Előfizetés

Tüntetés Malina Hedvig mellett

Pozsonyban szerdán Malina Hedvig melletti tüntetést rendeznek este hat órától – értesült a pozsonyi Új Szó. A lap szerint a rendezvényen Batta István a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház üzenetét tolmácsolja. Voda Zsófia a nyitrai magyar egyetemisták, Sándor Anna egyetemi oktató pedig a tanárok nevében beszél. Vrabec Mária, a Malina-Zák Hedvig ügyét közelről követő és feldolgozó újságíró szintén rövid beszédet mond a rendezvényen. A Csemadokot Mézes Rudolf képviseli.

A demonstráción megszólal Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség vezetője, míg Jana Dubovcová ombudsman levelét Peter Kresák alkotmányjogász tolmácsolja. A Szlovákiai Helsinki Bizottság képviseletében Miroslav Kusy professzor tart rövid beszédet, ahogy megnyilvánul az ügyről dokumentumfilmet forgató újságíró, Eugen Korda is.

A rendezvényen levetítik a belügyminiszter és a miniszterelnök ominózus sajtótájékoztatóját, zenés program tarkítja a felszólalások közti részt. Az esemény a Szlovák Nemzeti Színház épülete előtt zárul, ahol a demonstrálók egy performansszal jelzik, hogy az ország ugyan tíz éve tagja az Európai Uniónak, azonban az igazságszolgáltatás színvonalát tekintve messze elmarad az intézménytől.

A házaspárok már nem csókolóznak?

Publikálás dátuma
2014.04.26. 09:00
Fotó: Thinkstock
 Ha igaz, hogy az első csókot sohasem felejtjük el – állítják egyes tanulmányok, akkor miért van az, hogy egyes házaspárok, sokévi együttélés után, már nem csókolóznak?- írja az L43.

A kérdést Angliában vetették fel az után, hogy a British Heart Foundation kimutatta, hogy a házaspárok 18 %a heteken keresztül nem csókolóznak, és 40%-ékuk ajkainak érintése nem tart tovább öt másodpercnél.

 A tanulmány szerzője Andrea Demirjian szerint csókolózni jó, mivel jó érzést és jó hangulatot kelt. Csókolózni egy kicsit olyan, mint futni: aktiválódik a test pozitív kémiája és még a kalóriákat is égeti. Az Arizona State University kutatása szerint a házaspároknak, vagy az együtt élőknek, akik gyakran csókolóznak, csökken a belső stressz szintjük, azon kívül, hogy jobban meg vannak elégedve a kapcsolatuk minőségével. Mindezeken túl a tanulmány azt is kimutatja, hogy a kérdésben érintett személyek koleszterin szintje alacsonyabb. Kevesebb a veszekedés, több a kölcsönös megértés, több az energia és a boldogság.

 Ha minden ilyen szép, akkor egy bizonyos ponton, miért hagyják abba a csókolózást? Különféle elméletek léteznek, például, hogy az ajkak természetes undort éreznek a másik testének baktériumaitól és élősködőitől. Csókot adni, egyértelmű jelzése a kíváncsiságnak, a vonzódásnak és az érzelemnek; amikor azonban a szerelem véget ér és a vonzalom elmúlik, az undor ismét megjelenik és vége a csóknak.

 Az oxfordi egyetem szerint különösen a nőknek van szükségük arra, hogy kipróbálják az ajkak kapcsolatát,  állítja Sheril Kirshbaum: „a kutatás kimutatta, hogy a nők társítják a férfi illatát az erővel kapcsolatos genetikai kódokkal. Egy jó csók segít a női nemnek megérteni, hogy melyik partner lehet megfelelő egy hosszú kapcsolatra.”

 Valerie Curtis a London School of Hygiene munkatársának elmélete: A csók természetes undort vált ki mások testével szemben, az embereknek

azonban meg kell találni a megoldást a problémára. Ha valakinek a barátja akarunk lenni, meg kell próbálni túllépni az undoron. A csók az első jele annak, hogy vállaljuk a kölcsönös fertőzés kockázatát. Ha abbahagyjuk, az annak az első jele, hogy visszatért az undor a partnerek között. Azonban szükséges emlékeztetni arra, hogy a csókolózás eszköze annak, hogy kimutassuk elkötelezettségünket. Ha a házastársak sok év együtt élése után abbahagyják a csókolózást, lehetséges azért, mert nem érzik többé kötelességüknek, hogy bármit is kimutassanak” fejezte be Curtis.

 Mi azonban jelenleg annak vagyunk a hívei, hogy összeillesszük ajkainkat és megszimatoljuk egymás bőrét, mindenféle undor nélkül – írja az olasz honlap.

 

 

Szavak, gondolatok, aranyköpések

William McKinley amerikai elnök,még 1899-ben mondta, hogy egy politikusnak nagyon fontos vigyázni arra, hogy felelősséget vállaljon minden szaváért, pláne, ha ezeknek a szavaknak tanúi, vagyis hallgatósága is volt. Évek óta szeretem kiírni magamnak a honi politikusaink mondókáit, és gondolom sok kedves olvasó részére ez érdekes lesz. Eszembe jutott az elmúlt négy év. Még emlékszünk, ahogy a fiatal politikus, Lázár János, 2010-ben, azt magyarázta nekünk, egyszerű magyar embereknek, hogy "aki tízszer annyit keres, az tízszer annyit dolgozott is érte", vagy amikor ez a politikus haza ment Hódmezővásárhelyre, kimondta a "történelmi" szavakat: "akinek nincs semmije az annyit is ér".

Nem lehet elfelejteni a Terror Háza vezetőjének, Schmitt Máriának a szavait, amit 2012-ben mondott: "ami elkényelmesedett nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró dolgozóink". 2011-ben Matolcsy György, Orbán Viktor jobbkeze, kimondta,hogy "meg lehet élni 47 ezer forintból". Röviden ez után egy fideszes ifjú titán, Zsiga Marcell 2012-ben megerősítette, hogy szerinte is "meg lehet élni 47 ezer foritból, azt hiszem...biztosan". Pintér Sándor belügyminiszter, 2012-ben kontrázott, hozzátette "...ha van hozzá az embernek egy kecskéje."

Az az ember, akinek a tevékenységét nem nagyon ismerem azon kívül, hogy ő a kereskedelmi kamara vezetője, Parragh László, ő szintén 2012-ben szenzációs bejelentéssel állt elő, és kimondta, hogy "munkahelyeket kell találni, ha más nincs, akkor el kell menni gombát szedni". Most a választások után, a Századvég "független" Gazdaságkutató elnöke, Heim Péter kijelentette az egyik lapban, hogy "A jobbik megerősődéstől tartva, a Fidesz fenn fogja tartani a harcias retorikát, ez visszont káros az országra nézve, mert félelmet kelt, és elriasztja a külföldi befektetőket". Több, mint egy fél órát próbáltam megfejteni ezeket a zseniális szavakat, de nem tudtam, lehet, hogy az olvasótársaim segítenek ebben.

És végül, de nem utolsó sorban "történelmi szavak" hangzottak el a múlt héten az ország "legjobb" városvezetőjétől. Nézzük csak, mint mondott Tarlós István az M1 reggeli műsorában, az őt faggató riportereknek: "Jézus Mária, én azt hittem, hogy komoly dolgokról fogunk beszélgetni, de most fel kell tennem a kérdést: maguk nem a Vitézy család megbízásából vannak itt?". Így  nézünk ki ma. Gondolom, mások tarsolyában is gyűlnek még az olyan kijelentések, amelyek megvilágítják a vezetőink gondolkodását.