Előfizetés

A plázastop az unióval szembeni legújabb harctér

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a plázastopot elrendelő törvény miatt - derül ki a brüsszeli testület honlapján tegnap közzétett információkból. 

Ez már sorozatban az ötödik kötelezettségszegési eljárás, melyet Brüsszel a magyar parlamenti választások lezajlása óta indít. Korábban brüsszeli bürokraták lapunknak elmondták: addig nem akarták újabb szakaszba léptetni az eljárást, amíg véget nem érnek a választások, ezzel elkerülendő azt a látszatot, mintha valamelyik oldalon beszálltak volna a kampányba. A többi eljárás a dohánytermékek és az alkoholok jövedéki adójával, az adómentes pálinkafőzéssel és a béren kívüli juttatások adótartalmával kapcsolatos.

A plázastop esetében Brüsszel konkrét kifogásai nem ismertek, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a letelepedés- és a szolgáltatásnyújtás szabadságáról szóló uniós irányelvbe ütközik a magyar szabályozás. Az Európai Tanács országspecifikus ajánlásaiban már többször felszólította a magyar kormányt, hogy törölje el a nagyméretű kiskereskedelmi üzlethelyiségek létesítésére vonatkozó, nem indokolható korlátozásokat.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: a brüsszeli bürokraták megint nem a nemzeti érdek mellett döntöttek, hanem a multik oldalára álltak. A Fidesz azonban kitart a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv) segítő törvény mellett - tette hozzá Hoppál.

Úgy tűnik, a Fidesznek ismét nem sikerült megértenie az Európai Unió lényegét és az EB feladatát. Az EB ugyanis a EU törvényeinek betartására ügyel, nem a multik érdekét védi. A plázastop eltörlése a magyar gazdaság érdekében fontos: segítene az építőiparnak és a fogyasztóknak is kedvezne, mert erősítené a versenyt. Minden ilyen korlátozás közvetett hatása, hogy a már piacon lévő szereplők elkényelmesednek és emelik az áraikat, míg ha új szereplők jelennek meg, nagyobb a verseny.

Kishantos - Felszántott biogazdaság

Publikálás dátuma
2014.04.25. 07:22
A biovetőmag maradékát a kishantosiakkal szolidáris polgároknak ajándékozták. FOTÓ: Bielik István
Valamiért nagyon fontos az Orbán kormány számára a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. felszámolása. Az országgyűlési választások után néhány nappal az állítólagos új bérlők, biztonsági őrök védelmében beszántották az ökogazdaság vetését. Tették ezt annak ellenére, hogy éppen ma indul a birtokvédelmi per.

Perre per. Még szinte be sem fejeződött szerda délután a szakminisztérium épülete előtt az "Éltesd tovább Kishantost!" Greenpeace akció, Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) földügyekért felelős államtitkára máris bejelentette, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) bíróságra citálja a kishantosi biogazdaság képviselőit, vagyoni és nem vagyoni kár okozásáért. Az államtitkár szerint a nonprofit kft. azzal rövidítette meg az államot, hogy több mint fél éve jogalap nélkül használja az általa korábban bérelt területet.

Bitay közölte, az államnak egy biztonsági céget is meg kellett bíznia, hogy az új bérlők dolgozhassanak a pályázatokon megnyert területeken. Ez azért is érdekes megjegyzés, mert április 12-én, amikor megkezdték a biogazdaság vetésének kitárcsázását, Bitay akkor is roppant serénynek bizonyult és még aznap délben a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozza: „Az NFA-nak nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást.”
Április 14-én hétfőn az NFA cáfolta az államtitkárt – az Indexnek megírták, hogy ők küldték a biztonságiakat Kishantosra. A Népszava információi szerint még tegnap, csütörtökön is fegyveres őrök vigyáztak arra, hogy a kishantosiak nehogy a földjeik közelébe mehessenek.

Az ügyet közelről ismerők szerint az sem kizárt, hogy a támadások mögött politikai indíttatást kell keresni. A több mint két évtizede működő, a 452 hektáros állami területen másfél évtizede ökogazdálkodó nonprofit kft. támogatta Ángyán József volt VM államtitkárt amikor tiltakozott az ellen, hogy sok településen a helyi gazdák nem nyertek a pályázatokon, ellentétben a miniszterelnök és a Fidesz holdudvarához tartozó, gyakran addig soha nem gazdálkodó pályázóval. Kishantos esetében volt olyan salgótarjáni építési vállalkozó, aki a kiírás szerint nem is indulhatott volna, mégis nyert.

A lapunk által megkérdezett földügyekkel is foglalkozó jogász szerint azonban bárki is jogosult a terület használatára - bár egyelőre ez vitatott - a vetés beszántása, a becslések szerint 130-140 millióforintos károkozás mindenképpen büntetőjogi kategória. A kishantosiak feljelentést tehetnek ebben az ügyben. Ács Sándorné a Népszavának megjegyezte, amikor a vetésüket pusztították, kihívták a rendőröket, de a kiérkező egyenruhások nem tettek semmit. A kft. ügyvezetője hozzátette, az NFA a jogszabály előírásaival ellentétben a mai napig nem számolt el velük, addig pedig nem is lehet a földeket törvényesen átadni-átvenni.

A kishantosiak és a nyolc pályázatnyertes között egyébként birtokvédelmi per is folyik, amelynek első tárgyalása ma lesz. Ács Sándorné közölte, a pályázatokkal, illetve a biogazdaság területének átadásával az NFA a VM támogatásával több törvényt, köztük az alaptörvényt is megsértette. Ezért ők eleve érvénytelennek tekintik a pályázatokat és annak eredményét is. Az is furcsa volt, hogy miközben hivatalos kommunikáció szerint az új bérlők tárcsázták ki a vetést, a kishantosiak szerint tanúk és dokumentumok sokasága bizonyítja, hogy a szomszédos bírtok, a Simon Kft. gépei dolgoztak a területen, s a cég tulajdonosa is jelen volt az eseményen, pedig a Simon Kft. papírforma szerint nem is pályázott. Hol vannak itt a gazdák, és mi a jogszerű ebben - tették föl a kérdést a kishantosiak. Ez inkább a jogszerűtlenségre bizonyíték, és arra is, amit a kishantosiak a Fazekas Sándor miniszterhez benyújtott panaszukban állítanak, hogy ez a 2900 hektáron gazdálkodó cég a valódi nyertese a kishantosi ökológiai mintagazdaság legnagyobb, 87 hektáros területének. A gyanú szerint a pályázati feltételek kijátszásával egy családtagon keresztül jutott a birtokrészhez. A pályázati kiírás az elnyert területekkel együtt 1200 hektárban maximálta az egy pályázó által művelt területet. Ács Sándorné a Népszavának kijelentette: a vetés elpusztítása önbíráskodás volt.

                                           Őrség (le)váltást követel a PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy azonnal vonja vissza a biztonsági őröket a kishantosi földekről. A biogazdaság védelmében megszólaló Szabó Rebeka PM-es politikus, független képviselő úgy értékelte, az NFA, illetve Bitay Márton, a VM állami földprogramért felelős államtitkára "nem először képzelik azt, hogy, rájuk nem vonatkoznak a jogszabályok". Jelenleg jogi vita, birtokvédelmi per folyik arról, a korábbi bérlők használhatják-e a földeket, az NFA viszont úgy avatkozik bele ebbe, hogy egy magáncéggel őrizteti a földeket és nem engedi oda az eddigi bérlőket - jelentette ki.

Szabó Rebeka hangsúlyozta: a szervezetnek nem az lenne a dolga, hogy átvegye a rendfenntartó szerepét, mert ha az állam szerint védeni kell a területet, akkor a rendőrséget kellene felkérni a beavatkozásra. A PM politikusa szerint az ügy a hűtlen kezelés gyanúját is felveti. Kijelentette, hogy a kishantosi földek beszántása éppen ellentétes a kormány ökológiai gazdálkodás fejlesztéséről szóló akciótervével.

                              A Greenpeace nemzetközi fórumokhoz fordul

Bitay Márton Örs VM államtitkár értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Greenpeace Magyarország "belekeveredett a kishantosi ügybe". Nem érthető - hangoztatta -, hogy a Greenpeace miért szervez rendezvényt egy olyan gazdasági vállalkozás érdekében, amelynek lejárt a bérleti szerződése.

Rodics Katalin, a nemzetközi szervezet kampányfelelőse a Népszavának elmondta nem keveredtek bele a kishantosi történetbe, hanem nagyon is tudatosan álltak a nemzetközi hírű biogazdaság mellé. A Greenpeace egy több éves mezőgazdasági kampányt indított Magyarországon. A programnak éppen az a célja, hogy a vegyszermentes, fenntartható, vagyis a biogazdálkodást népszerűsítsék.
A kampányfelelős szerint a kishantosiaknak jók az esélyei a független bíróságok előtt, hiszen már a pályázat kiírásakor, elbírálásakor is több törvénysértés történt. Az 5 éves uniós agrár környezetgazdálkodási-program megszakításával pedig kormányzat a közösségi joggal is szembe ment.

A sajtóban az is megjelent, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) már április 11-én körlevélben biztatta a szerinte nyertes pályázókat, hogy kezdjék meg a földek művelését. Ha Magyarországon földművelés alatt a vetés elpusztítását értik, az érdekes képet fest a jövőnkről - jegyezte meg lapunknak Rodics Katalin. A kampányigazgató szerint a kormányzatnak az volt a célja, hogy tönkretegyék Kishantost. A Greenpeace szükség esetén nemzetközi fórumokra is elviszi a biogazdaság ügyét.

Fideszes oktatócég tarol a referensképzésen

Ismét tanúi lehetünk annak, hogy a Fidesz hogyan csinál rendeleti úton óriási piacot a hozzá közelállóknak. Vagyis, a kormánypárt megint arra használja fel a törvényalkotói túlsúlyát, hogy pénzt hajtson be egy általa kijelölt célcsoporttól az egyik hozzátartozó üzleti körnek - nyilatkozta lapunknak Józsa István. 

A szocialista képviselő annak kapcsán mondta ezt el, hogy a Népszabadság közölte: tarolt a fogyasztóvédelmi referensek piacán a Németh Szilárd fideszes rezsibiztoshoz köthető Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Központ Kft. A mindössze néhány hónapja alapított cég máris impozáns ügyfélkört tudhat magáénak: két tucat nagy állami tulajdonú szolgáltatóval sikerült kapcsolatba kerülnie. A piacon korábban teljesen ismeretlen képző vállalkozást választotta többek között a BKV, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Főgáz, a Fővárosi Vízművek, a Szerencsejáték Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., illetve egy sor regionális vízmű is. Az imponáló állami ügyfélkör mellett néhány komoly versenypiaci cég is bizalmat szavazott a cégnek: a Dr. Oetker, a G4S, a Prímagáz, az EDF Démász, a Bakonyi Erőmű Zrt. szintén az ügyfélkört erősíti.
A fogyasztóvédelmi referensek képzését a Németh Szilárd rezsibiztos és Rogán Antal kezdeményezte törvénymódosítás tette kötelezővé a 250 főnél többet foglalkoztató szolgáltatóknak. E szerint a nagy cégeknek megyénként egy-egy munkatársukat kell kiképeztetniük referensnek idén július 31-ig. Mivel egy referensi képzés jelenleg 150-200 ezer forintba kerül, illetve több ezer cégnek kell legalább egy referenst beiskoláznia, így egy csapásra több százmilliós piacot hozott létre a törvényjavaslat. Az Országgyűlés tavaly december közepén fogadta el a fogyasztóvédelmi törvény módosítását. A zárószavazás előtt néhány nappal alakult meg a Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Központ Kft.

Cégbírósági bejegyzések szerint a cég megalakítása körül ügyködött Asztalos Dávid, aki a Fidesz fogyasztóvédelmi kabinettitkára, és akinek a képviselőházi irodája néhány méterre található Rogán Antalétól, de emellett a Németh Szilárd nevével fémjelzett rezsicsökkentési munkacsoport egyik szakértője is. Több forrásból úgy tudja a Népszabadság, hogy később is Asztalos tárgyalt a cég nevében a reménybeli ügyfelekkel. A cég ügyintézője Barkó Ivett volt, aki „civilben” szintén a kormánypártot erősíti, a képviselőházi irodája ellenben Németh Szilárdé mellett található.

Németh Szilárd, amikor korábban a közvetlen munkatársaihoz kötődő sajátos cégről kérdezték, azt mondta: „Nem érdekel.” Hozzátette: az egész történet szerinte egy „baromság”. Szerinte az sem bizonyított, hogy Asztalos Dávidnak és Barkó Ivettnek köze lenne a céghez.

Az MSZP tegnap az üggyel kapcsolatban kérdéseket intézett a rezsibiztoshoz. A párt egyebek mellett azt szerette volna megtudni, hogy Németh mit gondol, hogyan lehetett komplett tanfolyamszervező kft.-t alapítani egy, az alapítás pillanatában még nem is létező piaci igényre. A szocialisták azt is tudakolták, hogy netán valaki előre megsúgta-e Asztalos Dávidnak, hogy mikor és milyen céget érdemes gründolnia. Emellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a rezsibiztosnak hová kell kifüggesztenie, hogy mennyit nyer a fogyasztóvédelmi referensek képzésén.