Előfizetés

Lemondott a miniszterelnök a katasztrófa miatt

Publikálás dátuma
2014.04.27. 11:07
Fotó: Park Young-Dae-Donga Daily/Getty Images
Bejelentette lemondását vasárnap a dél-koreai miniszterelnök, aki az április 16-i súlyos kompbaleset utáni kormányintézkedések közben elkövetett hibákkal indokolta távozását.

Döntését magyarázva Csung Hong Von úgy fogalmazott, hogy túl nagy terhet róna a kabinetre, ha ő tisztségében maradna. „Az a helyes, ha vállalom a felelősséget, és lemondok" – jelentette ki sajtótájékoztatóján. A politikus bocsánatot kért a kormány nevében a baleset és az azt közvetlenül követő, legkevésbé sem hatékony intézkedések miatt. Mint mondta, a koreai társadalom egyes részeiben régóta túl sok a szabálytalanság és hanyagság, de reményét fejezte ki, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölik, így többé nem fordul elő hasonló baleset. Csung Hong Von 2013 márciusa óta volt Dél-Korea miniszterelnöke.

A ázsiai ország kormányát és a miniszterelnököt, valamint az illetékes hatóságokat heves bírálatok érték a baleset miatt. Amikor Csung Hong Von gyászoló szülőket keresett fel, kifütyülték és volt, aki vizes palackot dobott felé.

A szerencsétlenség óta eltelt időben az indulatok nem csitultak, a kormányra az áldozatok hozzátartozóinak egyre nagyobb dühe zúdul. A gyászolok azzal vádolják az ország vezetését, hogy nem tett eleget szeretteik biztonságáért és megmentéséért.

Szentté avatás - Tömeg zúdult a térre, az újságírókat is elsodorva

Publikálás dátuma
2014.04.27. 09:41
Zarándokok a Szent Péter téren. Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images
A XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására Rómába érkezett zarándokok vasárnap hajnalra teljesen elfoglalták a Szent Péter térre vezető utcákat.

A kordonoknál felgyülemlett tömeg azt kiabálta, hogy engedjék be őket. Tapssal, imával és énekkel adtak nyomatékot követelésüknek, hogy nyissák ki a kapukat. Amikor ez megtörtént, olaszok, lengyelek, franciák, magyarok és a világ minden részéből érkezett zarándokok futva indultak el a térre, apácák és hátizsákos fiatalok siettek egymás mellett. 

Hatalmas tömeg zúdult a térre, a kordonoknál álló rendőrök csoportokban igyekeztek átengedni őket, de a tömeg néha erősebbnek bizonyult. Az emberek egyébként türelmesen és boldogan igyekeztek Róma minden utcáján a tér felé.

Sokan az Angyalvár előtti téren éjszakáztak hálózsákokban. Az olasz polgári védelem emberei vizet osztanak, a kerekes székes zarándokokat a térnek az oltár közeli részébe segítik. Az újságírókat is elsodorta a tömeg, az MTI tudósítóját a zarándokok felemelték, és kézről kézre adva juttatták el posztjáig.  Az internet- és mobilszolgáltatás a Vatikán egész környékén akadozik a telítettség miatt.

Öt katona halt meg az afganisztáni helikopterbalesetben

A brit védelmi minisztérium közölte, hogy a szigetország öt katonája tartózkodott a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Afganisztánban szombaton lezuhant helikopterének fedélzetén.

Richard Felton vezérőrnagy tragikus balesetnek nevezte az Afganisztán déli részén, Kandahár tartományban, a pakisztáni határtól mintegy 50 kilométerre történteket. Az ISAF szerint az okokat még vizsgálják.

Korábban egy helyi tisztviselő az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy műszaki probléma okozhatta a légi balesetet. Az afgán kormány ellen harcoló tálibok viszont azt jelezték, hogy ők lőtték le a helikoptert. 

A mostani a briteket érintő harmadik legsúlyosabb afganisztáni incidens a beavatkozás 2001-es kezdete óta. 2006-ban egy Nimrod MR2 típusú repülőgép zuhant le 14 brit katonával, 2012-ben pedig hatan haltak meg, amikor páncélozott járművűket felrobbantották Kandahárban - jelentette a BBC, amely szerint a szombati öt áldozattal 453-ra emelkedett az Afganisztánban elesett brit katonák száma.  2001 óta a nemzetközi biztonsági erők több mint 3400 katonája halt meg az ázsiai országban.