Egyedül maradt Szlankó Zoltán a Mount Everesten

 Már csak Szlankó Zoltán Lhoce-expedíciója maradt a Mount Everest nepáli alaptáborában a hegymászó keddi beszámolója szerint, és az ő szervezőirodájuk is levonul a hegyről, amelyen nemrég zúdult le halálos áldozatokat követelő jéglavina.

"Az alaptáborban már csak azok az emberek lézengenek, akik szedik szét a tábort. A kis létszám miatt nyilván nem rentábilis fenntartani egy ekkora tábort, ezért többek közt a mi sátrainkat is elkezdték szétszedni" - idézte a 4bakancs.com hegymászóportál Szlankó Zoltánt, aki arról is írt: közös gyakorlatot tartottak a serpákkal, hogy minél könnyebben tudjanak majd együtt dolgozni a Lhocéra vezető út építésében. 

A hegymászó szerint az ő expedíciójuk logisztikáját szervező társaság, az Asian Trekking is levonul. Szlankó Zoltánék dolgát ez megnehezíti, mert még mindig nincs csúcsmászó engedélyük, bár már megegyeztek a társasággal, és megkötötték a szerződést. Mint írta, a cég még több pénzt követel.

Szlankó Zoltán közölte, hogy egyik expedíciós társa, John Gray is úgy döntött, hogy befejezi a szezont és szerdán elhagyja az alaptábort.

Szerző

Megnyílt a Szépművészeti Toulouse-Lautrec-kiállítása

Publikálás dátuma
2014.04.29. 21:08
Fotó: Tóth Gergő, Népszava.
Henri de Toulouse-Lautrec egész grafikai életművének csaknem felét vonultatja fel a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec világa címmel kedden este megnyílt, nagyszabású kiállítása.

Egészen különleges kiállítás ez, hiszen a művek túlnyomó többségét a Szépművészeti gyűjteményének saját képei alkotják. Abból a tényből, hogy ezek nem sokkal Toulouse-Lautrec halála után ilyen nagy számban kerültek a múzeumba, úgy tűnik, már akkor is sokan kedvelték a festőt és a francia kultúrát - idézte fel a tárlat megnyitóján Martonyi János külügyminiszter.

Daniéle Devynck, az albi Toulouse-Lautrec Múzeum igazgatója elmondta: a százötven éve született festő ikonikus módon volt képes megfesteni a korabeli párizsi éjszakai élet hírességeit, akik így kollektív tudatalattink részévé váltak.

Szerző

Megnyílt a Holnemvolt Park - fotók!

Publikálás dátuma
2014.04.29. 21:04
Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója és Tarlós István főpolgármester a körhintán a Holnemvolt Park avat
Megnyílt a Holnemvolt Park az egykori budapesti vidámpark területén. Az új családi élményparkban állatok, műemléki játékok és szórakoztató programok várják a látogatókat.

"A régi vidámpark örökségének máig fennmaradt elemeit, így annak hangulatát is sikerült részlegesen megőrizni és integrálni az új családi és szórakoztatóparkba" - hangsúlyozta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a megnyitón. Felidézte, hogy a területet idén februárban vette át a Fővárosi Állat- és Növénykert, és bár azt nem lehetett ilyen rövid idő alatt az állatkert színvonalához hasonló állapotba hozni, számos munkálat és fejlesztés elkészült: kialakították a karámokat, beköltöztették az állatokat, valamint elvégezték az örökölt játékok működtetéséhez szükséges karbantartó munkákat is. Jelezte: a Fővárosi Önkormányzat és a városvezetés elkötelezett a Fővárosi Állat- és Növénykert ügyében, és annak fejlesztését, színvonalának emelését tovább folyatja.

Baán László, a Liget Budapest projekt kormánybiztosa rámutatott: "nem veszik el semmi igazán abból a hangulatból, amit ez a terület, mint családi élménypark jelent a fővárosiak számára, hiszen a sok régi, tradicionális játék megmarad, miközben kibővül az állatkert izgalmas lehetőségeivel. Emlékeztetett arra, hogy az európai hírű állatkert a Liget Budapest projekt keretében kapott támogatással 2018-ig további, nagyszabású fejlesztéseket és beruházásokat hajt végre a területen.

Persányi Miklós, az állatkert igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: azt a hagyományt, azokat az értékeket, amelyek ehhez a helyszínhez kötődnek, a legjobb tudásuk szerint próbálják megőrizni és hosszú távon fenntartani. Elmondta, hogy a Holnemvolt Parkban jelenleg harminc különféle állatfajt mutatnak be, köztük struccokat, lámákat, tevéket, szarvasféléket és vaddisznókat is. A parkba költöztek továbbá a rózsás flamingók, a barátpapagájok és a szurikáták egy része, ezen felül pedig egy új állatsimogató is várja a gyerekeket törpekecskékkel, alpakákkal és dámvadakkal. A régi vidámparki hagyományt folytatva hat játék is használatra készen áll: a műemléki oltalom alatt álló régi körhinta, barlangvasút, hullámvasút és mesecsónak, valamint az elvarázsolt kastély és a dzsungel mesevasút. Az igazgató kitért arra is, hogy a műemléki védettséget élvező egykori céllövölde hátfala rendkívül rossz állapota miatt még felújítás alatt áll, de nyárra már ezt is üzembe helyezik.

Mindezek mellett várja a látogatókat kétféle láncos körhinta, egy gyermek ringlispíl, kisvonatok, gyermek kalandpálya, pedálos gokart, fa labirintus és vásárfia műhely, a szórakoztató programokról pedig a bábszínház, a Papagáj parádé és a Szörnyecskék háza gondoskodik. A Holnemvolt Parkba a régi vidámpark kapuján lehet bejutni, valamint az állatkertből is biztosított az átjárás a területre. Az állatkerti belépőjegyek a Holnemvolt Parkba is érvényesek, de külön is lehet jegyet váltani a parkba 500 forintért. Az egyes játékok külön díjért, zsetonrendszerben vehetők igénybe, egy zseton ára 200 forint.

Az igazgató megjegyezte: a programok és játékok kialakításánál törekedtek arra, hogy azok felidézzék az egykori Angolpark és Vurstli hagyományait.

Gólyalábas fogadja az első látogatókat a Holnemvolt Parkban. MTI Fotó: Kovács Attila.

Gólyalábas fogadja az első látogatókat a Holnemvolt Parkban. MTI Fotó: Kovács Attila.

Szerző