsak időt nyert, de a teljesítmény pszichésen és az akklimatizáció szempontjából is pozitív hatással lehet az expedíció további menetére.

Az északi nyereg felé Klein Dávid egyedül mászott, mert társa, Ang Mingma serpa fáradt volt és az alaptáborban maradt. Az expedíció tájékoztatása szerint az előretolt alaptábort még csak félig-meddig sikerült kiépíteni, mert nem áll rendelkezésre elég jak, ám Klein Dávid reményei szerint ez a probléma a napokban megoldódik.

Szerző

Veszélyes anyag az úton - Teljes útzár

Veszélyes anyagot szállított az a pótkocsis teherautó, amely egy személygépkocsival ütközött csütörtökön a 35-ös út Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, az autó 55 éves vezetője meghalt, a helyszínelés teljes útzár mellett zajlik - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a 35-ös út Tiszaújváros és Sajószöged közötti szakaszán történt balesetben a veszélyes anyagot – kazánhamu, salak - szállító teherautó pótkocsija felborult és két konténer a földre esett. Az egyik konténer tartalma kis mennyiségben a környezetbe is jutott. A katasztrófavédelmi szakemberek a baleset helyszínén légzésvédelem mellett jelenleg is a műszaki mentésen és mentesítésen dolgoznak, a teljes útzárat még nem oldották fel.

Az autósok Sajóörös felé kerülhetnek.

Szerző