Előfizetés

Újabb városháza került az oroszbarát fegyveresek kezére

Mintegy harminc fegyveres elfoglalta csütörtökön a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka település városi tanácsát - jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

A híradás szerint a gépkocsikkal érkező, automata fegyverekkel felszerelkezett "terroristák" betörték az ünnepnapon zárva tartó épület kapuját, majd kisvártatva kitűzték az épület tetejére az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" lobogóját.

A támadók ezután a Donyeck megyei kisváros elöljárójának, Ihor Szkljarovnak a lakásához hajtottak, magukkal hurcolták, majd a városi tanács épületében egy lemondó nyilatkozat aláírására kényszerítették.

Az oroszbarát szakadár fegyveresek közben azt is elmondták, hogy Amvroszijivka főterén még a nap folyamán meg akarják választani a Donyecktől mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő település "népi polgármesterét".

Az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajna számos városában hajtottak végre hasonló fegyveres épületfoglalásokat a szakadár oroszbarát erők, amelyeknek akcióit az új ukrán kormány szerint az orosz titkosszolgálatok koordinálják. A fegyveresek erőszakkal lemondatják az adott település vezetőit, s a keleti és déli megyék státusáról tartandó népszavazást követelnek. Donyeck megyében május 11-ére írták ki a régió függetlenségéről tartandó népszavazást.

Az Unian hírügynökség jelentésében megjegyzi, hogy csütörtökre virradóra a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városában orosz "terroristák" foglyul ejtették a Szvoboda nevű ukrán nacionalista párt helyi szervezetének vezetőjét, Artem Popikot.

Az ukrán belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a belügyi erők az éjjel Krasznoarmijszk városánál (Donyecktől mintegy 50 kilométerre északnyugatra) felszámolták az oroszbarát szeparatisták egy önkényesen felállított közúti ellenőrző pontját. A belügyi akcióban senki sem sebesült meg.

A kommandósok a magukat a "donyecki népköztársaság" híveinek nevező szakadároktól Kalasnyikov géppisztolyokat, késeket és baseballütőket vettek el, a szakadárokat pedig őrizetbe vették, és átadták a Dnyipropetrovszk megyei igazságügyi szerveknek - közölte az ukrán belügyi tárca.

Beálltak az egyik elnökjelölt mögé a kárpátaljai magyarok

Választási megállapodást kötött csütörtökön Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Petro Porosenkóval, a 2014. május 25-re kitűzött ukrán elnökválasztás legesélyesebbnek tartott jelöltjével.

Az ünnepélyes keretek közt aláírt egyezmény értelmében Porosenko – a KMKSZ által számára nyújtott teljes körű támogatás fejében – vállalja, hogy megválasztása esetén segíti a magyar kisebbség ügyét.

Megígérte, hogy elősegíti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak az európai szabványoknak megfelelő biztosítását, a feltételek megteremtését a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődéséhez. Közreműködik abban, hogy az ukrajnai közigazgatási reform során vegyék figyelembe a tömbben élő magyarság érdekeit, valamint váljon lehetővé az ukrajnai magyarok parlamenti képviselete.

Az elnökjelölt előmozdítja továbbá a kárpátaljai magyar történelmi egyházak elkobzott vagyonának a visszaszolgáltatását és a sztálini lágerekbe elhurcolt kárpátaljai magyar férfiak hivatalos rehabilitációját – áll a megállapodásban.

A szerződést a magyar szervezet nevében kézjegyével ellátó Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a május 25-re kiírt ukrán elnökválasztásra rendkívül nehéz, instabil helyzetben kerül sor, s a kárpátaljai magyarságnak is elsőrendű érdeke, hogy minél hamarabb rendeződjenek a dolgok Ukrajnában.

A KMKSZ ezért tanulmányozta az elnökjelöltek programjait abból a szempontból, hogy melyik jelölt európai irányultságú és tartja fontosnak az országban élő nemzetiségek jogainak biztosítását – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezeknek a feltételeknek egyedül Petro Porosenko felelt meg, akivel ráadásul a KMKSZ-nek mintegy másfél évtizedre visszatekintő politikai kapcsolata van.

Brenzovics kifejtette: Porosenkót olyan európai gondolkodású, nagy műveltségű és jelentős politikai tapasztalattal rendelkező emberként ismertük meg, akiben meg lehet bízni. Ezért is szerettük volna azt, hogy elnökjelöltként vállalja fel azoknak a problémáknak a megoldását, amelyeknek a rendezéséért a kárpátaljai magyarság régóta küzd – fogalmazott, megjegyezve, hogy ezek a kérdések kerültek be a választási megállapodásba. A KMKSZ elnöke úgy vélte, Porosenkóban megvan az őszinte szándék az általa vállaltak teljesítésére.

A kárpátaljai választási kampánykörútját a KMKSZ-szel kötött megállapodás aláírásával kezdő Petro Porosenko ungvári sajtókonferenciáján a többi között elmondta: megválasztása esetén – a helyzet stabilizálása és az ország egyben tartása mellett – a decentralizációt és Ukrajna európai integrációját, a korrupció leküzdését tekinti fő feladatának.

Kiemelte: biztosítani kívánja a nemzetiségek jogait, fejlődésük feltételeit, hogy szabadon használhassák anyanyelvüket és állíthassanak emlékműveket. Szerinte Kárpátalja "európai mintául" szolgálhat egész Ukrajna számára, mert a régióban a nemzetiségek, kultúrák, felekezetek egymás mellett élése nem problémákat okoz, hanem kölcsönösen erősíti egymást.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy megválasztása esetén Ukrajna 10 éven belül az Európai Unió tagja lesz, és az ukránok még ez év végéig vízummentesen utazhatnak Európába. Fontosnak nevezte, hogy a választást még az első fordulóban megnyerje, mert szerinte ezzel megfelelő legitimitásra tenne szert a reformok végrehajtásához.

Tömeges szén-monoxid-mérgezés Vecsésen

Hét embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt csütörtökön Vecsésről, egy raktárépületből - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Csámpai Attila elmondta, hogy a mintegy 2500 négyzetméteres, Lőrinci úti raktárban harminchárman tartózkodtak, közülük tizenhárman panaszkodtak rosszullétre és fejfájásra, a mentők hét embert vittek kórházba.

A szóvivő tájékoztatása szerint a monori hivatásos tűzoltók mellett kivonult a helyszínre a fővárosból a katasztrófavédelmi mobil labor és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is.

A szakemberek határérték feletti szén-monoxidot mértek, az okát még keresik - tette hozzá.