Előfizetés

Klein Dávid csúcstámadásra készül

Ma indul az újabb akklimatizációs körre a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid - a jelenleg az alaptáborban pihenő hegymászó erről az Everest-expedíció honlapján megjelent interjúban beszélt. Klein elmondta: az előző akklimatizációs kör, melynek során kedden feljutott a 7800 méter magasan fekvő kettes táborba, nagyon fárasztó volt, sokat kivett belőle, de a visszatérés utáni első éjszakán végre sikerült egy jót aludnia. 

"Magasan a száraz levegőtől kiszárad a torkom, az erős naptól leég és megrepedezik a bőröm, így az alaptáborba érve folyamatosan kúrálnom is kell magamat.

Ez persze teljesen természetes, minden akklimatizációs körnek a veszteséglistáján van, és ahogy a felszerelést, a szervezetemet is javítgatnom kell két kör között" - mondta a hegymászó, aki az eddigi útról kiemelte: "ilyen jó ritmusban még egyetlen expedíción sem haladtam", és mivel még nem köszöntött be a főszezon, gyakorlatilag egyedül voltak a hegyen.

Ám nem hagyott magának egy harmadik napot is a pihenésre, mert a meteorológiai jelentések erősebb szelet jósolnak 7-re, de legkésőbb 8-ra, ezért úgy tervezi, hogy szombaton, vagyis ma elindul, tervei szerint pedig kedden, 6-án már a kettes táborban ébred, azután felmegy a 8000 méternél fekvő hármas táborba. Szerdán pedig már lefelé indulna.

"Persze, nagyon jól esne beülni egy kád vízbe és elnyúlni az otthoni ágyamban, de most egyelőre annyira elfoglal a feladat, és annyira természetes, hogy az élet itt más, hogy ezek a dolgok szinte az eszembe sem jutnak" - mondta annak kapcsán, hogy hiányzik-e számára bármi is a szűkös kényelmi feltételek miatt.

Bizakodóan azt is elmondta, reméli, hogy nem kerül sor két csúcstámadási kísérletre. "De valójában csakis attól függ, hogy van-e elég időm és energiám rá." A hegymászó a pihenés alatt egyébként a sok elengedhetetlen tennivaló mellett Hermann Hesse Sziddhárta című regényének hangoskönyvét hallgatja.

Ibériai döntő az Európa Ligában

A spanyol Sevilla a portugál Benfica csapatával mérkőzik meg az Európa Liga-serlegéért a május 14-i, torinói fináléban. Az elődöntő nagy meglepetése, hogy a Juventus - amelynek a saját pályáján rendezik a döntőt - nem jutott be a fináléba. 

A Benfica remek védekezést mutatott be Torinóban. Az olasz egylet még úgy sem tudta feltörni a portugálok védelmét, hogy Nicolas Pérez kiállítását követően majd' fél órát emberhátrányban futballozott a Benfica, sőt az utolsó percekre 9 emberre fogyatkoztak.

Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője szerint, a játékvezetőnek is köszönhette a Benfica a továbbjutását. "Borzalmas, hogy a Benfica a két meccsen két kapura tartó lövéssel tovább tudott menni. A két meccs alapján a Juventus bizonyosan megérdemelte volna a továbbjutást.

Nagy kár, hogy az első meccsen nem adtak meg nekünk egy tizenegyest, és nem állították ki a Chiellinit lekönyöklő játékost, mint ahogy most sem kaptunk meg egy nyilvánvaló büntetőt."- értékelte Conte a találkozót. A Benfica trénetre, Jorge Jesús szerint egy oka van, hogy az ő csapata ment tovább. 

"Azért a Benfica jutott tovább, mert mindkét meccsen jobban játszottunk." A portugálok sorozatban másodszor jutottak el az Európa Liga döntőjébe, tavaly nem sikerült elhódítani a trófeát - akkor a Benfica Amsterdamban 2-1-es vereséget szenvedtek a Chelsea ellen. A spanyol visszavágón a végére maradt a csattanó.

A Sevilla pontosan tudta, hogy a 2-0-s haza sikerével nem dőlhet hátra teljesen, hiszen a negyeddöntőből a Valencia a Basel ellen 0-3-ról 5-3-ra fordítani tudott. Antonio Pizzi együttese 26 perc alatt most is ledolgozta a hátrányát, a második félődő közepén Mathieu találatának köszönhetően pedig már a döntőben érezhették magukat, egészen a 94 percig.

Ekkor jött M'Bia, és továbblőtte, illetve fejelte a Sevillát. "Beleadtunk minden tőlünk telhetőt, egyáltalán nem tehetek szemrehányást a csapatomnak. Semmit sem akarok elvenni a Sevilla sikeréből, de azt hiszem, mi érdemeltük volna meg a fináléba kerülést"- mondta a mérkőzés után a Valencia mestere, Antonio Pizzi.

"Nagyon nehéz volt, de ezt tudtuk előre. A döntő gól megszerzése csodálatos érzés volt. A családomnak ajánlom, apámnak és anyámnak, mert nagyon nehéz az életük"- nyilatkozta a Sevilla kameruni csatára M'Bia.

Az andalúzok eddig, ha bejutottak az El-döntőjébe (2006, 2007), meg is nyerték a trófeát, míg a Benfica reménykedhet abban, hogy megtörik végre a Guttmann-átok és 1962 után végre ismét diadalmaskodni tud a nemzetközi porondon.

Legutóbb a legendás magyar edzővel, Guttmann Bélával állhattak fel Európa trónjára, azóta 7 alkalommal játszottak nemzetközi kupadöntőt (5 BEK, 2 UEFA-kupa), és mindig vesztesen hagyták el a pályát.

A Győr is, a Buducsnoszt is újrázna

Seres Attila
Publikálás dátuma
2014.05.03. 07:55
Az arany szépen csillog. Görbiczék ebből szeretnének most nyerni egy újabb sorozatot FOTÓ: K2 PRESS
Ma már mind a négy csapat pályára lép az első ízben megrendezésre kerülő női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében. A tízezres Papp László Arénában minden jegy elkelt, úgyhogy a dán Midtjylland elleni nyitó mérkőzésen a Győri ETO lányai nyilván otthon érezhetik majd magukat. Az esti meccsen a két délszláv csapat, a montenegrói Buducsnoszt Podgorica és a macedón Vardar Szkopje küzd meg egymással a holnapi döntőbe kerülésért.

Amandine Leynaud (Vardar Szkopje): Bábeli nyelvzavar

Amandine Leynau

Amandine Leynau

 

- Hetek óta nem játszanak tétmeccset. Ez nem zavaró?

- A bajnokság elég régen befejeződött, viszont így jutott időnk fizikailag felkészülni, erősíteni és bizonyos variációkat begyakorolni. Meglátjuk a holnapi meccsen, hogy ez a kihagyás előny volt, vagy hátrány.

- Mikor érkezett Szkopjéba?

- Tavaly ilyenkor. Hárman vagyunk franciák, Siraba Dembele, Allison Maris Pineau és én a kapuban. Ez azért megnyugtató, hogy az anyanyelvünkön is beszélhetünk.

- Mert egyébként bábeli lehet a hangzavar.

- Hát, igen. A macedónok mellett vannak szerbek, montenegróiak, oroszok, horvátok, sőt még egy spanyol is. A közös nyelv az angol, de sokszor tolmácsként is segítjük egymást.

- Kit tart esélyesnek a Final Four megnyerésére?

- Természetesen a címvédő Győri ETO-t. Igen jó erőkből áll, itthon játszik, tudom milyen nagy dolog saját közönség előtt megnyerni egy tornát. De azért négy csapat van jelen, s a sportban minden megtörténhet. Nem adjuk könnyen a bőrünket.

- Tetszik önnek ez a Final Four szisztéma?

- Most először rendezik, de a férfiaknál bevált, szerintem nálunk is állandósulni fog. Jót tesz a sportágnak - a közönségről nem is beszélve -, hogy négy hasonló képességű csapat, s a világ legjobb női kézilabdázói vannak jelen, s egy hétvégén megmérkőznek egymással.

Ambros Martín:Dupla vagy semmi

Ambros Martin

Ambros Martin

- Ha választhatna, kivel szeretne döntőt játszani?

- Senkivel.

- Az lehetetlen. Játék nélkül nem lehet nyerni.

- Hát ez a baj. Ez persze csak vicc. Tudom, hogy mindenkit hasonló cél vezérel, győzni akar, s ez adja a sport szépségét.

- A közönség telhetetlen. Mindig győzelmet vár a csapattól.

- Olyan ez, mint a társasjáték, a dupla vagy semmi. Ha most nem tudjuk megvédeni a címünket, az egy kicsit a tavalyi sikert is beárnyékolná. Úgyhogy nyerési kényszer van rajtunk.

- A csapat lendületben van, veretlenül került a Final Fourba.

- Egész évben keményen dolgoztunk, kitűnő a játékállományunk, töretlen a város és főleg a szurkolók támogatása, úgyhogy keresve sem tudnék semmilyen problémáról beszámolni.

- Tele van a csapata világsztárokkal. Görbiczet és Lökét a világ legjobbjának választották saját posztján, Katrine Lunde pedig a világ talán legjobb kapusa.

-Igen, a legjobbak játszanak nálunk. S akkor még nem is említette a montenegrói átlövőt, Katarina Bulatovicsot, aki, aki a legutóbbi olimpia és Európa Bajnokság legjobb góllövője volt, s aki sajnos elhagy minket, hazatér Podgoricába, s jövőre talán éppen ellenünk játszik majd. S ott van még a brazil Eduarda Amorim, aki húzóembere volt a legutóbb világbajnoki címet szerzett, s nálunk is húzóember. De olykor a legnagyobbak is hibáznak.