Ukrajna - Ultimátum a szakadároknak

Azonnali fegyverletételre, valamennyi túsz szabadon engedésére, az elfoglalt közigazgatási épületek elhagyására és a rendbontás beszüntetésére szólította fel a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat pénteken Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

A belügyminisztérium honlapján közzétett ultimátum szerint a hatóságok készek arra, hogy amnesztiát adjanak a civil ellenállásban és a közigazgatási épületek elfoglalásában résztvevőknek, ha nem követtek el súlyos bűncselekményeket.
„Készek vagyunk tárgyalni a tiltakozókkal és a képviselőikkel. A terroristákra és a fegyveres szakadárokra azonban elkerülhetetlen büntetés vár” – jelentette ki Arszen Avakov.

Szerző

Oroszország a szlovjanszki akció leállítását követeli az EBESZ-től

Oroszország azt követeli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ), hogy tegyen lépéseket a kijevi kormány által Kelet-Ukrajnában indított "megtorló műveletek" leállítása érdekében - közölte pénteken Bécsben Andrej Kelin, Oroszország állandó EBESZ-képviselője.

Kelin a követeléssel Lamberto Zannier EBESZ-főtitkárhoz, valamint a szervezet soros elnökéhez, Didier Burkhalter svájci külügyminiszterhez fordult.
Az orosz diplomata szerint Zannier főtitkár a vele folytatott beszélgetésben "valami borzasztónak" nevezte a Szlovjanszkban zajló eseményeket, amelyeket "haladéktalanul le kell állítani". A soros elnök svájci külügyminiszter Andrej Kelin szerint megpróbál kapcsolatba lépni Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfővel, Arszenyij Jacenyuk kormányfővel és más ukrán vezetőkkel a történtek ügyében.

Szerző

Terroristák veszélyeztetik a Világgazdasági Fórumot

Ugyanazon a buszpályaudvaron robbant pénteken pokolgép a nigériai fővárosban, Abujában, ahol április 14-én egy 71 halálos áldozatot követő merényletet követtek el - közölte a BBC.

A mostani terrorakciónak első jelentések szerint 19 halottja és több tucat sebesültje van. A célpont a buszállomás melletti rendőrőrs volt.  A merényletet feltehetően ismét a korábbit vállaló iszlamista Boko Haram szervezet követte el.

A Boko Haram, amelynek jelentése "tilos a nyugati nevelés" 2009 óta hajt végre hasonló terrortámadásokat az országban, és "szent háborút" hirdetett a központi kormány ellen, hogy elszakítsa Nigériától a moszlim vallásúak lakta területeket, és ott iszlám törvénykezést vezessen be. A merényleteknek eddig több mint 1500-an estek áldozatul.

Az újabb merénylet aggodalmat váltott ki a világban, tekintettel arra, hogy a jövő héten Abujában tartják a Világgazdasági Fórumot. Nigéria a legújabb statisztikák szerint ma Afrika legfejlettebb gazdaságával rendelkezik.

 

 

Szerző
Frissítve: 2014.05.02. 15:15