Civilek tiltakoztak a Liget Projekt ellen

A Liget Budapest Projekt ellen tartott tiltakozó sétát a Civil Női Kormány nevű szervezet pénteken Budapesten. A felszólalók a Városligetbe tervezett múzeumnegyed-bővítés ellen érveltek, Csikai Mária, a szervezet "környezetvédelmi minisztere" pedig amiatt fejezte ki rosszallását, hogy az eddigi kormányok egyike sem volt hajlandó zöldterület-fejlesztésbe vágni Budapesten.

A mintegy száz résztvevővel zajló városligeti eseményen Várnai László, a Civil Zugló Egyesület vezetője arról beszélt, hogy petíciót írnak alá az itteni múzeumépítkezések ellen, majd tiltakozásul fákat fognak ültetni a tervezett építkezések színhelyén. Szerinte nem kellene a zöldterületet csökkenteni a Városligetben, mert máshol is lehetne építkezni, ráadásul az egyemeletes villák mellett "ostobaság" sokemeletes épületeket emelni.

Garay Klára, a Városligeti Hírmondó blog vezetője kiemelte: ahhoz, hogy a Városligetben építkezzenek, a törvényeket kell "felfüggeszteni", mert csak akkor lehet 12-13 százalékra emelni az itteni beépítettséget.
Lovas Nagy Ágnes, a Civil Női Kormány "kulturális minisztere" arra szólította fel a jelenlévőket, hogy Zuglóban ne szavazzanak az őszi önkormányzati választáson a múzeumépítkezést megvalósítani szándékozó kerületi képviselőkre.

Szerző

Újabb szankciók Oroszország ellen

Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár, valamint David Cameron brit és Matteo Renzi olasz kormányfő felvetette újabb szankciók lehetőségét Oroszországgal szemben az ukrajnai helyzet romlása miatt - közölte pénteken a francia elnök hivatal. A nyugati vezetők egy telefonos konferencián egyeztettek egymással.

"Az állam- és kormányfők gyors reakcióra szólították fel a G7 csoportot és felvetették újabb szankciók elfogadását a nemzetközi közösség által Oroszországgal szemben" - olvasható a közleményben. Azt is hangsúlyozták, hogy "Oroszországnak a Genfben tett kötelezettségvállalásoknak megfelelően hozzá kell járulnia a helyzet oldásához, tartózkodva a provokatív kijelentésektől és a megfélemlítő akcióktól".

Arra az elvárásukra is emlékeztettek a közlemény szerint, hogy "az ukrajnai demokratikus folyamatnak rendben kell haladnia", valamint hogy "lényegesnek" tartják az elnökválasztás megtartását május 25-én annak érdekében, hogy "az ukránok szabadon és teljes átláthatósággal dönthessenek jövőjükről". "Ukrajna területi integritását és szuverenitását teljes egészében tiszteletben kell tartani" - tették hozzá.

Általános jelleggel az öt ország vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az április 17-i genfi megállapodásban foglaltaknak meg kell valósulniuk az ukrajnai válság megoldása érdekében és azért, hogy a helyzet romlása megelőzhető legyen. Abban is egyetértettek, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői missziójának szerepét erősíteni kell Ukrajnában.

A szöuli látogatáson tartózkodó amerikai elnök korábban jelezte, hogy egyeztetni kíván az európai vezetőkkel újabb szankciók lehetőségéről Moszkvával szemben.

Szerző

Nincs ágy 100 euró alatt Rómában

Publikálás dátuma
2014.04.25. 18:48
Fotó: Gettyimages
Ha a hét végén valaki Rómában igazi rómaival szeretne találkozni, akkor jobb, ha a tengerparton, vagy a vidéki házakban keresi őket. Az Örök Város lakóinak többsége ugyanis szinte szó szerint elmenekült a két pápa szentté avatására szökőár-szerűen érkező zarándokok elől.

Egészen apokaliptikus számadatok röpködnek a levegőben – írja a La Stampa. Minimum 800 ezren, de lehet, hogy egy millióan szállják meg Rómát, négyezer autóbusz érkezik egész Európából. A polgári védelem 2500 önkéntest állított csatasorba – köztük orvosokat, ápolókat és sofőröket -   77 ambulanciát állítanak fel, köztük 16, defibrillátorral felszerelt sürgősségi sátrat. A hihetetlen tömeg szomjúságára négymillió üveg ásványvízzel készültek fel. Város szerte 980 mozgó WC-t állítottak fel.

Nem csupán a vasárnap délelőtti szentté avatás szertartása várja a hívőket. Már vasárnapra virradóra minden római templomban miséket celebrálnak a zarándokoknak francia, angol, lengyel, spanyol, portugál, sőt arab nyelven is. Addig is tizenkilenc óriás kivetítő sugározza folyamatosan XXIII. Jánosról és II. János Pálról szóló filmeket és méltatásokat, köztük azokat a szentbeszédeket, amelyekben Ferenc pápa elődeiről szólt.  

Aratnak a zugárusok. Róma utcái egyetlen hatalmas bazárrá váltak, ahol együtt árusítják Mario Balotelli és Ferenc pápa bólogató szobrocskáját, a Francesco Tottival és II. János Pállal hirdetett naptárakat, de lehet kapni hűtő mágneseket XXIII. János és a római gladiátorok képével egyaránt.  A „kufárok” a Szent Péter bazilika közelében sem szemérmesek: 2750 euró egy feszület, de kapható Karol Wojtyla életnagyságú viaszszobra is 8000-ért. Róma városa 10 millió euróval járult hozzá a ceremónia körülményeinek biztosításához, de aligha számíthat a nagy üzleti bevételeknek megfelelő adóbevételekre.

És természetesen aratnak a szállodások. E különleges hétvégére – ahogyan azt a helyi fogyasztóvédelmi szövetségek kiszámolták – 221%-kal nőtt átlagosan a szállodák, és a reggelit kínáló szállások ára. Száz euró alatt lehetetlen ágyat találni a városfalakon belül, de vannak helyek, ahol 900 eurót is elkérnek egy éjszakáért!

A Szent Péter tér már kezd hasonlítani a középkori „csodák udvarára”, ahol mindenféle rendű és rangú ember gyűlik össze. Vannak, akik már bevackoltak hálózsákjaikkal a Bazilikához vezető útra, a Via della Conciliazionéra, és feltűntek azok is, akik magukat a két leendő szent pápa hasonmásaiknak tartják és boldogan fényképeztetik magukat az erre kapható mitomán hívekkel.

 

 

 

Szerző