Előfizetés

Szervezkednek a takarékok

Strbik László
Publikálás dátuma
2014.04.25. 07:24
A takarékszövetkezetek többsége megakadályozná a Magyar Takarék helyzetbe hozását FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) tagszervezetei elfogadhatatlannak tartják, hogy a Takarékbank néhány részvényese 600 millió forint értékben részvényekké átváltható kötvényt tervez kibocsátani, amelynek jegyzésre zártkörűen csak a Magyar Takarék Zrt. lenne jogosult. A szövetkezeti bank mai közgyűlése dönthet a kérdésben, aminek jogszerűségét többen vitatják.

Jogtörténeti unikumnak, a magyar vállalkozások és a jogállamiság szempontjából rendkívüli jelentőségűnek nevezte Demján Sándor az OTSZ elnöke a szervezet közgyűlésen elmondott kemény beszédében az április 18-i Fővárosi Törvényszéki (FT) végzést. A bíró ebben eltiltotta a Magyar Postát, hogy a tulajdonában lévő Takarékbank Zrt. részvényeket bármely személyre átruházza.

Demján Sándor üdvözölte azt is, hogy az FT idézett végzésének indoklása 90 százalékban tartalmazza az OTSZ 2013. júliusi alkotmánybírósági beadványát. Azza, hogy az FT az alkotmánybírósághoz is fordult, hogy a múlt év júliusában elfogadott takarékszövetkezeti integrációs tövényt visszamenőleges hatállyal teljes egészében semmisítse meg, ami azt jelentené, hogy ami 2013 júliusa óta ennek alapján történt, az mintha nem is történt volna meg, vagyis az eredeti állapotokat kell helyreállítani. Az OTSZ elnöke megerősített:: továbbra is hisznek a magyar igazságszolgáltatásban.

"Az OTSZ tagszervezetei elfogadhatatlannak tartják, hogy a Takarékbank néhány részvényese a Fővárosi Törvényszék végzésének megkerülésére irányuló szándékkal új napirend felvételét kéri a Takarékbank 2014. április 25-i, pénteki közgyűlésére. Ennek keretében olyan döntés meghozatalát kérik a tulajdonosoktól, amely számukra - az Alkotmánybíróság döntését sem megvárva - a jövőben biztosítja a Takarékbank többségi tulajdonát" - tartalmazza az OTSZ csütörtöki közgyűléséről kiadott közlemény.

Dávid Ferenc VOSZ főtitkár, aki egyben az OTSZ kommunikációjáért is felelős, lapunk kérdésére kifejtette: a Takarékbank 600 millió forint értékben részvényekké átváltható kötvényt tervez kibocsátani, amit a bank április 25-i, pénteki közgyűlésén meg akarnak szavaztatni a takarékszövetkezetetekkel. Átváltható kötvényt azzal az ígérettel bocsátanak ki, hogy lejáratkor, vagy más egyéb feltételek esetén egy előre meghatározott árfolyamon és időpontban részvényekre cserélhetnek. Vagyis az átváltáskor a hitelezőből tulajdonos lesz. "A kötvénykibocsátás pikkantériája, hogy a 300 ezer darab, 2000 forint névértékú átváltható kötvény jegyzésére zártkörűen a Magyar Takarék Zrt.-t jogosítják fel" - mutatott rá az OTSZ szóvivője. Ez a 600 millió forintos kibocsátás pont arra lenne jó, hogy ha az Ab megsemmisíti az integrációs törvényt, és a Magyar Posta nem tudja a birtokában levő 19,31 százalékos tulajdont megtestesítő takarékbanki részvényeket átruházni a Magyar Takarék Zrt.-nek, akkor is megvalósulhasson, hogy a Magyar Takarék legyen a többségi tulajdonosa a Takarékbanknak.

Mint ismert, a Magyar Posta tavaly nyáron szerzett részesedést a takarékszövetkezetek központi pénzintézetében a Takarékbankban úgy, hogy a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló július elején elfogadott törvény előírta, hogy az állami cég mintegy 600 millió forint összeggel emeljen tőkét a bankban, amiért cserébe a posta megkapta a Takarékbank törzsrészvényeinek 19,31 százalékát. Ez utóbbi részvénycsomag része annak az 54,85 százalékos pakettnek, amit a kormány eladásra kínált, és 2014. március 10-én alá is írták az adásvételi szerződést a 25 százalékban az FHB Jelzálogbank Nyrt. érdekeltségébe került Magyar Takarék Zrt.-vel. A Takarékbankban így a 45,15 százalékos részvénycsomagjával kisebbségbe került a több mint 100 takarékszövetkezet.

"Ez az átváltható kötvény kibocsátási játék, amivel a Takarékbank néhány részvényese próbálkozik, visszataszító, erkölcstelen, felháborító. Ugyanis ezzel ki akarnak bújni az Ab esetleges negatív ítélete alól, és szembemennének a független magyar bíróság ideiglenes intézkedést elrendelő április 18-i végzésével is" - mutatott rá az OTSZ szóvivője.

Az OTSZ közgyűlésén a több mint 100 takarékszövetkezet 80 százaléka részt vett, melyek közül mintegy 70 összezárt, vagyis egyetértett azzal, hogy a Takarékbank pénteki közgyűlésen az OTSZ ne szavazza meg a kötvénykibocsátást, másrészt arra kéri a szövetség tagjait, ők is így tegyenek.

Az OTSZ kész arra, hogy - függetlenül az integrációs törvény megsemmisítését kérő folyamatban lévő Fővárosi Törvényszéki és AB-i eljárásra - ha megvalósul a kötvénykibocsátás, akkor azt szintén megtámadja a bíróságon - emelte ki Dávid Ferenc.
Dávid idézte Demján Sándort aki azt mondta: "Míg egyesek saját zsebeiket akarják tömni a takarékszövetkezeti vagyon megszerzésével, ezzel szemben a mai naptól az OTSZ elnökségért jelképesen felvett 1 forintos tiszteletdíjam feléről lemondok." Az OTSZ közgyűlésén a takarékszövetkezetek takarékos működése miatt Varga Antal ügyvezető igazgató szintén önként lemondott bérének feléről.
Másrészt az OTSZ közgyűlése úgy döntött, hogy tagjainak egy ideig nem kell fizetni tagdíjat, amivel azt szeretnék jelezni, hogy a szövetség a közösséget akarja szolgálni.
Dávid Ferenc szerint elfogadhatatlan, hogy az ötven éve halmozódó 1000 milliárd forintot kitevő takarékszövetkezeti magánvagyont egyesek meg akarják szerezni.

Diakonisszaházból anyaotthon

M. Kovács Ágnes
Publikálás dátuma
2014.04.25. 07:13
Fotó: Thinkstock
Nincs borzasztóbb látvány egy fájdalomtól síró kisgyereknél. A Bethesda Kórház égés intenzív osztályán kezelt gyermekek hetekig, sok esetben hónapokig kórházi ellátásra szorulnak. Az orvosok és ápolók mindent megtesznek, de a szülők közelsége nagyon fontos eleme a gyógyulási folyamatnak, ezért a kórház egy anyaotthon létrehozását tervezi. 

Az országos központban évente átlagosan háromszáz gyermek fordul meg, közülük hetven az intenzív részlegre kerül felvételre. - Az égési osztály 2002 óta működik a Bethesdában. Először úgymond "befogadtuk" ezt a gyógyító tevékenységet, bár még nem volt kötelezően ellátandó feladatunk, majd országos központtá váltunk, amely az egész Magyarország területéről folyamatosan fogadja a súlyosan égett gyermekeket - mondta Velkey György, a Bethesda főigazgatója.

Éjszakai szállásra, pihenésre azonban nem tudnak helyet kínálni, pedig ha az édesanyák megfelelően kipihent állapotban vannak a gyógyuló gyermek mellett, a gyógyulási folyamat nem csak elviselhetőbb lesz, hanem még le is rövidülhet. Ha a sérült gyermek hetekig, esetleg hónapokig kórházban kell, hogy maradjon, és a szülők több száz kilométerre laknak, időben és anyagilag is nagyon megterhelő még az esetenkénti látogatás is a baleset miatt egyébként is többnyire önváddal küzdő szülőknek. Sokan nem tudják, hogy az égett területen a hegek nem nyúlnak, ezért folyamatos műtétekre van szükségük a kis betegeknek egészen addig, míg el nem érik a növekedésük végét. Ez idő alatt életmentő műtétek sorozatát végzik el a szakemberek. A család fizikai és lelki terhei épp akkor válhatnak emiatt elviselhetetlenekké, amikor a veszélyben levő kicsit kellene minden energiával gondozniuk és felé biztonságot és szeretetet sugározniuk. Mind ezekért szeretnének segíteni ezeken a családokon, ezért kezdtek bele az anyaotthon létrehozásába.

Hozzávetőlegesen negyven millió forintra lenne szükség a Bethesda gyermekkórháznak ahhoz, hogy egy rég áhított anyaotthon létrejöjjön. Elsősorban az 1%-os támogatásokra számítanak, így ha minden jól alakul, egy év múlva, jövő tavasszal már az édesanyák és édesapák rendelkezésére állhat a felújított ház. A szóban forgó épületet - mely régen diakonissza házként funkcionált - a református egyháztól kapta a kórház használatra. A ház a kórház közvetlen szomszédságában helyezkedik el, ezzel is biztosítva a szülő-gyermek közelséget. A teljes felújításra szoruló épületben a tervek szerint összesen 10 férőhelyet szeretnének kialakítani.

Több magánadományozó mellett a társadalmi élet különböző közszereplői is felfigyeltek a tervükre. Az egyik leglelkesebb segítőjük Kováts Adél színművésznő. - Mint édesanya is jól ismer bennünket, mert gyermeke nálunk gyógyult. De olyan nagyvállalatokat is megemlíthetek, mint az SCA, amely a kórházban termékeivel támogatja a nálunk megforduló családokat - tette hozzá a főigazgató.

Adószám: 180 425 39 - 1- 42
Számlaszáma: 10300002 - 20350699 - 70073285
Magyar Külkereskedelmi Bank (Budapest)

 

Színdarab hatására államosították az Apáczait?

Nyílt levélben tiltakozott Orbán Viktor miniszterelnöknél a Bolyai János Matematikai Társulat oktatási szakosztálya a tankönyvválasztás állami átalakítása miatt.

Mint arról beszámoltunk, az állami iskolák idén már csak a köznevelési államtitkárság által "javasolt" kiadványok listájáról választhatnak tankönyvet, amely listán szinte kizárólag a két állami kiadó könyvei találhatók meg. A matematikatanárokat képviselő szervezet nem ért egyet azzal, hogy ilyen mértékben korlátozzák a tankönyvek, köztük nemzetközileg elismert művek váIaszthatóságát. Véleményük szerint "a pedagógusok és a pedagógus közösségek rendelkeznek azzal a szakmai kompetenciával, hogy bővebb körből válasszák ki a tanítványaik számára legalkalmasabb tankönyvet".

A levél aláírói - köztük Katona Gyula akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja - továbbá elfogadhatatlannak tartják azt az eljárást, hogy "a tanulás-tanítás folyamatát alapvetően meghatározó döntés szakmai egyeztetés nélkül szülessen". A szakosztály ezért határozottan kérte a pedagógusok szakmai szabadságát korlátozó intézkedés felfüggesztését addig, amíg a kérdésben minden érintett fél számára elfogadható szakmai döntés nem születik.

Eközben az egyik - közelmúltban felvásárolt és a szűkített tankönyvlistán előnyös helyzetbe hozott - állami kiadó, az Apáczai Kiadó vezetője egy interjúban kifejtette, akkor döntött úgy, hogy cégét eladja az államnak, amikor feleségével megtekintette a "Veled Uram!" című rockoperát. Esztergályos Jenő úgy fogalmazott: "A drámai végkifejletben ott áll Szent István a színpadon fizikálisan, mentálisan, pszichésen, naturálisan mezítelen felsőtesttel kiszolgáltatottan, kezében a Szent Koronával. Miután a gaz Orseolo Péter megvakította Vászolyt, Szent Királyunknak nem volt kire hagyományoznia a Koronát, ezért felajánlotta a nemzetnek, Szűz Máriának… Ebben a tragikusan megrázó pillanatban nagyon halkan súgtam feleségemnek, hogy (már bocsánat, az érdemtelen hasonlatért!) nekünk nincs koronánk, de mi is felajánljuk az Apáczai Kiadót ennek a Nemzetnek, ennek a Hazának, ’a homloknyi Magyarországnak’. Ezt a szándékunkat bejelentettem Államtitkárunknak, aki jó szívvel támogatott minket". Hozzátette, "talán nem merő véletlen, hanem a sors különleges ajándéka, hogy az Apáczai Kiadó felajánlása Hazánknak, Magyarországnak egybeesett az oktatáspolitika irányelveivel". (Vászolyt egyébként nem Orseolo Péter, hanem Szent István vakíttatta meg - a szerk.)

Esztergályos Hoffmann Rózsa államtitkáron kívül megköszönte Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter támogatását, aki a cégvezető szerint "eredeti, lelkészi hivatása alapján is rendkívül tiszta ember". Az Apáczai vezetője védelmébe vette Bánhegyi Ferenc - az Apáczai kiadásában megjelent - erkölcstan-, és történelemkönyvét, amelyet szakmai körökben sokat kritizáltak. Hozzátette: 2015-ig jelképes 1 eurós díjért "még vállalja a tankönyvellátás segítését és támogatását".