Szlankó Zoltán és két amerikai társa megérkezett az Everest alaptáborába

A Lhoce 8516 méter magas csúcsára igyekvő Szlankó Zoltán és két amerikai társa, Cleo Weidlich és Alex Goldfarb vasárnap délben sikeresen megérkezett az Everest alaptáborába.

 Szlankó Zoltán telefonon számolt be arról, hogy egy társukat, az ugyancsak amerikai John Grayt kivéve, aki nem tudja folytatni az expedíciót, mindannyian megérkeztek az Everest déli alaptáborába - közölte az MTI-vel Barabás László, az expedíció kommunikációs vezetője.

Az alaptábor nagyon kihalt, mivel a nagyobb kereskedelmi expedíciók úgy döntöttek, hogy az idei szezonban nem próbálkoznak csúcsmászással és hazautaztak. Az út az Everestre azonban nincs és nem is volt lezárva, aki akar és a jelenlegi nehézségeket felvállalja, tudja folytatni az utat a csúcs felé - írta közleményében. Hétfőn egy kisebb akklimatizációs túrát tesznek 5700 méter magasságig, azután nekivágnak az igazi emelkedésnek - idézte a szolnoki hegymászót Barabás László.

Szlankó Zoltánnak és amerikai társainak váratlan vízumproblémák miatt fel kellett adniuk eredeti tervüket, a 8027 méteres Sisapangma főcsúcsának megmászását. Helyette a 8516 méter magas Lhocét tűzték ki célul. A csúcsot azonban nem a klasszikus úton, hanem annak egy nehezebb variánsán haladva, az északi gerincen közelítik meg. Útjuk az alaptáborból a negyedik táborig az Everestre vezető nepáli útvonalon vezet.

A Lhoce a Mount Everest, a K2 és a Kancsendzönga után a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsa. Magyar hegymászók 2011. május 21-én hódították meg először: akkor Erőss Zsolt és Gál László jutott fel a 8516 méteres magasságba. 

Szerző

Sok magyar érem a kempo világbajnokságon

Harmadik helyen végzett a magyar válogatott a XI. IFK Kempo Világbajnokság és Világkupa összetett csapatversenyében Románia és Hollandia mögött. A technikai számok és a küzdelmi kategóriák összesítésében pedig második lett a magyar együttes. A Full Kempo  versenyszámban magyar arany is született, az ifjú Lacza Ábel állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A világ harcművészei csütörtöktől küzdöttek a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban csaptak össze három kategóriában, pusztakezes- fegyveres formagyakorlatban és küzdelemben.

A díszvendég az egykori színész, karate- és kick-box-világbajnoki címet is szerző Benny Urquidez (61), valamint kollégája, a szintén harcművész múlttal a filmvásznon szereplő Jeff Speakman (55) volt. Ugyanakkor a rendezvényen több ismert arc is feltűnt, ellátogatott például Nagy Csonttörő János profi ökölvívó világbajnok. A viadalon öt földrész több mint negyven nemzetének félezer „gladiátora”  vett részt.

A kempo Dél-Kínából származik, a karate alapja. Az ütéseken, védéseken és rúgásokon kívül dobásokat és földtechnikát is tartalmaz. A küzdőtávolság függvényében használ : rúgást, ütést, dobást, földharcot.

Szerző
Témák

Cselgáncs Eb - Joó Abigél is bronzérmes

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián után a 78 kilós Joó Abigél is bronzérmet nyert a montpellier-i cselgáncs Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A viadal honlapja szerint a KSI SE kétszeres Európa-bajnoka bírói döntéssel múlta felül a bronzcsatában a holland Guusje Steenhuist.

Joó a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte: csütörtökön Csernoviczki Éva - címét megvédve - aranyat nyert 48 kilogrammban, pénteken Ungvári Miklós a 73, Krizsán Szabolcs pedig a 81 kilósok között a harmadik helyen végzett, és ugyanez sikerült szombaton Tóthnak és Joónak.

Szerző