Előfizetés

Sokfelé hullik a jégeső, bárhol leszakadhat az ég

Országszerte sokfelé esik jégeső, felhőszakadást is tucatnyi helyről jelentettek az Időkép észlelői. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte minden járásban további heves csapadék veszélyére figyelmeztet. Szombatra több megyére másodfokú, narancssárga színű vészjelzést adtak ki.

Az Időkép szerint jégeső esik Csaholc, Szeghalom, Tiszatenyő, Cibakháza, Örkény, Sárosd, Magyarhertelend, Mesztegnyő térségében, valamint a Bakonyban. Heves zivatarokról is beszámoltak az amatőr észlelők. 

Délután fél négykor zivatart jelentettek Izsák, Solt, Gyomaendrőd, Mezőberény, Szarvas, Székesfehérvár, Enying, Mór, Polgárdi, Bodajk, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház és még további 30 település körzetéből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján elérhető figyelmeztetés szerint az elmúlt napokhoz hasonlóan a délután és kora este szórványosan helyi záporok, zivatarok kialakulása valószínű. Néhol felhőszakadás, esetleg kisebb méretű (2 cm alatti átmérőjű) jég előfordulhat, és a szél a zivatarfelhők környezetében átmenetileg akár viharossá válhat.

Szombaton a déli óráktól a késő esti órákig több helyen alakulnak ki zivatarok. (A Dunántúl nyugati, északnyugati részén a legkevésbé valószínűek.) Zivatart felhőszakadás, 2 cm alatti átmérőjű jég, és viharos (70 km/órát meghaladó) széllökés kísérhet.

Szombat este, éjszaka főként a déli tájakon tartós, intenzív eső várható. Általában az esti órákig előforduló zivatarokból, majd az azt követő tartós esőből területi átlagban is jelentős csapadék valószínű. Vasárnap reggelig a Dunántúl déli felén és az Alföld déli részén területi átlagban is hullhat 20 mm-t meghaladó csapadék. Somogy, Baranya, Tolna megyékben és Bács-Kiskun megye déli részén 30 mm feletti is lehet a csapadékösszeg.

Vasárnap napközben főként a déli tájakon további számottevő csapadék várható.

Ködbe vész az uniós pénz

A szocialisták európai parlamenti (EP-) választási listavezetője szerint jelenleg nincs értelme arról vitázni, hogy az európai uniós források hogyan hasznosulnak, mert egyetlen forint sem érkezik Brüsszelből, és az is "ködbe vész", hogy mikor indulhat újra a kifizetés.

Mindez azt mutatja, hogy az egyes tagállamok sikere vagy sikertelensége kevésbé az unión, sokkal inkább az adott ország kormányán múlik - írta Szanyi Tibor az MTI-hez pénteken eljuttatott, Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából kiadott közleményében.

Az MSZP-s politikus szerint amíg az elmúlt tíz év első felében döntően a hálózati infrastruktúra kiépítése volt Magyarország célja, addig az utóbbi években a gazdaság- és turizmusfejlesztés kapott nagyobb teret, "aminek viszont kevésbé az ország, mint inkább a fideszes nomenklatúra, azon belül is elsősorban Orbán Viktor oligarchái lettek a nyertesei".

Az évforduló szomorú aktualitásának nevezte, hogy "az uniós pénzek egyre döcögőbb hazai elosztása mára le is állt". Szanyi Tibor közölte: pártja a következő öt évben arra fog törekedni, hogy mindenütt megfizethető árú élelmiszer legyen, hogy mindenütt méltányos, a létminimumot meghaladó bérek és nyugdíjak legyenek, és hogy a teljes foglalkoztatottság legalább a 25 év alatti fiataloknak mindennapi valóság legyen.

Állítólag nincs Magyarországon egymillió náci

Valóban nincs Magyarországon "egymillió náci", van viszont pár ezer "kemény magos" jobbikos, akik hivatásszerűen vezetik félre az embereket - reagált az MSZP az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Jobbik szóvivőjének pénteki kijelentésére.

 Dúró Dóra budapesti sajtótájékoztatóján a baloldali pártok Jobbikot érintő kritikáival kapcsolatos kérdésre azt mondta: próbálják a "náci bélyeget" a pártra aggatni, ugyanakkor az országgyűlési választáson több mint 1 millió ember támogatta a Jobbik politikáját szavazatával, "nyilvánvaló, hogy ennyi náci ember nincs Magyarországon".