Előfizetés

Interneten árulják a Welsz életét is kioltó mérget

Csak orvosok férhetnek hozzá ahhoz a méreghez, amely a feltételezések szerint szerint kioltotta Welsz Tamás életét, de még a gyógyászatban dolgozók is csak különleges esetben és komoly adminisztráció után - írja a Blikk.

A Blikk információi szerint Welsz Tamás vagy orvos ismerősétől, vagy a feketepiacon, de mindenképp illegálisan juthatott hozzá a nátrium-pentotál szérumhoz. Egy adag ára a nyilvánosan föllelhető adatok szerint a hivatalos forgalomban közel 900 ezer forint, ennél Welsz minden bizonnyal sokkal többet fizetett a halált hozó fioláért.

Az érzéstelenítőként és altatószerként, igazságszérumként és egyes amerikai tagállamokban kivégzésre használt méregként szolgáló nátrium-pentotál iránt jelentősen felszökött a feketepiaci kereslet, mióta az EU éppen a kivégzések miatt szigorított az anyag forgalmazásának feltételein. Bár a szer csempészete börtönbüntetést von maga után, az interneten több oldal is tárgyalja a beszerzési lehetőségeket, a Blikk olyan oldalt is talált, ami a méreg házi elkészítéséhez szükséges, kínai gyártmányú tartályt kínál, megegyezés szerinti áron.

Elindult a legnagyobb ruhagyűjtő akció

Április 26-án elindult az Adok-Kapok Napok jótékonysági program, amely 2013-ban közel 18 ezer ruhaadománnyal az év legnagyobb ruhagyűjtő akciójává vált - értesült a HavariaPress.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szakmai együttműködésével április 26-án újra elindították az Adok-Kapok Napok programot, amikor egy üres üzlethelyiségben megnyitották a jó minőségű használt ruhák fogadására kialakított adománygyűjtő pontot. A kampány a tavaly összegyűlt közel 18 ezer ruhadarabnak köszönhetően az ország legnagyobb jótékonysági ruhagyűjtő akciójává nőtte ki magát.

A biatorbágyi Premier Outlet az Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva két hétig várja a jó minőségű használt, tiszta ruhákat a krízishelyzetben lévő gyermekek, családok részére.

Az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül olyan gyermekek, családok részesülnek majd a felajánlásokból, akik nem engedhetik meg maguknak azt, hogy megfelelő ruhában, cipőben nézhessenek szembe a mindennapok kihívásaival. A segélyszervezet átmeneti otthonaiba sokszor olyan váratlan krízishelyzetek miatt kerülnek családok, hogy mindenüket hátrahagyva kell menekülniük a segélyszervezethez, így a menedék mellett ruhára is azonnal szükségük van.

Az adománygyűjtő pontban (45-ös üzlet a szökőkút mellett) április 26-ától május 11-ig, szerdától vasárnapig 10.00 és 20.00 óra között várják a használt, jó állapotban lévő ruhadarabokat. Az Outlet központ kedvezményes vásárlásra jogosító, május 9-én, 10-én és 11-én beváltható kuponokkal várja a segítőket.

Együttműködik a Veritas intézet és a Holocaust Dokumentációs Központ

Együttműködési megállapodást kötött a Veritas Történetkutató Intézet és a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány - közölte a Veritas intézet szombaton az MTI-vel.

Az együttműködési megállapodást a közalapítvány nevében Haraszti György kuratóriumi elnök, a Veritas Történetkutató Intézettől pedig Szakály Sándor főigazgató írta alá. 

A történetkutató intézet közleményében azt írta, hogy a két intézmény az idén közös rendezvényekre készül. Közölték: a szeptemberben rendezendő konferencián Megszállástól megszállásig címmel az 1944-45-ös évek sorsfordító eseményeit idézik fel. A másik, október közepére tervezett konferenciát pedig A magyar közigazgatás és a holokauszt címmel tartják majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve.

A felek megállapodtak abban is, hogy a jövőben közös kutatásokat végeznek, azok eredményét pedig kiadványokban teszik közzé - tájékoztatott a Veritas intézet, hozzátéve, hogy a 2014-re szóló megállapodás a két kutatóhely hosszú távra tervezett együttműködésének kezdetét jelenti.