Előfizetés

Több százan tüntettek Zsák Malina Hedvig mellett Pozsonyban

Több száz fős tömeg gyűlt össze szerdán, kora este a pozsonyi Vármegyeház téren azon a tüntetésen, amelyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet hirdetett meg a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Zsák Malina Hedvig mellett azt követően, hogy a nő ellen hamis tanúzás miatt vádat emelt a szlovák főügyészség.

A tüntetők egyebek mellett "Igazságot Hedvignek", "Ma Hedvig, holnap te" feliratú transzparenseket emeltek a magasba. Soraikban több ismert szlovákiai magyar közéleti személyiséget és a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének összes főbb vezetőjét látni lehetett. A rendezvényen felszólalók - polgári szervezetek képviselői, újságírók - magyarul és szlovákul egyaránt elhangzó beszédeikben felidézték a történteket és bírálták a szlovák hatóságokat és az igazságszolgáltatást.

A tüntetés első - mintegy másfél óráig tartó - szakaszának végén felolvasták Zsák Malina Hedvig üzenetét. A nő tavaly decemberben felvette a magyar állampolgárságot és januárban családjával együtt Győrbe költözött. Levelében arra mutatott rá, hogy nyitrai megveretése a "legkevésbé fájó megpróbáltatás" volt azok közül, amelyeket az elmúlt években ki kellett állnia.
"Sok évig kitartottam, éltetett a remény, hogy a hatóságok idővel belátják, hogy hibáztak (...), ez azonban nem következett be" - írta Zsák Malina Hedvig. Levelében megköszönte a tüntetés résztvevőinek, hogy "tanúbizonyságot tettek arról, hogy nem közömbösek az igazságtalansággal szemben".

A levél felolvasása után a tüntetők átvonultak a megmozdulás másik helyszínére, a pozsonyi Hviezdoslav térre, ahol a Szlovák Nemzeti Színház régi épületében időközben megkezdődött a Szlovákia EU-csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett kormányünnepség. A tömeg előtt néhány, a második világháborús német hadsereg tiszti bőrkabátjaira emlékeztető viseletbe öltözött fiatal egy "Justicia" (igazságszolgáltatás) feliratú koporsót vitt, mellettük pedig egy szlovák rendőregyenruhát viselő férfi az igazság római istennőjének öltözött nőt vezetett. Az EU-s ünnepség miatt rendőrségi kordonokkal részben lezárt Hviezdoslav téren a beöltözött fiatalok szimbolikusan újrajátszották a nő megveretését. A tüntetés, amelyet nem kísért rendbontás, nem sokkal este kilenc előtt a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Az ügy 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák később azzal vádolta meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás miatt a hatóságok eljárást indítottak ellene.
2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Zsák Malina Hedvig ügye miatt. A közleményében Pozsony elismerte, a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az egyetemes emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a nővel szembeni eljárás csak idén januárban zárult le, s annak legutóbbi mozzanata, hogy a főügyészség hamis tanúzás miatt vádat emelet a nő ellen az ügyben illetékes nyitrai járásbíróságon.
Andrej Kiska újonnan megválasztott, júniusban hivatalba lépő szlovák államfő a közelmúltban úgy nyilatkozott, ha elítélik Zsák Malina Hedviget hamis tanúzás miatt, kegyelmet ad neki.

Ítéletidő Floridában

Publikálás dátuma
2014.05.01. 09:24
FOTÓ: Thinkstock
Évtizedek óta nem tapasztalt áradásokat okozott szerdán Floridában és Alabama partvidékén az a viharzóna, amelynek tornádói a héten 34 emberéletet követeltek az Egyesült Államokban.

Rick Scott floridai kormányzó az irányítása alatt álló állam 26 megyéjében rendelt el szükségállapotot az özönvízszerű esőzések miatt, amelyek 24 óra leforgása alatt 61 centiméter csapadékot hoztak. A mentőalakulatoknak egyedül az államnak a félszigeten kívüli részén, az úgynevezett földnyelven mintegy 200 embert kellett kimenekíteniük az elárasztott házakból vagy járművekből.

Escambia megyében egy idős asszony életét vesztette, amikor autóját a sztrádán ellepte a víz. A rendőrség több elsodort emberről kapott bejelentést, akiknek a sorsa egyelőre ismeretlen.

Pensacola centrumában 1 méter 20 centiméteren állt a víz. A város melletti autópálya, amely 24-30 méter magasan halad el a Mexikói-öböl meredek partja fölött, két helyen leszakadt. Egy gépkocsi és egy teherautó mintegy hat métert zuhant, de a balesetnek nem volt sérültje.

A közeli Gulf Breeze-ből 150 embert kellett motorcsónakon kimenteni.
Alabama vidéki útjai az egész napos esőzés után 56-66 centiméteres víz alá kerültek.

A Maryland állambeli Baltimore-ban, ahol szintén egy napon át zuhogott az eső, egy lakóövezetben, közvetlenül a vasútvonal mellett, egy háztömb nagyságú víznyelő nyílt meg, amelybe több autó is belezuhant. Több környékbeli ház lakóit kimenekítették, a vonatközlekedést pedig leállították.

A serpák lehetnének a mozgástanáraink

Publikálás dátuma
2014.05.01. 09:00
Fotó: Gettyimages
A járás, amióta lejöttünk a fáról, az egyik legfontosabb tevékenységünk.  Ősi mozgás, amelyet ösztönösen tanul meg az ember. Ha lenne egy egyetem, ahol arra tanítanának bennünket, hogy hogyan járjunk, az oktatók a Himalája hegyi vezetői és teherhordói, a serpák lennének.

A két héttel ezelőtti himalájai tragédia ráirányította a figyelmet a világ legmagasabb hegységét meghódítók nélkülözhetetlen segítőire. Tizenkét társuk halálára sztrájkkal fenyegetőznek a sokszor embertelen körülmények között dolgozó serpák, ami lehetetlenné tenné újabb nagy hegyi bravúrokat.

 Marco Vallesi egyike volt annak a két olasz alpinista vezetőnek, akik évekkel ezelőtt a Mount Everesten kísérleti alanyként szerepeltek egy CNR-kutatásban, amelyben összehasonlították teljesítményüket a nepáli serpákéval. Az olaszok az összehasonlításban alaposan alulmaradtak – írta a Corriere della Sera.

 A serpák általában kicsik, vékonyak, de az ösvényeken, 4 ezer méter magasságban, ahol kevesebb mint egy nap alatt tesznek meg akkora távolságot, amennyit egy másik, erős, egészséges ember csak három nap alatt, felsőbbrendű fajjá változnak. Olyan terhet tudnak vinni a hátukon, amelyet közönséges halandó fel sem tud emelni. Ismerik a természetet, megérzik mi fog történni, mikor erősödik a szél, mikor sűrűsödnek a felhők, mikor jöhet a lavina. Tudják, hogy minél magasabban járnak, annál kevésbé lehet hibázni. A serpák általában nem tévednek, már csak azért sem, mert sok nyugati kirándulóval ellentétben tudják, mikor kell visszafordulni.

Ez a nép, amely évszázadok óta él a Himalája két lejtőjén, soha nem gondolt arra, hogy megmássza a csúcsokat. Nyelvükön nem is létezik a csúcs szó, minden hegyet az ott lakó istenségről neveztek el. A Mount Everest a Sagarmatha, azaz a Föld istenanyjának háza.

A serpák mélyen buddhisták és hisznek a szellemekben, démonokban, amelyek a Khumbu völgyben és a környező hegyekben laknak. Az itteniek tudnak hegyet mászni, de mielőtt az angolok a XIX. században expedíciókat indítottak volna az Everestre, megmaradtak a 6 ezer méterek magasságban. Ilyen a Nangpa La, amely elválasztja a tibeti oldalt a nepálitól. Az 5 ezer méter feletti falvaikhoz vezető ösvények tele vannak kis templomokkal, stupákkal, ahol, hogy tovább lehessen menni, imádkozni kell.

Azokon az óriásokon, amelyek 8 ezer méter magasak ‚ mint az Everest a Lothsa, a Cho Oyu, a Makalu, vagy a 6-7 ezer méteres Pumori és az Amadablan, a természet e katedrálisaiban, a serpák hite szerint az istenek élnek. Az angolok voltak az elsők, akik rábírták őket, hogy magasabbra is menjenek, de a lelkük, a hitük nem változott.

“ Soha nem indulnak el a magasba anélkül, hogy ne imádkoznának a bázistáborban. Azt kérik a hegyről, hogy engedje őket átmenni.” - magyarázta Giampietro Verzo olasz alpinista,aki a fél életét ezek között a hegyek között töltötte.

Az alpinista expedíciók szaporodásával az utóbbi húsz évben megváltozott az élet a Khumbu völgyében. Ma egy expedícióban való részvétel komoly kereseti forrás a lakosság számára.

A változások anyagi kényelmet, egyeseknek jelentős gazdasági fejlődést hoztak. Ugyanakkor hagyományaink, kultúránk, nyelvünk, szokásaink, ceremóniáink elvesztését is. Szerencsére van, aki ezt megértette és védi” - mondta Ngawang Tenzing Zangbu,a tenbocsei monostor rinpocséje.

A nepáli kormány 8 ezer rúpiában (kb 60 euró!) szabta meg a havi bérminimumot, de egy serpa, aki felviszi az expedíciót az Everest csúcsára, jutalomként a résztvevőktől néhány ezer dollárt is kaphat. Teherhordásra 2.800- 5 ezer méter magasságig a völgy parasztjait alkalmazzák . Ők nem hivatásos serpák, nincsenek akklimatizálódva, sokan megkapják a hegyi betegséget és van, aki bele is hal. A cipelt súly szerint fizetik őket. Kb. 400 rúpiát 20 kg. teherért egy napra. Aki azonban erős, háromszor ekkora súlyt is vállal. A jakok, ha 40 kg-nál többet raknak rájuk,  megcsökönyösödnek és nem mennek tovább.

A tarifák a magasság szerint is változnak. A bázistábortól a második táborig 12 kg-os teherért napi 80 dollárt is kereshetnek a serpák, de ebben a magasságban is van,aki többet vállal. A  második tábortól a csúcsig a bér 150 dollár. És odáig már nem mennek fel a jakok.