Előfizetés

Az OTSZ ismét bírósághoz fordul

Publikálás dátuma
2014.04.26. 07:15
A bírói döntés, az alkotmánybírósági beadvány is kormány szándékát akadályozó ármánykodás? FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Takarékbank pénteki közgyűlésén az MFB és a Magyar Posta együttes 55 százalékos állami részvénytöbbségével, a részvényesek 73 százalékának támogatásával, 10 százalék tartózkodás és 17 százalék elutasítása mellett megszavazták azt az előterjesztést, hogy a Takarékbank 600 millió forint értékben részvényekké átváltható kötvényt bocsát ki. Ennek lejegyzésre zártkörűen csak a Magyar Takarék Zrt. a jogosult. Az OTSZ jelezte, bíróságon támadja meg a kötvénykibocsátást.

Fittyet hánytak a Takarékbank többségi részét bírtokló részvényesei a bíróság egy hete hozott ítéletére, amelyben megtíltotta a posta által birtokolt részvények átadását és a hátsó ajtón át akarják becsempészni a tulajdonosok közé a Magyar Takarék Zrt (MT). A hivatalos közlemény szerint az akcióhoz kifundált kötvénykibocsátás célja, hogy - összhangban a kormány nemzetstratégiai célkitűzéseivel - érvényt szerezzen a Takarékbank állami tulajdonrészének értékesítéséről szóló kormányhatározat rendelkezéseinek, és az eredményesen lezárt pályázat nyertese (a Magyar Takarék Zrt.) hozzájuthasson a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és a Magyar Postával (MP) megkötött adásvételi szerződés szerinti többségi tulajdonához.

A Takarékbank tegnapi közgyűlése ezért megszavazta a 300 ezer darab, összesen 600 millió forint értékű, egyenként 2000 forintos, "A" sorozatú átváltozó kötvény zártkörű kibocsátását, amelyek jegyzésére a közgyűlés zártkörűen csak a Magyar Takarék Zrt.-t jogosította fel. A kötvénykibocsátás eredményeként a Magyar Takarék Zrt. - a közgyűlési határozatban foglalt feltételek teljesülése esetén - legkésőbb a határozattól számított 365 napon belül többségi tulajdonossá válhat a Takarékbankban.

A napirendi pont előterjesztői - javarészt az MT tulajdonosai - a szerint a kötvénykibocsátásra azért van szükség, mert egy jól behatárolható érdekcsoport látszólag a takarékszövetkezetek érdekében fellépve, valójában saját üzleti befolyásának megőrzése céljából minden eszközzel igyekszik megakadályozni a törvény végrehajtását és elodázni a kormány határozata alapján kiírt és érvényesen megkötött adásvételi szerződés lezárását.

A közgyűlés elején Varga Antal, a több mint 100 takarékszövetkezet érdekét képviselő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója kérte, hogy ne vegyék napirendre a kötvénykibocsátást, mert azzal a pénzintézetben 1 százalékos tulajdonjoggal rendelkező szövetség nem ért egyet.

Dávid Ferenc, az OTSZ szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a szövetség a bíróság előtt megtámadja a kötvénykibocsátást. Az OTSZ jogi véleményét tolmácsolva kifejtette, hogy formailag a közgyűlési előterjesztés nem felelt meg a törvényben előírt határidőnek, mivel voltak olyan részvényesek (takarékszövetkezetek), amelyek azt csak egy nappal korábban kapták meg. Másrészt az előterjesztésből hiányzott a kötvénykibocsátás indoklása.

Harmadrészt az OTSZ azt is kifogásolni fogja a bírósági beadványában, hogy miért csak a Magyar Takarék Zrt. jegyezheti a kötvényt, és a takarékszövetkezetek ebből miért vannak kizárva? Dávid Ferenc szerint az is aggályos, hogy ez a kötvénykibocsátás egyértelműen szembe megy a Fővárosi Törvényszék (FT) április 18-i végzésével, ami megtiltotta a Magyar Posta birtokában levő takarékbanki részvények átruházását a Magyar Takarék Zrt.-nek. A törvényszék másrészt az Alkotmánybírósághoz is fordult, hogy semmisítse meg a takarékszövetkezeti integrációs törvényt, és kérte a feleket, hogy az AB döntésére rendelkezésre álló 90 napig ne tegyenek semmit.

"Ezek alapján szerintünk, a Takarékbank kötvénykibocsátása nem jóhiszemű és nem rendeltetésszerű joghasználat. Úgy látom ebben a kapkodásban a Takarékbankot a Magyar Takarék kezére játszók súlyosat hibáztak, amit az OTSZ ki fog használni. Úgy véljük, hogy egy perben jó eséllyel támadható a kötvénykibocsátás" - hangsúlyozta Dávid Ferenc.

Hozzáfűzte, hogy a VOSZ és az OTSZ is politikamentes szakmai érveket hangoztat és képvisel. A Magyar Takarékbank Zrt. pénteki éves közgyűlésén a részvényesek pénzről és működésről is beszéltek. Elfogadták a pénzintézet 2013. évi beszámolóját, a mérlegfőösszeg tavaly 481,3 milliárd forintot, az adózás utáni eredmény pedig 282 millió forintot tett ki.

A teljes szövetkezeti hitelintézeti szektor 85,665 milliárd forintot helyezett ki a múlt évben a Növekedési Hitelprogram keretében, amiből a Takarékbank 21 milliárd forintot folyósított saját jogon. A működési költségek összege 4,7 százalékkal haladta meg a 2012. évit, amit alapvetően a szövetkezeti hitelintézeti szektor új struktúrájának kialakításával kapcsolatos egyszeri költségek okoztak. A bank saját tőkéje 1772 millió forinttal növekedett 2013-ban, ami magába foglalja a Magyar Posta Zrt. 655 millió forintos tőkeemelését is.

Együtt-PM: egy fideszes maffiabank a cél?
Az Együtt-PM szövetség hűtlen kezelés gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz a kötvénykibocsátás miatt. A Takarékbank Zrt. pénteki közgyűlésén a Magyar Takarék nevű oligarchakör a kötvénykibocsátással olyan határozatot fogadtatott el, melynek célja, hogy az alkotmánybírósági eljárást és a pályázatot megkerülje. Ezzel bebizonyosodott, ahogyan a pártszövetség már a takarékszövetkezetek "integrációjáról" szóló törvény múlt év nyári elfogadásakor is hangsúlyozta, hogy a cél egy fideszes maffiabank létrehozása – írja közleményében az Együtt-PM szövetség.
A 600 millió forint értékű kötvények lejáratkor részvénnyé alakulhatnak, ha a 2014. március 10-én aláírt adásvételi szerződés szerint a Magyar Takarék megkapja az MFB takarékbankos részvényeit, és idén december 31-éig nem kapja meg a Magyar Posta takarékbankos részvényeit. A pártszövetség szerint az egész ügylet célja, hogy a Magyar Takarék Zrt. az Alkotmánybíróság esetleges számára negatív döntése ellenére is többségi tulajdonhoz juthasson a Takarékbankban.

Labdarúgó NB I - Sorozatban ötödször nyert a Ferencváros

A Ferencváros pályaválasztóként 1-0-ra nyert a sereghajtó Kaposvár ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 26. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén, így sorozatban ötödik győzelmét aratta a bajnokságban.

A fővárosi zöld-fehérek legutóbb 2004-ben produkáltak hasonló sorozatot, érdekesség, hogy akkor a Debrecen, a Győr, a Diósgyőr, a Videoton és az MTK elleni siker után épp Kaposváron szakadt meg a szériájuk.

OTP Bank Liga, 26. forduló:
Ferencváros-Kaposvári Rákóczi 1-0 (1-0)
---------------------------------------
Puskás Ferenc Stadion, 4000 néző, v:
gólszerző: Busai (12.)
sárga lap: Pavlovic (31.), Busai (56.), Cukic (64.), Gyömbér (71.), illetve Mbemba (19.), Kink (25.), Balázs B. (74.), Murai (84.)

Ferencváros:
------------
Dibusz - Besic (Ionescu, 59.), Mateos, Pavlovic, Bönig - Somalia, Cukic, Leonardo (Józsi, 89.), Gyömbér, Jenner - Busai (Böde, 80.)

Kaposvári Rákóczi:
------------------
Antal - Okuka, Mbemba, Lebbihi, Mulemo (Böjte, 84.)- Firtulescu (Bank, a szünetben), Bőle, Balázs B., Diallo (Murai, 68.), Florean - Kink

Jól kezdte a találkozót a Ferencváros, amely az első negyedóra végén - Leonardo remek gólpasszának is köszönhetően - már vezetett, majd három ziccert is elhibázott, egy ízben a kapufát találta el. A Kaposvár próbálkozott támadásvezetéssel, elvétve néhány helyzete is akadt, de a szünetig nem sikerült betalálnia.
A folytatásban valamivel kiegyenlítettebb lett a játék képe, mindkét oldalon adódtak lehetőségek, de igazán nagy gólszerzési helyzete egyik csapatnak sem volt. A hajrában a vendégek sokat tettek az egyenlítésért, de - Dibusz kapus remek védéseinek is köszönhetően - az FTC otthon tartotta a három pontot.

Női kézilabda MK - A Győr vívja a döntőt a Ferencvárossal

Másodikként a címvédő Győr jutott be a női kézilabda Magyar Kupa fináléjába, mivel a pénteki elődöntőben magabiztosan győzött a Siófok ellen.

A sorozatban tizedik kupasikerére hajtó Győr ellenfele az örökrangsort vezető Vasas mögött 11 kupasikerével második Ferencváros lesz.

A Ringroup női MK négyes döntő (Dabas):
elődöntő:
Győri Audi ETO KC - Siófok-Galérius Fürdő 34-23 (17-12)
korábban:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Veszprém Barabás-Duna Takarék 34-18 (17-9)

A szombati program:
a 3. helyért:
Veszprém Barabás-Duna Takarék - Siófok-Galérius Fürdő 12.00
döntő:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC 14.00