A Fidesz most az akácért harcol az EU-val

Az akác és az akácméz hungarikummá minősítésével és az erdőtörvény módosításával is védené a magyar akácot a Fidesz-KDNP - közölte Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

Hangsúlyozta, meg kell akadályozni, hogy az Európai Bizottság elrendelje az erdészetekben és a faiparban dolgozóknak, valamint a méhészeknek is munkát adó magyar akác visszaszorítását vagy kiirtását. Megjegyezte, hogy a magyarországi fatömeg mintegy 30 százaléka akác, az országban termelt összes méznek pedig nagyságrendileg a fele akácméz, így ez a fafajta körülbelül százezer embernek nyújt megélhetést.

Glattfelder Béla azt mondta, akár már május közepén bekerülhet a hungarikumok közé az akác és az akácméz, ami azért fontos, mert e helyi védelmet az Európai Bizottságnak figyelembe kell vennie az úgynevezett idegenhonos özönfajok listájának összeállításakor.

Emellett módosítani kell a 2009-es erdőtörvényt, mert nem lehet úgy küzdeni európai uniós szinten a magyar akácért, hogy közben a magyar jogszabály azt egy veszélyes, idegenhonos fajtaként határozza meg - tette hozzá a politikus, a többek között egyetemi karok, tudományos kutatóintézetek, érdekképviseletek, köztestületek és magánerdő-tulajdonosok részvételével létrejött "akáckoalíció" vezetője.

A tájékoztatóra egy akácággal érkező EP-képviselő jelezte, hogy az idegenhonos özönfajok említett listáját a következő egy évben állítja össze az unió elsősorban környezetvédelmi szervezetek javaslata alapján. Ezt követően az Európai Bizottság körülbelül fél éven át konzultál majd a tagállamokkal a pontos tartalomról.

A kormánynak és a magyar EP-képviselőknek ezért a jövőben is határozottan kell fellépniük annak érdekében, hogy a magyar akácot ne vegyék fel e listára - mondta Glattfelder Béla, kijelentve: "meg fogjuk védeni a magyar akácot, az akácmézet" és a munkahelyeket is. Szerinte nincs szükség arra, hogy az EU-ból mondják meg, Magyarországon lesz-e a akác vagy sem.
A politikust kérdezték az új földtörvényről is, amelyről azt mondta: akik a jogszabály hatálybalépésének elhalasztását javasolták, azok ezzel azt kockáztatták, hogy néhány napon belül több százezer hektár magyarországi termőföld külföldi tulajdonba kerül. Ezért teljesen érthetőnek tartja, hogy a kormánypártok elutasították ezt az ellenzéki kezdeményezést.

A pénteki sajtótájékoztatón részt vett Dömötör Csaba, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje is, aki a fiatalok munkahelyteremtéséről beszélt. Szerinte ugyanis a május 25-ei EP-választás egyik legfontosabb tétje, hogy lesz-e olyan európai vezetőség, amely képes munkahelyeket teremteni a fiataloknak, akiknek a foglalkoztatottsági mutatója sok tagállamban kétségbeejtő.

Magyarország az elmúlt négy évben jobban teljesített a fiatalok foglalkoztatásában a korábbi időszakokhoz és más európai országokhoz képest is - mondta a politikus, megjegyezve, hogy tíz év után először csökkent a fiatal munkanélküliek száma, ám sok még a teendő.

"A szabad pálinkafőzés és az akácfaültetés szabályozgatása helyett érdemes inkább a munkahelyteremtéssel törődni" a brüsszeli vezetőknek - fogalmazott Dömötör Csaba.
Szavai szerint az EP-választáson a munkahelyeket is meg kell védeni a szélsőségektől, a Brüsszelbe "feltett kézzel" érkező és Magyarországot "fúró" baloldaliaktól, valamint az unióból való kilépést javasló Jobbiktól.
"Mi azon leszünk a következő években, hogy a magyar fiatalok nyertesei legyenek az uniós csatlakozásnak" - mondta a Fidesz-KDNP jelöltje.

Szerző
Témák
Fidesz EU akác

Nyakunkban a hidegfront - riasztások

Publikálás dátuma
2014.05.02. 12:55
Fotó: jlabre/Thinkstock/Getty Images
Szombaton napközben egy hidegfront hatására a megnövekvő felhőzetből egyre többfelé kialakulhatnak záporok, viharos széllökésekkel, helyenként felhőszakadással vagy jéggel kísért heves zivatarok is. Zivataroktól függetlenül is egyre többfelé megerősödik, nyugaton viharossá fokozódik a szél, délután 15 - 24 fok várható.

Vasárnap hűvös, szeles nap jöhet, főként az ország déli, délkeleti kétharmadán lehet tartósabb csapadék, napközben azonban északnyugat felől fokozatosan csökkenni kezd a felhőzet. Hajnalban 5-11, délután 10-18 fokot mérhetünk, a tartósabban csapadékos déli, délkeleti tájakon lesz hűvösebb.

Hétfőn már sok napsütésre, de még hűvös időre készülhetünk. A kezdetben még élénk, keleten olykor erős északi szél délutántól fokozatosan mérséklődik.

Kedden a meglehetősen hűvös hajnalt követően országszerte sok napsütés, kellemes 20°C körüli hőmérséklet várható. A Dunántúlon élénk, északnyugaton akár erős lökések is kísérhetik a délkeleti szelet. A tiszta időben erős lesz az UV-sugárzás.

Veszélyre figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szombat délutáni a Nyugat-Dunántúlon 70-75 km/óra körüli viharos széllökések várhatók. A déli óráktól a késő esti órákig több helyen alakulnak ki zivatarok, amelyeket felhőszakadás, 2 cm alatti átmérőjű jég kísérhet.

Szombaton este, éjszaka főként a déli tájakon tartós, intenzív eső várható. Általában az esti órákig előforduló zivatarokból, majd az azt követő tartós esőből területi átlagban is jelentős csapadék valószínű. Vasárnap reggelig a Dunántúl déli felén és az Alföld déli részén területi átlagban is hullhat 20 mm-t meghaladó csapadék. Somogy, Baranya, Tolna megyékben és Bács-Kiskun megye déli részén 30 mm feletti is lehet a csapadékösszeg, ezekre a megyékre másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki.

Vasárnap napközben főként a déli tájakon további számottevő csapadék várható

Szerző

Miért a család?

Miért a család? címmel folytatódik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom előadás-sorozata a budapesti Semmelweis Egyetemen; hétfő este Bagdy Emőke pszichológus és Kozma-Vizkeleti Dániel családterapeuta tart előadást a férfi és női szerepekről, egyebek mellett arról, összehangolható-e a családi élet a munkával és a karrierépítéssel - közölte Vigh József, a szervezet ügyvezetője.

A civil mozgalom tavaly elindított programsorozatával a társkeresőknek, párkapcsolatban, családban élőknek kíván segítséget nyújtani abban, hogy tudatos döntéseket hozzanak a közös jövőjüket érintő kérdésekben, így például a párválasztásban, párkapcsolati konfliktusokban vagy a családtervezésben, gyermekvállalásban.

A pártoktól és egyházaktól is független civil mozgalmat Kopp Mária orvos-pszichológus hívta életre öt éve azzal a céllal, hogy Magyarországon megszülethessenek a fiatalok által tervezett, de később valamiért mégsem vállalt gyerekek. Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyermeket terveznek, de egy párra átlagosan mégis csak 1,3 megszületett gyerek jut.

A civil mozgalom egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy kezdeményezésükre az Országgyűlés öt parlamenti frakciója tavaly januárban közös nyilatkozatot adott ki, amelyben egyebek mellett azt a szándékukat fejezték ki, hogy olyan körülményeket teremtsenek, amelyben "azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak, biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik".

Szerző
Témák
család